Žiema nesibaigė, bet jau laikas rūpintis kuru kitam sezonui

Dar nesibaigė šildymo sezonas, o malkų pardavėjai jau siūlo įsigyti kuro kitam sezonui. Kaip sakė Telšių miškų urėdijos vyriausiasis inžinierius ARTŪRAS STANKUS, reiktų malkomis pradėti rūpintis iš anksto, nes iki kitos žiemos jos turi gerai išdžiūti. Tik išdžiūvusios ilgiau išlaiko šilumą. O tinkamai išdžiovinti malkas Lietuvoje dėl klimato sąlygų sudėtinga. Be to, Telšių miškų urėdija šiuo metu siūlo malkas už gerą kainą, nes vėliau ji gali gerokai šoktelti.
Danutė Jackutė

Kaitrumo grupės
Pašnekovas teigė, kad renkantis malkas reiktų atsižvelgti į jų kaitrumo grupes. (Pateiktos kainos su PVM ir atvežimu urėdijos transportu į šeimininko kiemą).
I kaitrumo grupės (ąžuolų su beržais ir uosiais) malkinės medienos kietmetris (kubinis metras) — kainuoja 31,23 Eur/107,76 Lt. Tokios malkinės medienos viena medvežė (15 kietmetrių) kainuos 468,45 Eur/1616,40 Lt.
II kaitrumo grupės (juodalksnių, gali būti ir blindžių ar kitų medžių) malkinės medienos kietmetris kainuoja 30,02 Eur/103,58 Lt, o už medvežę reikės mokėti 450,34 Eur/1553,70 Lt.
III kaitrumo grupės (eglių, drebulių, baltalksnių) malkinės medienos kietmetris kainuoja 29,42 Eur/101,49 Lt, o medvežė — 441,26 Eur/1522,35 Lt.
„Dabar turime visų kaitrumo grupių malkinės medienos ir galime aprūpinti visus norinčius gyventojus. Sumokėjus į kasą arba pervedimu pinigus, ją atvešime į šeimininko kiemą dar tą pačią savaitę“,— patikino pašnekovas.

Kokias malkas patartų rinktis miškininkas?
„Nors sausų malkų kaitrumas beveik vienodas, tačiau skirtingas jų tankis. Tuo įsitikinsite nešdami įvairią medieną. Ąžuolų malkos yra kur kas sunkesnės nei drebulių,“— pastebėjo miškininkas.
Pasak A.Stankaus, prieš renkantis malkas svarbu atsižvelgti į jų kainą, kaloringumą ir kitas savybes. Nors ąžuolinės ar beržinės kaitresnės nei juodalksnio, bet jos ir brangesnės. Beržinės malkos kaitrios ir dega ilgai, tačiau jose daug dervų. Todėl ilgiau kūrenant pakuroje, dūmtraukyje nusėda suodžių, kurie gali sukelti gaisrą. Kūrenant beržinėmis malkomis, dažniau reiktų valyti dūmtraukį, arba kartu su beržinėmis įdėti drebulinių.

Pirkdami neapsigaukite
A.Stankus rekomenduoja: „Pirkdami visada atkreipkite dėmesį į malkų matavimą. Ypač įsigyjant malkinę medieną turguose. Visų medienos ruošinių, taip pat ir malkų matavimo vienetai — du. Pirmasis — tai erdmetriai, kai kiekis matuojamas, neišskaičiavus tarp medienos dalių esančių oro tarpų. Antrasis — tai kietmetriai (kubiniai metrai), kai mediena išmatuota ir išskaičiuoti tarp malkų, rąstų ar atraižų esantys oro tarpai, arba pamatuotas kiekvieno rąstelio skersmuo ir išskaičiuota esamos medienos kiekio kubatūra.
Erdmetrius paversti į kietmetrius gali kiekvienas medienos pirkėjas, pritaikęs koeficientą. Pavyzdžiui, jeigu Jūs perkate 10 erdmetrių malkų trijų metrų ilgio rąsteliais, skaičiuoti reikėtų taip: trimetriams rąsteliams yra taikomas 0,64-0,59 koeficientas, taigi Jūs nusiperkate 6,4-5,9 kietmetrių medienos.
Neskaičiuojantiems pirkėjams nereiktų pykti ant malkų pardavėjų, jei patys nemoka apskaičiuoti įsigyjamo malkų kiekio.

Medienos Lietuvoje netrūksta
Kaip pastebėjo A.Stankus, vyksta nuolatinės diskusijos, jog iš Lietuvos išvežama mediena ir jos trūksta vietiniams perdirbėjams, tad pastariesiems įsigyjant reiktų suteikti pirmenybę. Medienos netrūksta, tačiau pirkėjai ją nori įsigyti pusvelčiui. Lietuvoje vykstančiuose pusmetiniuose aukcionuose visada lieka neparduotos medienos, tad skelbiami pakartotini aukcionai ir kaina mažinama. Šiuo metu daug geros pušų ir eglių medienos parduodama Latvijos pirkėjams. Atpigo popiermedžiai, kurie parduodami už malkinės medienos kainą. O trečios kaitrumo grupės malkinę medieną turime parduoti už savikainą. „Pardavę nukirstą 60 metų augusį medį, gauname tiek, kad galime sumokėti tik už darbus“,— teigė vyriausiasis inžinierius.

Naujovės
Telšių miškų urėdijos vyriausiasis inžinierius papasakojo apie įsigaliojusias naujoves.
Praėjusių metų spalio 16 dieną Seimas priėmė Administracinės teisės kodekso pataisas ir numatė baudas už viršsvorio vežimą krovininiais automobiliais. Tokie patys reikalavimai taikomi tiek valstybiniams, tiek privačių miškų savininkams. Krovininius automobilius tikrinti ir sverti gali transporto inspekcijos, kelių policijos, muitinės pareigūnai.
Pagal naują tvarką budrūs kontrolieriai stebi, kad pakrauta transporto priemonė neviršytų 40 tonų. Už tai atsako medienos vežėjas, jos siuntėjas ir už krovinio pervežimą atsakingas asmuo. Tad bauda, visiems trims sudėjus, gali siekti nuo 700 iki 6 tūkst. eurų.
Miškininkas pasidžiaugė, kad Telšių miškų urėdija pernai įsigijo trečią medvežę. Ji kol kas naudojama tik medienai traukti, tačiau ji universali  — galima kirsti medieną ar gnaibyti virbus ir juos sukrauti į medvežę. Ją ketinama efektyviai naudoti pradėjus intensyvią biokuro gamybą.