Naujausiame darbe juvelyras įamžino Tirolio kraštą

Tarptautinėje XII „Amber trip“ juvelyrikos parodoje, kuri kovo mėnesį vyks Vilniuje, ruošiasi dalyvauti juvelyras, Telšių miesto Garbės pilietis Alfredas Jonušas. Vilniuje jis planuoja eksponuoti naujausią darbą „Tirolio muzika“, Ukrainai dedikuotą saulėgrąžą, Kinijai — vėduoklę ir dvi gintaru papuoštas kepuraites.

Danutė Jackutė

Ruošiasi parodoms
Telšiškis menininkas nepraleidžia progos dalyvauti didžiausioje Baltijos šalyse specializuotoje juvelyrikos parodoje. Kaip sakė A.Jonušas, jam „Amber Trip“ — svarbus kasmetis įvykis, kuriame susitinka visa juvelyrikos visuomenė. Ne tik profesionalūs menininkai ir dizaineriai, bet ir technologinių gaminių, prietaisų, įrenginių gamintojai. Į parodą užsuka užsienio šalių verslininkai, ambasadų darbuotojai. Tad ši keturių dienų (šiemet ji vyks kovo 18–21 d.) šventė puiki proga susipažinti su naujausiomis grožio industrijos srities tendencijomis, pamatyti naujausius pasaulio profesionalių juvelyrų darbus, parodyti savo sukurtus.
A.Jonušas — diplomuotas juvelyras, aktyvus respublikinių ir tarptautinių parodų dalyvis, surengęs beveik porą dešimčių autorinių kūrybos parodų Lietuvoje ir užsienyje. Šie metai — jubiliejiniai. Vasarą jam sukaks 75-eri metai, tad menininkas per žiemą sukūrė, o ir dabar kuria įvairius darbus, kuriuos eksponuos įvairiose parodose.
„Didžiausią gyvenimo darbą — gintaro pilis ir rūmus, kuriems sunaudojau visas savo kauptas atsargas — apie 5 kilogramus gintaro, eksponavau pernai tarptautinėje juvelyrikos parodoje „Amber trip“. Ten dalyvavusiam verslininkui iš Indijos patiko darbas ir jį nupirko papuošti savo rezidencijai. Dalį už jį gautų pinigų panaudojau kitam dideliam kūriniui. Kadangi labai mėgstu pilis, žaviuosi tiroliečių muzika, šį kartą naujame darbe įamžinau Austrijos dalelę“,— džiugia žinia dalijosi juvelyras, ketinantis naująjį darbą „Tirolio muzika“ eksponuoti šiemet rengiamoje „Amber trip“ parodoje.

Visagalis internetas
Juvelyras papasakojo, kaip kilo mintis sukurti naująjį kūrinį. Internete, socialiniame tinklalapyje „Facebook“, jis susipažino su džiazo muzika besidominčiu vyriškiu iš Danijos, kuris žemaičiui atsiuntė įvairių įrašų, tarp kurių surado ir tirolietiškos muzikos. Visagalis internetas padėjo artimiau pažinti ir „Alpių širdimi“ vadinamą Tirolio kraštą, kuriame kartą lankėsi.
Tiroliui įamžinti A.Jonušas panaudojo muzikos simbolį (smuiko raktą), penklinėje — stilizuotą „Tirol“ užrašą, ansamblio „Mayrhofner“ pavadinimą ir šio krašto pilį. Yra ir lietuviškas akcentas — kalnas, kryžius bei Lietuvos valstybės simbolis — Vytis.
A.Jonušas sumanė savo kūrinio nuotrauką nusiųsti Austrijos lietuvių bendruomenės pirmininkei Angelikai Krause. Ji žemaičiui padėkojo, nuotrauką persiuntė Lietuvos ambasadai Vienoje, o menininkui patarė parašyti į Austrijos ambasadą Lietuvoje. Tą telšiškis ir padarė.
Naujojo kūrinio nuotrauką A.Jonušas elektroniniu paštu nusiuntė Austrijos ambasadai Vilniuje. Netgi laišką parašė vokiškai. Jam atsakiusi Austrijos ambasados kultūros atašė Dalia Friedt rašo: „Nuoširdžiai dėkojame Jums už Jūsų žinutę ir nuotraukas, su kuriomis susipažino ir ambasadorius dr. Johann Spitzer. Labai džiaugiamės Jūsų susidomėjimu Austrija ir jos kultūra, taip pat tuo, kad parašėte mums vokiečių kalba. Linkime Jums sėkmingo dalyvavimo šiais metais numatytose parodose ir kūrybinės sėkmės būsimuose sumanymuose“.
Beje, A.Jonušas elektroniniu paštu bendravo su Austrijos ansamblio „Oesch’s die Dritten“ atstovais, sulaukė jų naujamečio pasveikinimo.
Telšių miesto Garbės pilietis draugauja su šeima iš Vokietijos, Lenkijos, palaiko ryšius su Kinijos ambasada, dabar užmezgė kontaktus ir su Austrijos šalies atstovais. Pasak jo, taip jis plečia akiratį, o studijuodamas kitų šalių kultūrą, istoriją, architektūrą atranda  idėjų kūrybai.