Už pagražėjusius Telšius teks grąžinti pinigėlius

Centrinė projektų valdymo agentūra Savivaldybei pranešė nustačiusi pažeidimą, įgyvendinant projektą „Apleistų ir užterštų Telšių miesto teritorijų prie Masčio ežero regeneravimo ir tvarkymo darbų III etapas (I eilė). Tai reiškia, kad Savivaldybė turės grąžinti per 10 tūkstančių eurų.

Alvydas Ivoncius

O visko pradžia — dar 2012 metais, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo įgyvendinant minėtą Masčio ežero pakrantės tvarkymo projektą. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta: galimai buvo klastoti dokumentai, sukčiauta, piktnaudžiauta.
STT Šiaulių valdybai baigus tyrimą, Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras 2014 metų vasario 17 dieną kreipėsi į Telšių rajono apylinkės teismą su pareiškimu dėl proceso baigimo teismo baudžiamuoju įsakymu.
Minėto objekto statybos darbų techninę priežiūrą vykdęs ir projekto įgyvendinimą privalėjęs kontroliuoti Telšių rajono savivaldybės statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas buvo kaltinamas netinkamu savo pareigų atlikimu, nes statybos baigimo komisijai pateikus suklastotus dokumentus dėl techninio projekto pakeitimo ir darbus atlikus mažesnės vertės medžiagomis, Telšių rajono savivaldybė rangovui sumokėjo pagal sutartį numatytą, tačiau realiai atliktų darbų vertės neatitinkančią, daugiau nei 37 tūkst. litų didesnę sumą. Projekto vertė — daugiau kaip 2,2 mln. litų.
Įgyvendinant projektą, darbus atlikusi bendrovė „Ežerūna“ vietoje 7 centimerų storio paklojo 6 centimetrų storio betonines trinkeles. Todėl rangovui buvo sumokėta beveik 38 tūkst. litų didesnė suma nei derėjo. Šis faktas konstatuojamas Telšių apylinkės teismo baudžiamajame įsakyme, kuriuo savo reikalavimą grąžinti pinigus grindžia Centrinė projektų valdymo agentūra. Ji reikalauja, kad Savivaldybė grąžintų beveik 11 tūkst. eurų.
Įtarimai dėl dokumentų klastojimo taip pat buvo pareikšti pagal autorinę sutartį dirbusiam architektui A.D. ir darbus vykdžiusios statybų bendrovės „Ežerūna“ statybos darbų vadovui J.V., tačiau jiems visiškai pripažinus savo kaltę, Šiaulių apylinkės teismas priėmė nutartis šiuos asmenis atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą vieneriems metams ir skyrė jiems baudžiamojo poveikio priemones — sumokėti 1300 litų dydžio įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.
Minėtas projektas pradėtas užpraėjusią Savivaldybės tarybos kadenciją. Tačiau buvo baigtas, kai meru jau dirbo Vytautas Kleiva, o Savivaldybės administracijai vadovavo Saulius Urbonas, Kęstutis Anglickas ir Kęstutis Gusarovas.