Telšiuose kirs senus ir sodins jaunus medžius

Praėjusią savaitę (trečiadienį), nors nebuvo vėjo, Telšių miesto Respublikos gatvėje ties Didžiosios žemaičių sienos viduriu nulūžo augančio ant šlaito klevo šaka. Nors šioje gatvėje intensyvus eismas, o šaligatviu nuolatos eina pėstieji, tačiau krentanti šaka bėdos nepridarė. Siautėjant vėtrai dėl virstančių senų medžių ar netgi ramią dieną lūžtančių šakų, Telšių miesto seniūnija sulaukia pagalbos skambučių. Ką apie tai mano Telšių rajono savivaldybės Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas Raimondas Račkauskas?

Danutė Jackutė

Telšiuose, kur vyksta intensyvus eismas, statomi gyvenamieji namai, platinamos ar tiesiamos gatvės bei šaligatviai, pėsčiųjų ar dviračių takai ne vieną dešimtmetį augantys medžiai tampa kliuviniu ir būtina juos nukirsti. Ypač dėl to sielojasi senieji miesto gyventojai. Kai pradeda kaukšėti kirviai ar burgzti pjūklai sulaukiama skambučių ir iš jaunesnių telšiškių ar miesto svečių.
R.Račkauskas informavo, kad netrukus medkirčiai pasirodys Šviesos gatvėje, priešais Mažąją bažnyčią. Čia ketinama nupjauti septynis medžius — klevus, uosius ir kaštoną, pavojingus gyventojams ir elektros tinklams. Tai įvairaus skersmens medžiai, vienų siekia apie metrą, kitų tik keliasdešimt centimetrų, tačiau jie vienodai pavojingi, nes išpuvę kamienai ar nugenėtos šakos net menkam vėjui papūtus svyruoja tarsi burės. Gerokai papuvęs ir klebonijos kieme augantis klevas, tad ir jam suskaičiuotos dienos.
Vedėjas teigė, kad vietoj nupjautų medžių miestas pasipuoš naujais želdiniais, tad nereikėtų išgyventi dėl žaliojo rūbo sumažėjimo.
Taip pat jis informavo, kad rekonstruojant Dariaus ir Girėno gatvę įrengiant pėsčiųjų ir dviračių takus bei automobilių stovėjimo aikštelę ketinama nupjauti 21 medį. Vietoj nukirstų pasodins 20 jaunų medelių. Taip pat šį rudenį medelius sodins Beržų gatvėje. R.Račkauskas pastebi, kad pradėjus kirsti ar genėti medžius gyventojai ima skambinti į laikraščių redakcijas, rajono savivaldybės darbuotojams ar Telšių miesto seniūnui. Kadangi yra patvirtintos Telšių rajono želdynų ir želdinių apsaugos taisyklės, sudaryta Želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisija nė vienas medis, išskyrus gamtos padarinius, nepašalinamas stichiškai. Ką kirsti, kur sodinti sprendžia komisijos nariai.
Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas prisiminė, kai 2008 metais Telšiuose lankėsi šviesaus atminimo Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo mokslo darbuotojas dr. Kęstutis Žeimavičius ir tyrė Katedros aikštėje bei ant Insulos kalvos augusius medžius.
Šie stebėsenos rezultatai Telšių rajono savivaldybei buvo reikalingi siekiant išsaugoti ir prižiūrėti senus medžius, kaip estetiškai, ekologiškai, istoriškai ir kultūrai svarbius kraštovaizdžio elementus, suformuojant visavertę žaliųjų teritorijų sistemą bei sukurti naujus miesto želdynus.
Iš 2008 metais ištirtų medžių tik akacijos pasirodė esančios ilgaamžiškiausios, nors ir pastarosioms ateina laikas „numirti“. Tad planuojama nupjauti Žemaitės gatvėje, priešais „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio redakciją augančią seną net penkiaaukštį namą praaugusią akaciją. Nors ji puikiai atrodo, šiemet dabinosi puošniais žiedais, bet dėl išpuvusio kamieno jai pavojingas didesnis vėjo gūsis. Virsdamas medis gali ne tik sugadinti aplink esančius pastatus, bet ir sužaloti žmones.
Telšių miestas nuolat tvarkomas, bus sprendžiamas ir kitų ant Insulos kalno, Katedros aikštėje ir kitose vietose augančių medžių likimas. R.Račkauskas sakė, kad kertami tik tie medžiai, kuriuos naikinti būtina, tad nenustebkite šalia savojo daugiabučio namo ar kieme išgirdę burzgiant pjūklus.