Valdiško turto pardavinėjimo keistenybės

Liepos 15-16 dienomis turėjo įvykti Savivaldybės administracijos skelbti aukcionai. Juose buvo numatyta parduoti nebenaudojamus pastatus mieste ir kaimiškose vietovėse. Aukcionai neįvyko, kadangi, pasirodo, niekas nesusigundė valdiškais pastatais, o gal atbaidė kainos.

Alvydas Ivoncius

Pirkėjų neatsirado
Varnių seniūnijos Vydmantų kaime likęs buvusios mokyklos pastatas. Savivaldybė norėjo parduoti 272 kvadratinių metrų patalpas pirmajame aukšte. Pradinė kaina — 5 tūkst. 279 eurai.
Ubiškėje metų metais nenaudojamas stūkso buvusios mokyklos, statytos dar prieškario metais, medinis pastatas su mūrinėmis dirbtuvėmis bei kitais statiniais. Už viską prašyta 11 tūkst. 180 eurų.
Aukcione ketinta parduoti dar kelis pastatėlius kaimuose.
Telšiuose Kęstučio gatvėje likęs administracinis pastatas su sporto sale, kadaise priklausęs „Masčiui“. Administracinio pastato plotas  625, o sporto salės — 483 kvadratiniai metrai. Už abu pastatus prašyta 275 tūkst. 139 eurų.
Nebereikia Savivaldybei ir 2048 kvadratinių metrų buvusios Jaunimo mokyklos pastato Lakštingalų gatvėje. Jo pradinė kaina, prašyta aukcione, 237 tūkst. 488 eurai.
Kęstučio gatvėje vietoje buvusių tualetų išdygo privatus pastatas, tačiau patalpos rūsyje liko valdiškos. Tų patalpų plotas — 119 kvadratinių metrų. Už patalpas norėta gauti 50 tūkst. 835 eurus.
Aukciono rezultatais pasidomėjusiam Savivaldybės tarybos nariui Almantui Lukavičiui, Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas atsakė, kad aukcionuose neužsiregistravo nė vienas dalyvis.
„Kalvotąją Žemaitiją“ labiausiai sudomino Telšiuose parduodamų pastatų kainos. Kęstučio gatvės kiemuose, prie buvusio Pirštinių fabriko,  esantis administracinis pastatas su „skardine“ sporto sale vargiai sudomintų pirkėjus, bent už tokią kainą, dėl teritorijos stokos bei dislokacijos. Sunkoka čia būtų įrengti parduotuvę ar dar ką nors. Vis tik Savivaldybės administracija pageidavo gauti 275 tūkst. 139 eurus (beveik 950 tūkst. litų). Buvusios Jaunimo mokyklos pastato kaina irgi „žvėriška“: net 237 tūkst. 488 eurai (beveik 820 tūkst. litų). O štai už menkai paklausią patalpą Kęstučio gatvėje norėta  gauti net 175 tūkst. litų.
Kaip matome, Savivaldybė nesikuklina, nustatydama pradines kainas. „Taip ir turi būti. Aukcionuose paaiškėja tikroji kaina. Vis dėlto, manau, kad šios kainos nebuvo laužtos iš piršto, o pagrįstos turto vertinimu“,— pastebėjo A.Lukavičius.
Kai norėjo, pardavė pigiai
Žinoma, rengiant kitus aukcionus, kaina gali būti mažinama. Tačiau Telšiuose parduodamų pastatų kainos Tarybos narį A.Lukavičių sudomino kiek kitokiu aspektu. Jis priminė, kad Savivaldybei priklausanti uždaroji akcinė bendrovė „Telšių autobusų parkas“ be aukciono jai priklausančius statinius pardavė vos už 710 tūkst. litų.
A.Lukavičius stebėjosi: „Už „Telšių autobusų parko“ nekilnojamąjį turtą Luokės gatvėje paprašyta tik tokia menka suma. O juk buvo žinoma, kad LIDL planuoja čia statyti prekybos centrą, kas savaime didino parduodamo turto vertę“.
Rajono vadai gerai žinojo, kad į „Telšių autobusų parko“ teritoriją bei turtą Luokės gatvėje pretenduos LIDL. Juk buvo susitikę su šios bendrovės atstovais. Meras, Savivaldybės administracijos direktorius pasirūpino, kad būtų pakeistas didžiųjų prekybos centrų išdėstymo planas, o „Telšių autobusų parkas“ užsakė parengti detalųjį planą, už kurį apmokėjo LIDL.  
„Taigi žinodami LIDL pretenzijas, Telšių rajono savivaldybės vadovai galėjo numatyti, kad už „Telšių autobusų parko“ turtą galima gauti kur kas daugiau nei 710 tūkst. litų. Juo labiau, kad buvo pardavinėjama komerciniu požiūriu patraukli vieta, kurioje ir be LIDL būtų atsiradę norinčių įsikurti, tad dėl kainos būtų varžomasi aukcione, ir belieka tik spėlioti, kokia būtų buvusi  galutinė pasiūlyta suma. Palyginkime liepos mėnesio aukcionams pasiūlytų objektų — sporto salės su administraciniu pastatu bei buvusios  Jaunimo mokyklos (komerciniu požiūriu mažiau patrauklių), kainas su tais 710 tūkst. litų (205 tūkst.630 eurų). Matome, rajono vadovai, kai nori,  gali pasirūpinti tikrai pretenzingomis kainomis, o kai esama intereso, kaip „Telšių autobusų parko“ atveju, kaina kažkodėl nėra įspūdinga“,—  apibendrino A.Lukavičius.

Kodėl tokios prieštaringos kainos?
Ne kartą rašėme apie rajono vadovų suinteresuotumą, kad „Telšių autobusų parko“ turtas būtų parduotas Gintarui Sankauskui, kuris visą turtą, tik jau už gerokai didesnę kainą, perpardavė UAB LIDL.
Matyt, dėl sporto salės su administraciniu pastatu bei buvusios Jaunimo mokyklos kažkodėl nesusiformavo tokie interesai, kaip dėl „Telšių autobusų parko“ valdyto turto Luokės gatvėje.
Savivaldybės administracijos vadovai gali teisintis esą „Telšių autobusų parko“ turtą nutarė parduoti pati bendrovė, gavusi savo valdybos sutikimą. Rajono vadovams primename, kad Savivaldybė valdo 100 procentų „Telšių autobusų parko“ akcijų. O jas teisės aktų numatyta tvarka valdo Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas. Jo pavaduotojas Kęstutis Gusarovas yra „Telšių autobusų parko“ valdybos pirmininkas.

Nuotraukoje: Sporto salė su administraciniu pastatu Kęstučio gatvėje.