Telšių rajono apylinkės teismo duris pravėrus

Kokie 2014 metai buvo Telšių rajono apylinkės teismui? Kokių bylų pasitaiko daugiausiai? Ar visuomenės pasitikėjimas teismais auga ir kokios naujovės praėjusiais metais pasiekė Lietuvos teismus? Apie tai papasakoti sutiko Telšių apylinkės teismo pirmininkė VITALIJA LIAUZGINIENĖ.
Simona Damanskytė

Pastaraisiais metais bylų padaugėjo
Teismo pirmininkės teigimu, iki praėjusių metų gruodžio 31 dienos, statiskos duomenimis, išnagrinėta 2616 civilinių bylų, 558 baudžiamosios ir 1381 administracinių teisės pažeidimų bylos, atlikti 773 ikiteisminio tyrimo veiksmai. Palyginti su 2013-aisiais, praėjusiais metais visų kategorijų bylų ženkliai padaugėjo, kadangi 2013 metais išnagrinėta 2419 civilinių bylų, 1332 administracinių teisės pažeidimų bylos, 467 baudžiamosios bylos. 2014 metais vidutiniškai (pagal dirbamų mėnesių skaičių) viena Telšių apylinkės teismo teisėja išnagrinėjo apie 40 civilinių bylų, apie 9 baudžiamąsias bylas ir 22 administracinių teisės pažeidimų bylų.
„Tai yra tik apytiksliai duomenys, kadangi nagrinėjamos bylos skiriasi pagal pobūdį, nagrinėjamo trukmę ir kt. Kitos bylos dažnai ir apimtimi bei vertinimo prasme yra sudėtingos. Todėl labai sunku apibrėžti vidutinį darbo krūvį“,— pasakojo V.Liauzginienė.

Į teismą — dėl smurto artimoje aplinkoje, vagysčių ir viešosios tvarkos pažeidimų
Dažniausiai pasitaikančios bylos — skolų priteisimai, išlaikymo vaikams priteisimas, smurtas artimoje aplinkoje ir sveikatos sužalojimas. Itin padaugėjo bylų dėl greitųjų kreditų, kai žmonės negalvotai juos pasiima, o po to sunku grąžinti, skaičiuojamos palūkanos ir delspinigiai. Šiuo metu taip pat dažnai pasitaiko bylos dėl fizinių asmenų bankroto. Tokių bylų praėjusiais metais Telšių rajono apylinkės teisme gauta daugiau negu dešimt.
Pasak teismo pirmininkės V.Liauzginienės, itin išskirtinių bylų 2014 metais nebuvo. Rečiau pasitaikančios bylos — dėl psichotropinių medžiagų įsigijimo, jų realizavimo, kai visiems nusikaltusiems buvo taikytos laisvės atėmimo bausmės.
V. Liauzginienės teigimu, nors santuokos nutraukimas yra prie dažniau pasitaikančių civilinių bylų, jų, palyginti su ankstesniais metais, sumažėję. Teismo pirmininkės nuomone, taip yra tikriausiai dėl to, jog mažiau tuokiamasi.
Administracinių teisės pažeidimų bylų daugiausia yra dėl kelių eismo taisyklių pažeidimų, tarp jų — vairavimo esant neblaiviems, taip pat — girto asmens pasirodymas viešoje vietoje, nedidelės vertės turto vagystės, dažniausiai — iš parduotuvių.
Teismo pirmininkė tikino, jog sumažėjo bylų dėl teismo leidimo išdavimo, taip pat bylų dėl įvairių juridinę reikšmę turinčių faktų nustatymo.
Baudžiamosiose bylose labai ženkliai sumažėjo bylų dėl plėšimų, automobilių vagysčių — jų pasitaiko tik viena kita, taip pat dėl turto prievartavimo. Tai, pasak teismo pirmininkės, turbūt apsprendė ir pats laikmetis.

