Ko pareigūnai ieško politikų kompiuteriuose?

Žemaitijos sostinėje pasklido gandas, kad Telšių policija tikrina politikus. Esą Telšių rajono savivaldybės tarybos nariai kviečiami po vieną į komisariatą, o su savimi turi atsinešti nešiojamąjį kompiuterį ir modemą. Pareigūnus esą domina tik kompiuterio IP kodas.
Giedra Akavickienė

Teisėsauga užsitvėrė tylos siena
Visų pirma dėl informacijos „Kalvotoji Žemaitija“ kreipėsi į Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK). Paklausus, ar tiesa, kad Savivaldybės tarybos nariai kviečiami į komisariatą, o jeigu taip, ar visi ir dėl kokių priežasčių, policija nuo visuomenės užsitvėrė tylos siena.
„Policijos pareigūnai atlieka aplinkybių tikslinimą. Dėl išsamesnės informacijos šiuo klausimu siūlau kreiptis į prokuratūrą“, — teigė Telšių apskr. VPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė.
Šiaulių apygardos prokuratūros Telšių apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Daiva Armalienė taip pat susilaikė nuo bet kokių komentarų sakydama, jog tai galėtų pakenkti tyrimui.

Visuomenė turi teisę žinoti
Kadangi liaudis nori žinoti, ką galimai ne taip padarė jų išrinkti valdžios atstovai, o teisėsaugininkai tyli lyg vandens į burnas prisisėmę, skambiname Tarybos nariams.
Šiuo metu Telšių rajono savivaldybės taryboje — 26 nariai, iš jų 16 — vyrų, 10 — moterų. Turbūt skaitytojui įdomu, kodėl Tarybos narius suskirstėme pagal lytį. Reikia pažymėti, kad ne be reikalo.
Kaip išsiaiškino „Kalvotoji Žemaitija“, pirmiausia į Policijos komisariatą kviečiamos Telšių rajono savivaldybės tarybos narės.

Pirmos strėlės — į moterų pusę
Pasirodo, Kriminalinės policijos tyrėjas, ko gero, pasitaręs su prokuroru, nusprendė pirmiausia patikrinti moteris.
Redakcijos duomenimis, virtualioje erdvėje sklando komentaras, žeidžiantis buvusį Telšių valdininką ir jo žmoną, o jį pasirašė komentatorius, prisistatęs moteriškąja gimine „Truputi žinanti“.
Dėl šios priežasties teisėsaugininkai tyrimą pradėjo būtent nuo moterų. Tačiau, reikia manyti, jeigu Savivaldybės tarybos narių-moterų kompiuterių IP neatitiks, kurio ieško policija, bus pereita ir prie Tarybos narių-vyrų.

Šeimą iš Telšių įskaudino šmeižtas
Komentaras po straipsniu vieno Telšių rajono laikraščio internetinėje svetainėje taip supykdė telšiškių šeimą, kad ji nusprendė žūtbūt rasti autorių.
Manoma, kad skundą gavusi policija pradėjo tyrimą, tačiau kokį, neatskleidžia. Vis dėlto galima spėti, kad dėl šmeižto.
Beje, minėtas komentaras ir dar keletas kitų šiandien internete puikuojasi ir juos gali perskaityti ne tik telšiškiai, bet ir bet kuriame pasaulio kampelyje prie kompiuterio sėdintis internautas.

