Nauji objektai su „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ komanda

Vilniuje veikiantis savanorių būrys  VšĮ „Architektūros fondas“, skatinantis vaikus  pažinti supančią aplinką ir prisidėti patiems prie jos kūrimo, antrą kartą vykdo projektą, kuris šiemet aplankė Telšių rajoną. Nevarėnų, Ubiškės ir Kaunatavos miesteliuose vietiniai vaikai ir paaugliai kartu su projekto vykdytojais „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ architektais, architektūros studentais ir kitais kūrybingais žmonėmis per keturias dienas sukūrė jaukias erdves, įdomius objektus, kuriais naudosis vietinis jaunimas.

Danutė Jackutė

Naudingos pamokos
Pirmoji „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ komandos stotelė — Nevarėnuose, kur žurnalistus džiugiai pasitiko projekto kuratorė Viltautė Žvirzdinaitė ir miestelio pagrindinės mokyklos direktorė Irena Žutautienė.
„Ėjome per Nevarėnus ir kvietėme visus sutiktus vaikus dalyvauti projekte. Į pirmąjį susitikimą atėjo aštuonetas, o vėliau prisijungė antra tiek.
Su vaikais vaikštinėjome ir svarstėme, ką galėtume padaryti, kad miestelyje atsirastų nauja erdvė laikui leisti ar jaukus kampelis susiburti draugams“,— pasakojo projekto kuratorė.
Direktorė pritarė idėjai išnaudoti laisvą erdvę priešais mokyklą. Tad vaikai tarėsi, ką galėtų įsirengti, siūlė įvairius variantus. Vieni norėjo pavėsinės, antri — sūpynių, treti — kinetinių daiktų.

Tad architektų komanda su jaunimu tarėsi, projektavo, darė maketus.
Suradę sprendimą, pradėjo ieškoti statybai tinkamų medžiagų. Kadangi įrankius atsivežė „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ komanda, iš projekto lėšų nupirko vinių, dažų ir kitų įvairių priemonių, Nevarėnų lentpjūvė padovanojo lentgalių. Jaunimas kibo į darbus ir po keturių dienų džiaugėsi rezultatu.

Projekto tikslas
„Mes norime jaunimui parodyti, kad galima iš paprastų medžiagų sukurti įdomių dalykų. Svarbiausia patikėti, kad vaikai gali tapti  kūrėjais ir keisti viešąją miestelio erdvę“,— apie projekto idėją kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad jaunimui šis projektas tapo statybų pradžiamoksliu.
Projekto kuratorė pasidžiaugė, kad visi dalyviai, kurių amžius nuo 7 iki 15 metų, susibūrė į puikią komandą, kuri sutartinai dirbo ir įgyvendino sumanymus. Jaunimas, padedant architektams ir Nevarėnų pagrindinės mokyklos technologijų mokytojui Romui Lubiui, mokėsi projektuoti, pasirinkti medžiagas, pastatyti naują patrauklų objektą.

Sukurta patraukli erdvė
Nors vasaros metas, „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ projektu susidomėjo atostogaujantys vaikai ir mokyklos direktorė I.Žutautienė. Ji pasidžiaugė, kad jaukioje ir saugioje miestelio vietoje, sode už Nevarėnų pagrindinės mokyklos, sukurta multifunkcinė terasa, kurioje susipynė vaikų siūlytos pavėsinės virš žemės, scenos, kinetinių baldų ir tinklų karstymuisi idėjos. Per trejetą dienų atsirado vientisas, sudarytas iš dviejų elementų, objektas: 16 kvadratinių metrų scenos ir pavėsinės, apgaubiančios obelį, taip išsprendžiant kuriančio šešėlį stogo funkciją. Obelis taip pat yra susibūrimo vieta, nes aplink ją įrengta vieta atsisėsti, o ant medžio pakabintas stalas. Elementus jungia pintas tinklas, kuriuo galima karstytis ir gulėti. Iš senų krepšinio lentų sukurtas mobilus staliukas ant ratukų.
„Vaikai labai noriai dirbo, jautėme didžiulę jų iniciatyvą ir motyvaciją baigti terasą iki projekto pabaigos. Aktyviausi vaikai dirbo nuo ankstyvo ryto iki vėlumos. Atsisveikindami su projekto savanoriais, pakvietė atvykti dar kartą ir padėti jiems pastatyti sienelę bei stogelį. Manau, jog tikrai inspiracijos įliejome į šių vaikų komandą“,— įsitikinusi projekto naudingumu ir sėkme kuratorė V.Žvirzdinaitė.

Nuotraukoje: Projekte dalyvavę vaikai labai noriai dirbo.

Toreda terasos