Laisvės atėmimo bausmė — daugiau nei pusšimčiui asmenų
Teismo pirmininkė V.Liauzginienė pabrėžė, jog laisvės atėmimo bausme praėjusiais metais Telšių rajono apylinkės teisme buvo nuteisti 76 asmenys. Iš jų keturiems bausmės vykdymas atidėtas.
„Noriu pastebėti, kad laisvės atėmimo bausmių paskyrimas turi tendenciją mažėti, nes yra atsiradę joms alternatyvių bausmių. Laisvės atėmimas dažniausiai skiriamas tokiais atvejais: narkotinių, psichotropinių medžiagų neteisėtas platinimas, sunkus asmens sveikatos sutrikdymas ir kiti sunkūs nusikaltimai“,— sakė teisėja. Nors dar nėra galutinių duomenų apie praėjusių metų nuosprendžių sprendimų stabilumą, tačiau 2013 metais jis buvo 99,77 procentai, baudžiamosiose bylose — 97,52  procentai. Šie rodikliai yra aukštesni, lyginant su visų teismų vidurkiu.
Nuo 2014 metų balandžio mėnesio teisme dirba 6 teisėjos, visos jos — moterys. Teisėjų gretas papildė teisėja Kristina Sušinskaitė. Šiuo metu teisme iš viso — 27 darbuotojai, bet greitu laiku jų bus 30, kadangi nuo sausio 1 dienos yra patvirtintos papildomos 3 pareigybės.

Naujovės teismų sistemoje
Teisėjos nuomone, praėjusiais metais didžiausia naujovė teismuose — pradėtas posėdžių organizavimas nuotoliniu būdu. Jis vykdomas aštuoniolikoje teismų, trylikoje įkalinimo įstaigų ir dvejose prokuratūrose. Ten įdiegta speciali įranga, sudaranti sąlygas teismo posėdžius vesti nuotoliniu būdu, apklausti asmenis, esančius kitoje vietovėje.
2013 metų liepos 1-ąją startavo elektroninių paslaugų portalas, kuriame pateikiami civilinių bylų dokumentai. Nuo 2015 metų gegužės 1 dienos numatyta, kad elektroniniu būdu bus pradėtos formuoti ir baudžiamosios bylos.
„Labai patogu, kai neišėjus iš namų galima pateikti procesinius dokumentus, stebėti bylos eigą, taip pat elektroniniu būdu gauti sprendimus, kitus dokumentus. Tai yra pigiau, patogiau, ekonomiškiau ir greičiau. Tik dar ne visi supranta jo naudingumą bei pažangumą“,— teigė pašnekovė.

Ar pasitikima teismais?
„Remiantis faktais, pasitikėjimas teismais auga. Tai patvirtina ir Vidaus reikalų ministerijos bei Nacionalinės teismų administracijos iniciatyva surengta apklausa. Pagal 2013 metų duomenis, teismais pasitikėjo 51 procentas gyventojų, kai lyginant su 2012 metais — tik 26 procentai. Vienas iš lemiamų veiksnių — teismai tapo atviresni ir prieinamesni visuomenei. Manau, ir žiniasklaida pradėjo teikti objektyvesnę informaciją, teismai ir visuomenės informavimo priemonės ėmė labiau bendradarbiauti. Prisidėjo ir žmonių didėjantis sąmoningumas“,— įsitikinusi teismo pirmininkė.
Jos teigimu, labai didelė dalis apklausoje dalyvaujančių asmenų nėra teismuose net buvę ir visiškai nemotyvuotai nepasitiki jais.
„Jau trečius metus vadovauju Telšių apylinkės teismui, per tą laiką nėra gautas nė vienas neprocesinis skundas dėl teisėjų ar teismo darbuotojų netaktiško elgesio. Mums svarbu mandagus bendravimas su žmonėmis. To ir toliau sieksime. Džiugu, kad kolektyvas yra darnus, draugiškas, o darbuotojai tarpusavyje gerai sutaria“,— patikino V.Liauzginienė.
Šiame teisme tik dvi teisėjos yra naujos, likusios keturios — dirba jau daugiau nei dešimtmetį. Ne tik teisėjų geri darbo rezultatai, bet nuoširdus kiekvieno teismo darbuotojo indėlis teisme yra svarbus. Ir bylas stengiamasi spręsti greitai, kad jos nebūtų vilkinamos.
„Teismo priimtais sprendimais gali būti ir nusivylusių. Niekada nebus patenkintos abi pusės“,— kalbėjo teismo pirmininkė.
Ji pasidžiaugė, kad daugėja atvejų, kai abi šalys civilines bylas baigia taikos sutartimi. Tai gerai ir teismui, ir proceso dalyviams, pigesnės bylinėjimosi išlaidos. Tačiau svarbus ir moralinis aspektas, kai šalys iš teismo išeina taikiai.