Nauji stogai ir langai, o vėliavos — pelių pragraužtos

Nepriklausomybės atkūrimo 25-metis — vieniems lietuviams atmintinas ir svarbus jubiliejus, kitiems — buvęs nebuvęs. Tokia nuomonė susidarė Kovo 11-ąją pasižvalgius po Žemaitijos sostinės gatves.
Giedra Akavickienė

Trispalvės — ketvirčio amžiaus senumo
Šventinį trečiadienį ryškios naujos vėliavos puošė Telšių centrą, tačiau pavažiavus toliau, galėjai rausti iš gėdos.
Žarėnų, Alyvų, Kalno, Maironio ir kitose individualių namų gatvėse — kraupus vaizdas. Viena kita nauja vėliava, tačiau daugelis — akivaizdžiai ketvirčio amžiaus senumo. Praradusios spalvas, apdriskusios, skylėtos.
Matyt, Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, kai kurie telšiškiai nusipirko valstybinę vėliavą ir nuo to laiko iš taupumo nebekeitė.

Trys kartai per metus — sunki užduotis
Vėliavą prie valstybės ir savivaldybės įstaigų, institucijų, įmonių ir organizacijų pastatų bei gyvenamųjų namų privalu kelti vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, ir liepos 6-ąją, Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo arba Valstybės dieną.
Be to, iškelti vėliavos — nepakanka. Trispalvė turi būti tvarkinga ir atitikti standartus.
Tris kartus per metus prie namų iškelti trispalvę kai kuriems per sunku, o tie, kurie iškelia vėliavą, tai ne taip, kaip reikia. Štai Muziejaus gatvėje pirkėjus į parduotuvę pasitiko ryški trispalvė, kuri buvo įkišta į balkono turėklus ir pritvirtinta atrėmus į paverstą suolą. Negi verslininkai neišgali nusipirkti vėliavai stovo, o gal laiko neturi jo pritvirtinti prie pastato sienos?

Vėliavas pirksime naujas, kai geriau gyvensime?
Nuo laiko tėkmės išblukusios vėliavos Telšiuose tarp eilinių miestelėnų, politikų sulaukia įvairių nuomonių.
Vieni kategoriškai pasisako, kad jeigu sandėliuke stovi pelių pragraužta, nudriskusi, tikrąsias spalvas praradusi vėliava, geriau tokios iš viso nekelti.
Kitų nuomone, svarbu, kad žmogus šventinį rytą iškėlė trispalvę, nors pagal spalvas jau nebeaišku, kokios valstybės,— esą taip parodo, kad jam rūpi valstybingumas.
„Kai vartysimės kaip inkstai taukuose, būsime pasiturintys, valdžia galės bausti netvarkingų vėliavų šeimininkus“,— įamžinant gatvėje  vėliavas kalbėjo telšiškis. Kitas jam paprieštaravo: „Ne tokie jau žmonės vargšai, jeigu žvelgia pro naujai sudėtus namo langus, saulėje spindi naujas stogas, o štai vėliavai 15 eurų nesukrapšto“.

Pažeidimams fiksuoti trūksta laiko ir pinigų
Pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksą, Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo nustatytos tvarkos pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą įstaigų, išskyrus valstybės ir savivaldybių įstaigas, įmonių ir organizacijų administracijos vadovams, gyvenamųjų namų savininkams arba asmenims, atsakingiems už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą, nuo 2 iki 8 eurų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams — nuo 8 iki 17 eurų.
Nors baudas įstatymas ir numatė, tačiau jų niekas neskiria ir gyventojų pilietiškumo neugdo. Ar Telšių mieste ir rajone valstybės vėliavos iškeliamos nedarant pažeidimų, turėtų rūpėti policijai. Deja…
Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę ir miliciją pakeitus policijai, Telšių policijos vadovo kėdę matavosi ir pakeitė ne vienas viršininkas. Žurnalistams paklausus apie piliečių ar įmonių pažeidimus dėl valstybinės vėliavos iškėlimo, dažniausiai išgirsdavome tą pačią dainelę: pareigūnai tam neturi laiko, nes budi renginiuose, arba policija neturi lėšų kontroliuoti tokius pažeidimus.

Nuotr. Jeigu Kovo 11-ąją būtume rinkę baisiausią vėliavą, šis titulas turbūt atitektų Kalno gatvės gyventojams — trispalvė ne tik praradusi tikrąsias spalvas, bet ir sudriskusi.