Pažeidėjas patikrino: Telšių policininkai žmogiškumo nepraradę

Per Telšių rajono gyvenvietes didžiuliu greičiu skriejusio automobilio vairuotojas iš Kauno policininkams sukurpė graudžią istoriją apie tai, kad skubantis pas mirštantį ligonį, kuriam gabena gyvybiškai svarbią įrangą. Pareigūnai nedvejodami nusprendė padėti žmogui — įjungę policijos automobilio garso ir šviesos signalus, vairuotoją palydėjo iki ligoninės, o ten prasidėjo „cirkai“.

Giedra Akavickienė

Eismo dalyviams sukėlė pavojų
Kuriozinė istorija prasidėjo antradienio rytą.
9.45 val. Viešvėnų gyvenvietėje Telšių kelių policijos pareigūnai pastebėjo dideliu greičiu lekiantį automobilį „Nissan Qashqai“. Padidinę važiavimo greitį, policininkai nepaleido pažeidėjo iš akių ir leidosi šiam iš paskos.
Pavojų aplinkiniams sukėlusį automobilį pareigūnams pavyko sustabdyti Rainiuose, užfiksuotas 111 km/val. važiavimo greitis.
Sulaikius pažeidėją, paaiškėjo, kad 61 km/val. greitį viršijo 34 metų Kauno miesto gyventojas.

Vietoj protokolo — palyda iki ligoninės
Patruliams paklausus, kur taip skuba, vyras primygtinai prašė nefiksuoti pažeidimo ir kuo greičiau jį paleisti dėl itin svarios priežasties — mat kuo greičiau privalo pasiekti ligoninę.
Pažeidėjas neraudonuodamas melavo, kad Regioninės Telšių ligoninės Reanimacijos skyriuje jo laukia mirštantis žmogus, kuriam gabena gydymo įrangą.
Išgirdę greičio viršijimo priežastį, pareigūnai vietoj to, kad surašytų administracinio teisės pažeidimo protokolą, suskubo padėti žmogui. Su įjungtais garso ir šviesos signalais patruliai vairuotoją palydėjo nuo Rainių gyvenvietės iki Telšių ligoninės.
Palydėtam iki ligoninės durų pažeidėjui nieko kito nebeliko, kaip žengti vidun, nors ten iš tikrųjų niekas jo nelaukė. Tačiau ne veltui sakoma, kad melo kojos trumpos — gydymo įstaigoje patruliai išsiaiškino, kad pažeidėjas pasinaudojo jų gerumu arba tiesiog apkvailino.
Pasirodo, abejones išsklaidė Reanimacijos skyriaus gydytojas. Policininkams pasiteiravus, ar tikrai Reanimacijos skyriuje su mirtimi kovojančiam ligoniui buvo vežama aparatūra, gydytojas apstulbo.

Melagis giliai įklimpo
Išaiškėjus bjauriai melagystei, kaunietis bandė dar kartą gelbėtis, tačiau dar giliau įklimpo.
Iš ligoninės į policijos tarnybinį automobilį įsėdęs kaunietis pareigūnų maldavo „susitarti“. Šį kartą vyras patrulių širdį bandė suminkštinti įtikinėdamas, kad dėl pažeidimo neteks vairuotojo pažymėjimo ir praras darbą.
Kaip praneša policija, vairuotoją pareigūnai įspėjo, kad už papirkimą gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau perspėjimai nebuvo veiksmingi. Apsimelavęs pažeidėjas pareigūnams bandė įbrukti pinigų. Duodamas automobilio registracijos pažymėjimą, kartu su juo padėjo ir dvi kupiūras po 50 eurų.
Gali būti, kad greitį mėgstantis sumanus kaunietis ne pirmą kartą mausto jį sustabdžiusius pareigūnus. Tik šį kartą yla išlindo iš maišo ir skaudžiai durs į pažeidėjo piniginę.

Dviguba atsakomybė
Už greičio viršijimą pažeidėjui teks pakloti nuo 289 iki 434 eurų baudą, o su teise vairuoti transporto priemones gali tekti atsisveikinti nuo mėnesio iki pusės metų.
Ir tai dar ne viskas. Dėl pareigūnų papirkimo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Įtariamuoju tapusiam vairuotojui gresia baudžiamoji atsakomybė.
Pagal Baudžiamąjį kodeksą tas, kas tiesiogiai arba netiesiogiai pasiūlė, pažadėjo duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui už pageidaujamą teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, arba tarpininkui siekdamas tų pačių rezultatų, baudžiamas laisvės apribojimu arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Šalies policijos pokyčiai
Reikėtų įžvelgti gerąją šios istorijos pusę. Pasirodo, nutikus rimtai bėdai, šiandien policijos pareigūnai visų pirma pasiruošę padėti, o ne bausti. Deja, anksčiau Lietuvoje taip buvo ne visur ir ne visada.
2014-ųjų vasarą plačiai nuskambėjus istorijai, kaip Klaipėdoje gimdyti  pradėjusi moteris ir į ligoninę ją vežęs vyras buvo priversti laukti 20 minučių, kol buvo rašomas protokolas už 20 km/val. greičio viršijimą, visuomenė pasipiktino. Vyko aršios diskusijos temomis „Prasidėjo gimdymas? Teks palaukti, kol policija pildys protokolus“ ir pan.
Kilus skandalui, situacija pasikeitė į gerąją pusę — patruliams priminta, ko turėjo išmokti dar Policijos mokykloje,— įvertinti visas aplinkybes ir priimti teisingiausią bei žmogiškiausią sprendimą.
Nuo to laiko policijos pareigūnai, sustabdę iš skausmo dantis sukandusias nėščiąsias, saugiai palydi iki gimdymo namų ir jas vežusiems vairuotojams už leistino greičio viršijimą administracinių nuobaudų nebetaiko.