Rūta Janutienė: „Gudresni politikai drovisi atvirai tokius dalykus daryti“

„Galimai ta pati politinė jėga užsakė ir televizijos laidas, kuriose sistemingai bandoma pakenkti Telšių rajono savivaldybės mero Vytauto Kleivos ir kitų socialdemokratų dalykinei reputacijai“, — teigiama rajono spaudoje paskelbtame vietos socialdemokratų pareiškime, kuriuo, manytume, bandoma išsiskalbti mundurus.

Alvydas Ivoncius

Palikę nuošalėje socialdemokratų pareiškime narpliojamus  „vienos politinės jėgos“ paskelbtus faktus, atkreipiame dėmesį į tai, kad mūsų vietinės politikos veikėjai bando gintis kaltinimais esą papirkinėjami žurnalistai. Negi kuo patys kvepia, tuo kitus tepa?
Nuo 2013 metų pavasario mūsų laikraštyje paskelbta keliasdešimt straipsnių „Telšių autobusų parko“ tema. Vietine socialdemokratiška „logika“ remiantis, tai irgi papirkinėjimas? Ne kas kitas, o vietos politikai sukūrė skandalingas „Telšių autobusų parko“ istorijas. Dabar gelbstimasi: neva jie švaručiai, o pakenkti bando oponentai.
Straipsnio pradžioje pateikta citata tai tik patvirtina. Socialdemokratų pareiškime esama ir daugiau nuorodų į šios savaitės antradienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Patriotai“ parodytą žurnalistės Rūtos Janutienės siužetą apie tai, kaip ir kodėl buvo parduotas „Telšių autobusų parko“ turtas.
Žurnalistė „Kalvotajai Žemaitijai“ sakė, kad ją pirmiausia domino UAB „LIDL“ atėjimo į Telšius istorija. „Anksčiau esu daug rašiusi apie prekybos centrų įsitvirtinimą, papirkinėjant vietos valdžią. Jūsų mieste naujo prekybos centro atsiradimas man primena klasikinę schemą. Todėl ši istorija mane sudomino“, — sakė R.Janutienė.
Tačiau ji paaiškino, kad Lietuvoje jau seniai nebesigriebiama tokių atvirai įžūlių schemų, kai apgaunami ne tik rajono gyventojai, bet ir Savivaldybės tarybos nariai. „Gudresni politikai drovisi atvirai  tokius dalykus daryti“, — sakė ji.
Žurnalistė omenyje turėjo 2013 metais priimtą Savivaldybės tarybos sprendimą, kuriame įrašyta, jog „Telšių autobusų parko“ turtas… nebenaudojamas. „Tai apgailėtina. Meras rodė man dokumentus, net garso įrašus, tačiau visa tai tik patvirtino, kad įmonės turto pardavimas nėra sąžiningas“, — pasakojo įspūdžius žurnalistė.
R.Janutienės manymu, turto pardavimas telšiškiui verslininkui, nerengiant aukciono, nebuvo rajonui naudingas. Pasak žurnalistės, tie, kurie sumanė šią galimą aferą, tikrai nėra gudrūs bent ta prasme, jog manė: gal niekas to nepastebės. Dabar Lietuvoje vagystės pridengiamos įvairiais susitarimais, įtikinėjimais, gudresni politikai vengia atvirai „plėšikauti“.
Lietuvoje žinomą žurnalistę stebina teisėsaugininkų pozicija. Prokuroras savo nutarime tiesiog aiškiai pateikia visus faktus, kaip ir kokiais būdais prekybos bendrovė ieškojosi vietos prekybos centrui Telšiuose. Tačiau tas pats prokuroras nepaiso surinktų įrodymų ir priima keistą išvadą: maždaug tokią — esą, jei vagis pats nesikreipė į pareigūnus, tai jis nekaltas.
R.Janutienė sakė, kad ją šioje istorijoje domino politikų, verslininkų, teisėsaugininkų sąsajos. Tai ir buvo parodyta laidoje.