Vilniuje „Aukso vainikais“ vėl karūnuoti žemaičiai

Lietuvos nacionaliniame muziejuje, kur eksponuojami parodos-konkurso „Aukso vainikas“ geriausi visų dešimties metų nugalėtojų darbai, tradiciškai Trijų Karalių dieną paskelbti ir 2014 metų konkursinės parodos laureatai. Jais tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos (LTS) Telšių skyriaus nariai: Mažeikiuose gyvenantys tradicinių amatų meistrai Vytautas ir Raimonda Ramanauskai, Žemaitijos nacionaliniame parke dirbantis medžio drožėjas skulptorius Antanas Vaškys ir Kauno rajone kuriantis skulptorius bei kryždirbys Kazimieras Martinaitis.

Danutė Jackutė

Konkursinių parodų ciklas, sumanytas ir pradėtas 2005 metais Vilniuje, turėjo ypatingą uždavinį — išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti.
Lietuvoje netrūksta talentingų meistrų, kasmet pristatančių įspūdingas savo kūrinių kolekcijas respublikinėje Lietuvos liaudies kultūros centro organizuojamoje parodoje-konkurse „Aukso vainikas“. Kasmet apie 500 tautodailininkų pristato savo kūrinių kolekcijas visuomenei, o geriausi jų, įveikę savivaldybių ir regioninius turus, pasirodo kaskart vis kitoje Lietuvos vietoje surengtame respublikiniame renginyje.

Šiais metais dešimtmetį skaičiuojanti liaudies meno paroda „Aukso vainikas“ vėl grįžo į Vilnių. Lietuvos nacionaliniame muziejuje vyksiančioje parodoje galima pamatyti kryždirbių drožtų kryžių, stogastulpių, koplytstulpių, koplytėlių ir kitų tradicinių paminklų,  liaudies dailės meistrų skulptūrų, karpinių, tapybos ir grafikos darbų bei puikių taikomosios liaudies dailės kūrinių — tekstilės, keramikos, kalvystės, juvelyrikos, medžio ir paprotinės dailės dirbinių.
Per dešimt metų organizuojamų parodų-konkursų „Aukso vainikas“ Telšių skyriaus nariai vainikuoti net aštuonis kartus. Dovainių kaimo (Plungės r.) medžio drožėjas Kazimieras Striaupa du kartus (2006 ir 2011 m.), taip pat du kartus (2007 ir 2014 m.) „Aukso vainiką“ pelnė kryždirbys Antanas Vaškys iš Plokštinės kaimo (Plungės r.), pernai geriausiais pripažinti kryždirbys Steponas Kaminas ir skulptorius Pranas Dužinskas iš Tryškių bei mažeikiškis kalvis Virgilijus Mikuckis, o šiemet taip pat vainikuoti garsėjantys dirbiniais iš beržo tošies mažeikiškiai Raimonda ir Vytautas Ramanauskai. Tošininkyste sutuoktiniai stebina jau bemaž du dešimtmečius. Prieš trejus metus jų dirbiniams suteikti Lietuvos tautinio paveldo produkto sertifikatai.
Jubiliejinėje „Aukso vainikų“ šventėje dalyvavusi LTS Telšių skyriaus pirmininkė Sigita Dacienė pasidžiaugė savo skyriaus nariais žemaičiais, kurie ne tik talentu, bet ir begaliniu darbštumu, užsispyrimu pasiekia tokių puikių rezultatų.