Kaunataviškiai nenori svetimkūnio — plastiko perdirbimo įmonės

Kaunatavoje planuojama statyti plastiko gaminių perdirbimo (granuliavimo) įmonę. Ji turėtų apimti apie 200-300 kvadratinių metrų teritoriją ir darbą pradėti šių metų rudenį. Netrukus turėtų prasidėti esamų pastatų rekonstrukcijos projektavimo darbai. Aplinkosaugos specialistai ramina, kad neigiamo poveikio aplinkai toks statinys nedaro, tačiau kaunataviškiai nerimauja, kad planuojamas objektas kels jiems pavojų.
Danutė Jackutė

Surengė piketą
Susirūpinę dėl Kaunatavoje planuojamo naujo verslo plastiko gaminių perdirbimo (granuliavimo) prie būsimosios įmonės vartų bendruomenės nariai surengė piketą. Nešini plakatais: „Žilvinai, neteršk Kaunatavos plastiko atliekomis!“, „Plastiko perdirbimo gamyklai — Ne!“, „Sveikas vaikas — Lietuvos ateitis“ ir kitais piketuotojai surengė mitingą, kuriame kalbėjo bendruomenės pirmininkė Rima Butikienė ir sodininkystės ūkio savininkas Remigijus Gailis.
 Jie, padėkoję aktyviai dalyvavusiems kaunataviškiams, kalbėdami tarsi pratęsė plakatų užrašų mintį, akcentuodami, jog piketu siekia atkreipti verslininko dėmesį į tai, kad nori gyventi tvarkingame miestelyje, kvėpuoti švariu oru, gerti neužterštą vandenį, grožėtis gamta, džiaugtis savo atžalomis. Neilgai trukusį piketą baigė vieningai padainavę „Žemėj Lietuvos“ ir patraukė į Kaunatavos kultūros namus, kur susitiko su verslininku Žilvinu Bareikiu.

Susitiko su verslininku
Gausiai į susitikimą susirinkę kaunataviškiai pavėlavusį verslininką iš karto apipylė klausimais, bet į juos net neleido atsakyti, nes priešiškai nusiteikę žmonės kiekvieną Ž.Bareikio žodį palydėjo priekaištais ar naujais paklausimais.
Nustebino kai kurių bendruomenės narių įžūlumas. Išreikšdami panieką ketinančiam pradėti verslą jaunam vyrui, liepė nešdintis iš Kaunatavos, neįsigilinę teigė, kad tokiam verslui nėra jokios perspektyvos, o pradėjus pasakoti apie polietileno žaliavos perdirbimą šaukė, jog tai neįdomu ir tegul tokią įmonę stato kur nors laukuose, bet ne miestelyje.
Ž.Bareikį kaltino, kad jis neteisingai elgėsi, nes prieš pradėdamas verslą privalėjo susitikti su bendruomene, netgi su kiekvienu šalia gyvenančiu kaunataviškiu pasitarti dėl vandentiekio, kanalizacijos ar kitų būsimų darbų.
Bendruomenės pirmininkė R.Butikienė priekaištavo, kam verslininkas prieš atvykdamas į susitikimą su bendruomenės nariais kalbėjosi su Seimo nariu Valentinu Baukausku. Pirmininkė suktybę įžvelgia jo versle dar ir todėl, kad ES ieško alternatyvų plastmasės pakuotei pakeisti kitomis medžiagomis. „2020 metais gali nelikti žaliavos, ką tuomet ketinate perdirbti?“— klausė R.Butikienė.
„Kodėl nepasirodėte, kad esate sąžiningas žmogus“,— teigė Upynos seniūnas Donatas Želvys ir pripažino, kad taip verslininkas nuo pat pirmų žingsnių pelnė sodiečių nepasitikėjimą, o savo elgesiu verslą apipynė gandais.

Įžvelgia suktybes
Nors iš planuojamos perdirbti žaliavos 90 proc. sudarys polietilenas, o 10 proc. polipropilenas, kaunataviškiai abejoja, ar nebus atvirkščiai — įkūrus įmone pasikeis paskirtis, pajėgumai.
Pasak kaimo turizmo sodybos savininko Virginijaus Keinio,  kaip miestietis neįsivaizduoja šalia jo namų ūkininko laikomų gyvulių, taip ir sodietis nepatenkintas jam svetimu verslu. „Kažkas sugalvojo įvairias normas, bet niekas nežino pasekmių“,— teigė V.Keinys. Jis įsitikinęs, kad už pinigus galima gauti visus leidimus, susitvarkyti dokumentus taip, kad atitiktų kvapų, triukšmo normos ar sanitarinės zonos ir kitus reikalavimus. „Mes nenorime tos įmonės, nes čia gyvename. O kas bus, jei tose sukauptose sandėlyje žaliavose įsiplėks gaisras. Tuomet turėsime evakuotis ir palikti savo namus. Žilvinai, būtų malonu, kad atsisakytumėte tos veiklos“,— paragino V.Keinys, išsakęs visas neigiamas plastiko gaminių perdirbimo įmonės pasekmes. Jis net abejojo, ar už verslininko nestovi koks nors įtakingas, turtingas žmogus, gal netgi politikas.
„Šiandien niekas nežino, kas čia vyks, kokiais tempais vystysis verslas. Įsteigs įmonę, aptvers tvora, pastatys apsauginį. Užrašys — privati zona, pašaliniams draudžiama lankytis, o tikrinantis inspektorius išeis šypsodamasis“,— dar labiau aistras kaitino visada pasisakantis už ekologines idėjas, skatinantis visuomenę rūpintis gamta ir ją tausoti Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas bei iniciatorius mėnesinio laikraščio „Žalioji Lietuva“ direktorius Rimantas Braziulis. Jis patikino, kad nenori žlugdyti verslo, bet pažadėjo patarimais padėti bendruomenei ir ginti kaunataviškių interesus.

Eis iki galo
„Ar jums verta pradėti verslą? Mes kiekvieną dokumentą atidžiai tikrinsime. Net jei ir leis vykdyti veiklą, susikibsime už rankų ir neleisime įmonei pradėti darbo“,— patikino Kaunatavos bendruomenės nariai ir įpareigojo pirmininkę bei tarybą paruošti raštą Telšių rajono savivaldybei, įspėti jos administraciją, kad kaunataviškiai neleis vykdyti verslininkui Ž.Bareikiui veiklos.