Tradicinis DŽIUGIADIENIS Žemaitijos sostinėje

Jau trečius metus gegužės 8-ąją, per Džiugo vardadienį, Sūrio Džiugas namuose Telšiuose surengta tradicinė DŽIUGIADIENIO šventė.

Regis, pati gamta išvien su žemaičių sūrininkais, nes oras švenčiant Džiugo vardadienius visuomet būna puikus. Saulėta diena pasitiko ir šiemet.
Puikiai bei darbingai buvo nusiteikusi ir autoritetinga 10 asmenų komisija, suvienijusi įvairių sričių atstovus. Joje — „Žemaitijos pieno“ valdybos pirmininkas Algirdas Pažemeckas, UAB „Nepriklausoma tyrimų laboratorija“ direktorė Gražina Norkevičienė, kokybės vadovė Vilija Petrošienė, Ekonomikos skyriaus vadovė-nepriklausoma vertintoja Dalia Karalevičienė. Jeigu pernai užsienio svečiams komisijoje atstovavo nepriklausomas sūrių platintojas iš Prancūzijos Bernard Robert, tai šiemet prie vertintojų prisijungė trejetas užsieniečių — italas Andrea Cattel bei viešnios iš Jungtinės Karalystės Carina Perkins ir Alice Lorna Mary Oxnam. Greta jų — Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva, Telšių vyskupo augziliaras Genadijus Linas Vodopjanovas, žurnalo „Geras skonis“ redaktorė Rasa Ščeponienė.
Komisijos nariai, lydimi įmonės specialistų, keliavo į gamybos cechus, kur gaminamas ir brandinamas kietasis sūris DŽIUGAS. Jiems suteikta galimybė iš keliasdešimties tūkstančių sūrio galvų savo rankomis išsirinkti mėginius ir išbandyti sūrininkų įrankius.

Paimta ir degustuota visų brandinimų — 12, 24, 36 ir 48 mėnesių — sūrio mėginių, o vertinta pagal penkis klasikinius kriterijus — skonį, spalvą, kvapą, išvaizdą ir konsistenciją.
Po degustacijos iškilmingoje renginio dalyje Sūrio DŽIUGAS namuose kietojo sūrio DŽIUGAS pardavimų ir rinkodaros vadovė Asta Gaubienė paskelbė vertinimo rezultatus. Arčiausiai aukščiausio įvertinimo — 10 balų — priartėjo 48 mėnesius brandintas sūris. Įkandin jo, nedaug atsilikdami, sekė kitų brandinimų sūriai.
Komisijos nariai pasirašė sūrio vertinimo sertifikatus. Darbščiai ir profesionaliai stipriai sūrio DŽIUGAS komandai, žaliavos pirkėjams, „Nepriklausomai tyrimų laboratorijai“, kokybės specialistams bei kitiems geriausiems darbuotojams padėkojo bendrovės valdybos pirmininkas Algirdas Pažemeckas. Jis pasidžiaugė kietojo sūrio DŽIUGAS besiplečiančia geografija pasaulio rinkose, gausėjančiu aukščiausių apdovanojimų kraičiu ne tik mūsų šalies, bet ir tarptautinėse parodose. Galima drąsiai teigti, kad sūris DŽIUGAS, garsindamas Lietuvą pasaulyje, pelnytai užsitarnavo simbolinį mūsų šalies ambasadoriaus vardą. Padėkos žodį darbštiems žemaičių sūrininkams tarė ir svečiai.
Jaukiuose Sūrio Džiugas namuose, už kurių langų plyti Masčio ežero tolymės, netrūko vaišių. Buvo ir tradicinis vardadienio tortas su sūriu DŽIUGAS, skambėjo muzika. Visus lydėjo puiki nuotaika ir Sūrio Džiugas namų darbuotojų svetingumas. („KŽ“ inf.)

Nuotraukoje: Vertinimo komisija (iš kairės): G.Norkevičienė, R.Ščeponienė, V.Petrošienė, C.Perkins, D.Karalevičienė, A.Pažemeckas, V.Kleiva, G.L.Vodopjanovas, A.Lorna Mary Oxnam, A.Cattel su pasirašytais sūrio DŽIUGAS sertifikatais.