Kam laikoma Ryškėnų seniūno kėdė?

Telšių rajono savivaldybėje įvyko konkursas Ryškėnų seniūnijos seniūno pareigoms užimti, tačiau miestelio gyventojams jo teks lukterti. Norą vadovauti seniūnijai pareiškė du pretendentai — vyras ir moteris, tačiau konkurse įvykusio pokalbio metu jų kompetencinės žinios neperkopė būtinų 6 balų (iš 10 galimų) ir konkursas bus skelbiamas iš naujo. Kandidatai neatitiko reikalavimų.

Donata Kazlauskienė

Anksčiau žiniasklaida informuota, kad konkurse dalyvauti užsiregistravo 11 pretendentų. Vienas neatitiko reikalavimų, keturi nelaikė arba neišlaikė vadovavimo gebėjimų testo, du jį dar turėjo laikyti. Keturi pretendentai buvo išsilaikę tiek bendrųjų gebėjimų, tiek vadovavimo testus.
Į konkursą turėjo atvykti keturi pretendentai. Vis dėlto tepasirodė du — moteris iš Telšių rajono ir vyras iš Šiaulių. Kandidatų vardai ir pavardės negali būti atskleisti, nes šie nėra vieši asmenys. Konkursas turėjo prasidėti lygiai 9 valandą, tačiau vėluota, ir jis prasidėjo beveik po 15 minučių.
Norintiems užimti Ryškėnų seniūno (karjeros valstybės tarnautojo) postą, kelti palyginti nesudėtingi reikalavimai: turėti aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą; B kategorijos vairuotojo pažymėjimą; būti susipažinus ir mokėti taikyti Lietuvos Respublikos įstatymus, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimus ir kitus teisės aktus, reglamentuojančius valstybės tarnybą, viešąjį administravimą, darbo santykių reguliavimą bei vykdomas funkcijas; išmanyti dokumentų rengimo taisykles, mokėti dirbti būtiniausiomis kompiuterinėmis programomis. Seniūnas turi išmanyti: pagrindines seniūnijos veiklos sritis; jam priskirtų viešųjų paslaugų administravimą; darbo teisės pagrindus; tarnybinio etiketo reikalavimus; bendravimo, dalykinio pokalbio taisykles. Remiantis Telšių rajono savivaldybės internetinėje svetainėje pateikta informacija apie uždarbį, seniūno alga 2014 m. IV ketv. buvo neatskaičius mokesčių 3107,91 Lt (900,11 Eur).
Komisiją sudarė Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, jo pavaduotojas Kęstutis Gusarovas, Finansų skyriaus vedėja Regina Radimonienė, Juridinio, personalo ir dokumentų valdymo skyriaus, Personalo ir ūkio poskyrio vedėja Dalia Sapranavičienė, Lauko Sodos seniūnaitė Ona Lileikienė, Ryškėnų seniūnaitė Vilda Dikontienė. Visų nuostabai, pasirodė žiniasklaidos atstovai. Akivaizdu, toks žurnalistų žingsnis valdantiesiems nepatiko. Konkursas vyko Telšių rajono savivaldybės Baltojoje salėje. Komisiją fotografavusį fotografą Administracijos direktorius Saulius Urbonas panūdo išvaryti lauk iš patalpų: esą reikia kažką pasitarti, o ir pretendentų negalima fotografuoti.
Savo darbą dirbantys žurnalistai puikiai išmano ir žino, ką galima viešinti, o ko ne. Tačiau nemalonus incidentas neliko be pėdsakų. Įtarimą sukėlė tai, kad komisija prieš konkursą dar turi dėl kažko tartis… Vėliau sužinota, kad „tartasi“ dėl vertinimo. O gal svarstyta ir dėl kitų dalykų?.. Pavyzdžiui, kam skirti aukštesnius balus, o kam — ne. Nejaugi abu kandidatai buvo tokie beviltiški, kad vienas jų tesurinko 3,31, o kitas — 2,94 balo iš 10 galimų? Minimalus balų skaičius buvo 6, maksimalus — 10. Svarstoma, ar tik ne specialiai kandidatai liko „už borto“, nes kažkam jau paruošta vieta… Tolimesni valdžios sprendimai tą parodys, nes, nepatvirtintais duomenimis, vienas socialdemokratams artimas kandidatas yra, kurio, tiesa, tarp pretendentų penktadienį nebuvo.

Nuotraukoje: Komisija atmetė kandidatavusius pretendentus — laukia geresnių…