Delspinigiai už nuomą? Pamirškit!

Draugas draugui — draugas. Akivaizdu, kad Antikorupcijos komisija šios kadencijos Telšių rajono savivaldybės taryboje turės kas veikti, jei tik nepatingės ir uoliai domėsis, kas vyksta Žemaitės gatvėje už „baltųjų rūmų“, taip pat ir už jiems priklausančių įstaigų durų.
Donata Kazlauskienė

Antikorupcijos komisijos posėdyje išgirsta apie glaudžią UAB „Telšių vandenys“ ir telšiškių socialdemokratų draugystę. Pirmininkas Danielius Rupšys kolegas informavo apie skundą, kad UAB „Telšių vandenys“ turtu disponuoja kaip savo ir nemokamai skiria salę Socialdemokratų partijos Telšių skyriaus susirinkimams, taip pat partinukų reikmėms naudoja tarnybinį transportą.
Nors bendrovė teigė suteikusi galimybę pasinaudoti tik sale, o apie transportą informaciją paneigė, D.Rupšys žadėjo kitame posėdyje įrodyti galimas melagystes.
Politikai neseniai svarstė, kodėl nelegalia subnuoma pripažinta veikla vis dar veikia, tačiau valdininkai nesijaudina ir nekruta matydami akivaizdžią korupciją. Dauguma žino, kodėl: patalpas kitiems pernuomavo valdančiosios daugumos — Socialdemokratų partijos Telšių skyriaus — bendrapartietis Adomas Domarkas. Apie tai jau rašyta. Politikas viename posėdyje Antikorupcijos komisijos nariams užkliuvo dukart.
Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius iškėlė klausimą, kokios yra nuomojamo pastato, esančio Sedos g.1A, sutarties sąlygos tarp bendrovių „Telšių šilumos tinklai“ ir „Telšių buitis“.
2011 m. lapkričio 17 d. sutartį pasirašė „Telšių šilumos tinklų“ direktorius Jurgis Staševičius ir UAB „Telšių buitis“ direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus pareigas Tomas Kniukšta. Patalpos išnuomotos iki 2026 m.
„Telšių šilumos tinklai“ apie pastato nuomą žiniasklaidoje prieš ketvertą metų patalpino neinformatyvų skelbimą. Tarsi privatus asmuo nuomotų savo būstą. Nepateiktos jokios sąlygos, nepaskelbti terminai, tiesiog nurodytas mobiliojo telefono numeris: „UAB „Telšių šilumos tinklai“ išnuomoja administracines-ūkines patalpas, esančias Sedos g.1A, Telšiuose. Pastate trys aukštai. Bendras plotas — 291 kv.m. Galima nuomotis atskirais aukštais. Telefonas pasiteirauti darbo metu 8~614 83848“.
Nuomininkas neilgai trukus atsirado. „Telšių buitis“ panoro išsinuomoti patalpas ir raštu kreipėsi į J.Staševičių. Bendrovės noras patenkintas, pasirašyta sutartis, o netrukus duotas leidimas ir subnuomoti patalpas. Pagal sutartį nuomininkas turėjo mokėti 301,35 Lt plius PVM kas mėnesį. Už kiekvieną uždelstą dieną pagal sutartį reikėjo mokėti 0,2 proc. delspinigių nuo visos sumos mokesčio ir 500 Lt vienkartinį baudos mokestį.
A.Bacevičius klausė bendrovės direktoriaus apie galimus UAB „Telšių buitis“ įsiskolinimus ir kaip buvo išspręsta bėda. „Telšių buitis“ 2013 m. mums buvo skolingi 9687,96 Lt, 2014 m. — 6528,63 Lt, iki 2015 m. rugpjūčio 10 d. — 1058,94 Eur. Šiandien įsiskolinimo nėra. Raštiškų raginimų nebuvo. Žodžiu primindavome apie skolą. Ją prašydavo atidėti. Delspinigiai nebuvo skaičiuojami, kadangi UAB „Telšių buitis“ mūsų išnuomotose patalpose atliko remontą, pakeitė šildymo sistemą ir nebuvo taip, kad visiškai nemokėtų“,— sakė J.Staševičius. Anot direktoriaus, delspinigiai — susitarimo reikalas. Juridiškai esą neįrodyta, kad juos reikia būtinai įskaičiuoti.
Įdomu tai, kad būtent rugpjūčio 10 d. UAB „Telšių šilumos tinklai“ direktorius gavo A.Bacevičiaus paklausimą ir greičiausiai tą pačią dieną UAB „Telšių buitis“ susimokėjo likusią skolą, permokėjo 700 eurų. Antikorupcijos komisijos pirmininkas pareikalavo J.Staševičiaus pateikti atliktų remonto darbų sąmatą, paskaičiavimus. Jis tvirtino, kad sutartyje nenumatytas tokių dokumentų pateikimas. Esą, jei nuomininkas pateiks dokumentus, tuomet ir J.Staševičius parodys komisijai. Direktoriaus pasiteirauta, kaip jis žada įvertinti „Telšių buities“ investicijas, jei neturi tokių duomenų. Kadangi nuomininkas nereguliariai mokėjo (tačiau mokėjo) įmokas už nuomą, J.Staševičius galimą papildomą finansinę naudą praleido pro pirštus motyvuodamas praėjusius metus kaip sunkius. Pažymėjo ir tai, kad „Telšių šilumos tinklai“ — UAB, tad jiems taikomos kiek kitokios sąlygos. Tarybos narė Jolanta Rupeikienė replikavo J.Staševičiui, kad tikrai ne jis nusprendžia, kam mokėti delspinigius, o kam — ne. Tą įpareigoja sutartis. Algirdas Tarvainis stojo verslininkų pusėn ir bandė apginti „Telšių buitį“, todėl sulaukė kolegų pastebėjimo, kad už „pamirštą“ skolą iš kito verslininko būtų pareikalauta be išlygų atsilyginti, o šiuo  atveju — sulaukta tik paplekšnojimo per petį.