Ką daryti partrenkus gyvūną?

Prieš šventes į Redakciją užsukusi moteris pranešė, kad, eidama  šaligatviu Žemaitės gatve, ties 26-uoju namu, atliekų surinkimo aikštelėje  tarp konteinerių pastebėjo pamestą partrenktą barsuką. Šalia gyvenanti  moteriškė, atnešusi šiukšles, sakė, kad nugaišęs žvėris atsirado  praėjusios dienos vakarą, jį tikriausiai kažkas išmetė važiuodamas pro šalį.

Danutė Jackutė

LR AM Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Teisės ir bendrųjų reikalų skyriaus vyriausiasis specialistas Artūras Konderauskas, paklaustas, kas turi pasirūpinti gaišena, atsakė, jog miestuose nugaišusiais gyvūnais turi pasirūpinti savivaldybės. Gyventojai apie eismo įvykius ar rastus gyvūnus gali pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.
O kaip turėtų elgtis vairuotojas, jei eismo įvykio nepavyko išvengti ir jis partrenkė gyvūną? Pasak A.Konderausko, tokiu atveju reikia pranešti policijai ir užpildyti eismo įvykio deklaraciją. Pagal visus galiojančius nuostatus, kelyje nutrenktas žvėris priklauso to medžioklės ploto būreliui. Visi miškai išskirstyti medžioklės plotų vienetams. Įvykus susidūrimui su žvėrimi, policija privalo pranešti Aplinkos apsaugos departamento agentūrai, o ji susisiekia su to ploto, kuriame įvyko susidūrimas, būreliu. Jų atstovai rūpinasi nugaišusio gyvūno pašalinimu ir utilizacija.
Pranešti ar ne apie partrenktą žvėrį, sąžinės reikalas. Dažnai apie įvykį nesužino nei policija, nei gamtosaugininkai ar medžiotojai. Taip buvo ir šiuo atveju. Partrenktą barsuką kažkas numetė prie atliekų konteinerių.
Telšių miesto seniūnija rūpinasi miesto švara ir tvarka, gyventojų saugumu, todėl sužinojęs apie pamestą gaišeną Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas nedelsdamas pasirūpino, kad ji būtų išgabenta.