Ant septynių kalvų

Muziejuje atidaryta archeologijos ekspozicija

Žemaičių „Alkos“ muziejuje atidaryta nauja moderni archeologijos ekspozicija „Žemaitijos priešistorė“.

Danutė Jackutė

Gausiai susirinkusius į neeilinę šventę muziejininkus ir miestelėnus sutiko Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo teatro studijos „Savi“ (rež. Laimutė Pocevičienė) jaunieji aktoriai, įdomiai papasakoję apie ekspoziciją. Šventinę įkurtuvių nuotaiką dovanojo Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ (vad. Rita Macijauskienė) jaunieji šokėjai, muzikantai ir dainininkai.
Naujos archeologijos ekspozicijos „Žemaitijos priešistorė“ autoriai — Vilniaus dailės akademijos archeologai ir dizaineriai prof. dr. Telšių miesto Garbės pilietis Adomas Butrimas, dr. Marius Iršėnas, Valdemaras Šimėnas, Jonas Gerulaitis. Idėją įgyvendino Donatas Stasiulis ir Martynas  Gintalas. Visuose ekspozicijos rengimo etapuose — nuo koncepcijos rengimo iki eksponavimo —  dalyvavo muziejaus Istorijos skyriaus Archeologijos poskyrio vyr. muziejininkė Dalia Karalienė.
Ekspozicijos pristatyme kalbėjo ne tik jos kūrėjai, bet ir svečias Telšių miesto Garbės pilietis vyskupas Jonas Boruta SJ, Žemaičių „Alkos“ muziejaus direktorė Elvyra Spudytė, architektas prof. Algirdas Žebrauskas.
„Žemaitijos priešistorė“ atidarymo simbolinę juostelę perkirpo A.Butrimas, J.Gerulaitis ir J.Boruta. Po to susirinkusieji apžiūrėjo eksponatus, vienuolikoje ekranų ir informaciniame terminale užfiksuotą medžiagą, kurioje pateiktos žinios apie seniausius Žemaičių aukštumos gyventojus, Žemaičių genties atsiradimą ir įsikūrimą, didžiąją Žemaičių plėtrą, kai jie pasiekė Baltijos pajūrį XIII–XV a.

Nuotraukoje: Adomas Butrimas, Jonas Gerulaitis ir Jonas Boruta perkirpo simbolinę ekspozicijos atidarymo juostelę.