Į policiją — be baimės
Tarybos narė, Seimo nario Valentino Bukausko padėjėja Laima-Jurytė Zakarauskienė „Kalvotajai Žemaitijai“ atskleidė, jog praėjusią savaitę lankėsi komisariate. Tyrėjas jos akivaizdoje patikrino nešiojamojo kompiuterio IP kodą ir iš karto atidavė atgal. „Dėl šio tyrimo nesuku galvos, komentarų stengiuosi neskaityti ir nerašyti“, — patikino Tarybos narė.
Irena Skernevičiūtė papasakojo panašią istoriją. „Taip, kvietė į policiją. Derinomės laiką, juk aš negaliu lakstyti, kada pakvies, budžiu ligoninėje“,— sakė gydytoja.
Pasak I.Skernevičiūtės, jos kompiuterio kodas neatitiko ieškomo. „Komentarų niekada nerašau, tam reikia turėti marias laiko, be to, valdišku kompiuteriu naudojuosi tik gauti Tarybos nariams skirtą medžiagą, taip pat ruošiuosi etikos posėdžiams“,— paaiškino I.Skernevičiūtė.
Kriminalinės policijos pareigūnas ardė ir Alfredos Tamoševičienės bei Birutės Pocienės modemus, pažiūrėjo IP numerius ir iš karto pasakė, kad jie neatitinka to, kurio ieško.
Be to, A.Tamoševičienė užsiminė, kad būtų išvengta tokių nereikalingų vaikščiojimų po komisariatą, jeigu Savivaldybė būtų įvykdžiusi policijos prašymą — pateikti Tarybos narių tarnybinių nešiojamųjų kompiuterių IP kodus.
Tarybos narė Vilija Bačionienė, „praėjusi policijos testą“, sakė komentarų niekada nerašanti, nes, jos nuomone, tai bailių žmonių reikalas.
Aušra Gustienė taip pat jau pabuvojo policijoje ir buvo nuraminta, jog niekuo dėta dėl galimo šmeižto. Kaip pašnekovė pripažino, anksčiau skaitydavusi internete komentarus, dabar to nebedaranti, nes, pasak jos, taip daug ramiau gyventi. Pati komentarų nerašanti ir, jos nuomone, tas, kas parašė įžeidžiantį komentarą, turi už tai atsakyti.
„Komentarų neskaitau, nors gal ir apie mane rašo, ir kitiems nerašau“, — užtikrino Daiva Ragauskienė. Tarybos narė taip pat jau pabuvojo komisariate, patikrinus jos kompiuterio kodą, išvada: komentarą rašė ne ji.
Pirmadienį į Policijos komisariatą nešina kompiuteriu ir modemu žadėjo atvykti ir Tarybos narė Jadzė Tarvainienė. „Nerašau komentarų, įsivaizduoju, kad juos gali rašyti tie, kurie neturi, ką veikti, ir pilni įtūžio. Į policiją einu be baimės — niekas mano kompiuteriu nesinaudoja, o aš pati nerašiau komentaro“, — teigė J.Tarvainienė.
Į komisariato trečią aukštą, kur įsikūrusi Kriminalinė policija,  antradienį ruošiasi žingsniuoti Virginija Vitkauskienė. Tarybos narė  net neabejoja, kad jos kodas — ne tas, kurio ieško policija.  

Daugelis komentarams neturi laiko
Telšių rajono savivaldybės tarybos narys ir meras Vytautas Kleiva pripažino, jog girdėjęs kalbas apie Tarybos narių kvietimus į policiją, tačiau pats ten dar nebuvo kviestas.
„Kažkoks komentaras parašytas, aš į tokius dalykus nesiveliu. Dažniausiai žmonėms padėkoju už elektroniniu paštu gautus laiškus, taip pat socialiniame tinkle Facebooke pagiriu, padėkoju“,— teigė V.Kleiva.
Tarybos nariai Rimantas Adomaitis, Vytautas Barsteiga, Adomas Domarkas, Danielius Rupšys, Albertas Kojelė, Petras Kuizinas, Sigitas Motuzas, Vytautas Rakickas, Valdemaras Ramšas, Stanislovas Čekanauskas, Remigijus Juška bei Egidijus Kaubrys telefonu tvirtino nemėgstantys rašyti komentarų, nes tam neturintys laiko.
Jų kolega Alfredas Balsys pripažino kartais rašantis komentarus, tačiau atsargiai, kad nieko neįžeistų.

Du Tarybos nariai atsisakė valdiškų kompiuterių
Savivaldybės tarybos narys Zenonas Mockus iš viso nesinaudoja jam paskirtu kompiuteriu, nes tas sugedo. „Kompiuterį grąžinau Savivaldybei ir paprašiau, kad man, kaip Tarybos nariui, medžiagą siųstų į asmeninį kompiuterį“,— sakė jis. Suprantama, neturėdamas valdiško kompiuterio, Tarybos narys negalėjo ir juo parašyti komentaro.
Valdiškomis privilegijomis nesinaudoja ir komentarų vengia Tarybos narė Stefa Naujokienė. „Gal mėnesį pasinaudojau, paskui atsisakiau valdiško kompiuterio“, — teigė ji.
Deja, nuomonės apie komentarų rašymą taip ir nepavyko išgirsti iš Valdo Zyko. Nors jo mobiliojo ryšio telefonas nurodytas Savivaldybės interneto svetainėje, skambinant kelias dienas Tarybos nario telefono signalas pypsėjo, kad abonentas užimtas arba skambučiai atmetami.

Policijos akiratyje — 40 kompiuterių
Neoficialiais duomenimis, Telšių rajono savivaldybėje nešiojami kompiuteriai su interneto prieiga paskirti 40-iai asmenų. Tarybos narių šiuo metu priskaičiuojama 26, komentaro parašymo metu jų buvo 27.
Vadinasi, dar keliolika kompiuterių, iš kurių į viešą erdvę išskriejo piktas komentaras, naudojasi Savivaldybės darbuotojai. Jų taip pat laukia išbandymas policijoje.