Molio lipdymas — irgi gali būti verslas

Telšių rajono savivaldybės salėje atidaryta dailiosios keramikos darbų paroda, kuriai darbus sukūrė ne diplomuoti menininkai, o paprasti žmonės. Tačiau jų darbai stebino ir išmone, ir funkcionalumu.

Giedra Akavickienė

Telšių moterų bendrija „Akvalina“ trejus metus vykdė projektą „Telšių rajono savivaldybės gyventojų, patiriančių socialinę atskirtį, integracija į darbo rinką“. Viena iš šio projekto dalių — 2014 metų spalio mėnesį pradėta vykdyti „Dailiosios keramikos lipdymo mokymo programa“, kurią vainikavo Telšių rajono savivaldybėje surengta keramikos darbų paroda.
Parodos atidaryme dalyvavo Telšių rajono meras Vytautas Kleiva, Savivaldybės darbuotojai, projekto dalyviai-autoriai, projekto vykdytoja Stefa Naujokienė, dailiosios keramikos lipdymo mokymo specialistė Laima Mikalauskienė.
Dirbiniai iš molio keturis mėnesius buvo kuriami Žemaitijos psichikos sveikatos centro patalpose. Medžiagos, įranga įsigyta pagal Europos Sąjungos remiamą projektą, kurį sukūrė, laimėjo ir vykdo Telšių moterų bendrija „Akvalina“.
Telšių moterų bendrijos pirmininkė ir projekto vykdytoja gydytoja psichiatrė Stefa Naujokienė sakė, jog visada malonu padėti kitam.
„Smagu buvo stebėti, kaip keramikos lipdymo mokymuose dalyvavę telšiškiai su didžiuliu entuziazmu minkė molį, dažė, glazūravo, kaitino krosnyje“, — pripažino projekto vadovė.
„Užimtumas, nauja veikla, bendravimas į gyvenimą įnešė pliūpsnį teigiamų emocijų ir netikėtų minčių“, — neslėpė projekto dalyviai.
Sužinoję molio paslapčių šiandien ne vienas iš jų planuoja įkurti verslą, sukurtais molio dirbiniais prekiauti mugėse.

Nuotraukoje: Telšių moterų bendrijos „Akvalina“ pirmininkė, projekto vykdytoja gydytoja psichiatrė Stefa Naujokienė (viduryje) džiaugiasi, kad projekto dalyviai išmoko ne tik lipdyti, bet ir verslumo.