Per saulės užtemimą paminėta Žemės diena

Kovo 20 diena Telšiuose šiemet paminėta kaip reta. Vyko ne tik Žemės gimtadienis, bet tuo pat metu suaugusieji ir vaikai galėjo stebėti dalinį saulės užtemimą, kuris pasikartos tik po 11 metų.

Simona Damanskytė

Šią dieną pasaulyje skelbiamas pavasario lygiadienis, nes dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose.
1971 metais Jungtinės Tautos pavasario lygiadienį paskelbė Pasauline Žemės diena, o Lietuvoje ji oficialiai įteisinta 1992 metais.
„Šiandien susirinkome skleisti gerąją žinią Žemei. Žemė — visų žmonių namai. Kasdien mokomės pajusti ir įsileisti grožį į save, o pats didžiausias grožis yra būtent dabar, atbudus pavasariui“,— sakė renginio režisierė Alina Mišeikytė.  
Žemės vėliavą amfiteatre pakėlė Telšių lopšelio-darželio „Nykštukas“ vaikai. Visus susirinkusiuosius pasveikino Seimo nario Valentino Bukausko padėjėja Laima Jurytė-Zakarauskienė, taip pat Telšių rajono savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vyr. specialistė (ekologė) Kristina Jankauskienė. Telšių miškų urėdijos darbų saugos inžinierius Justinas Norvilas pasakojo apie Pasaulinę Žemės dieną ir mokė, kaip tausoti Žemę.
Pristatyti ir Telšių Naujamiesčio mokyklos darbai. Didžiulė dovana giesmininkams — 30 inkilų. Šie nameliai paukščiams iškeliavo pas tuos, kurie aktyviai dalyvavo viktorinoje. Susirinkusiuosius pasveikino tą dieną gimtadienį šventusi Telšių savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyr. specialistė Irena Daubarienė. Ji taip pat gavo dovanų inkilėlį.
Jaudinanti akimirka — Telšių Vincento Borisevičiaus gimnazijos Miškininkų būrelio  vadovas  Vaclovas Bartkus su  moksleiviais nuvežė inkilų prie pedagogės Jadvygos Arlauskienės kapo ir taip  pagerbė buvusią šio būrelio vadovę, neseniai iškeliavusią Anapilin.
Vėliau pasirodė Telšių lopšelio- darželio „Nykštukas“ priešmokyklinės grupės vaikai, „Saulėtekio“ pradinės mokyklos komanda. Gerąją žinią skleidė „Kranto“, „Ateities“ bei „Atžalyno“ pagrindinių mokyklų moksleiviai. Dainavo gimnazistė Silvija Steckytė, taip pat „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos moksleivės Ieva, Goda ir Aistė (vadovė Ernesta Dargužienė).
Surengtas trumpas žinių konkursas. Klausta, kokio amžiaus yra Žemė, ar dar kur nors Visatoje egzistuoja gyvybė, kiek procentų mūsų planetos dengia vandenynai ir kt.
Pasitikrinus žinias, visiems dėkota už dalyvavimą, sveikinimus bei palinkėjimus. Kalbėjusieji sakė, jog būtina mylėti savo Žemę, saugoti ir tausoti bei būti jai ištikimiems, kokia yra mums.