UAB „Telšių buitis“ atsakas į visuomenėje paskleistą informaciją

Viešojoje erdvėje jau ne kartą publikuota informacija apie neva neteisėtą subnuomą — iš SĮ Telšių butų ūkis patalpas išsinuomojusi UAB „Telšių buitis“ jas pernuomojo kitiems asmenims. Bendrovė „Telšių buitis“, siekdama objektyvaus ir visapusiško visuomenės informavimo ir bendradarbiavimo, yra priversta išsakyti savo poziciją — ji ne visada būna išklausoma, nors, pagal visuomenės informavimą reglamentuojančius teisės aktus, tai daryti yra privaloma.

Investavo į patalpų remontą
Prieš kelerius metus buvo paskelbtas aukcionas dėl Telšiuose, Karaliaus Mindaugo g. Nr. 1 esančių negyvenamų patalpų nuomos. Norinčiųjų išsinuomoti apleistą pastatą neatsirado — aukcioną Telšių rajono savivaldybei teko skelbti kelis kartus. „Telšių buitis“ minėtu adresu jau anksčiau buvo išsinuomojusi 2/3 patalpų. Siekdama palaipsniui ir kompleksiškai sutvarkyti visą apleistą pastatą, bendrovė kartu su kitais asmenimis dalyvavo pakartotinai paskelbtame aukcione. „Telšių buitis“ už patalpų nuomą pasiūlė daugiau, nei kiti aukciono dalyviai, ir aukcioną laimėjo.
„Telšių buitis“ investavo į apleisto pastato remontą: sutvarkė stogą, vartus, šildymo sistemą, fasado apdailą ir kt.
Dėl prastos ekonominės situacijos šalyje bendrovė buvo priversta neplėsti žadėtos veiklos ir dalį išsinuomotų patalpų perleisti kitiems. Subnuomai leidimą išdavė Telšių butų ūkio valdyba.
Patalpas iš „Telšių buities“ pernuomoję verslininkai investavo į patalpų sutvarkymą, įkūrė automobilių dalių parduotuvę ir transporto priemonių remonto verslą.

Vien už žemės nuomos mokestį — per 1 300 eurų per metus
Save pareklamuoti galimai siekiantys, visuomenininkais ir kitokiais personažais save pristatantys asmenys viešojoje erdvėje pradėjo svaidytis įtarimais ir kaltinimais, esą subnuoma nelegali ir Telšių butų ūkis leidimą pernuomoti patalpas davė neteisėtai.
Visuomenėje hiperbolizavimas, neobjektyvios informacijos skleidimas ir manipuliacija žmonių jausmais dažnai kyla po politikos skraiste — taip siekiama išgarsinti tam tikro kandidato vardą. Pastebėtina, kad klausimas dėl Karaliaus Mindaugo g. 1 esančių patalpų subnuomos pradėtas kelti prieš rinkimus. Šį faktą patvirtina ir tai, kad subnuomos nelegalumo kaltinimais svaidosi būtent tas asmuo, kuris dalyvavo šių metų kovą vykusiuose mero rinkimuose, taip pat pateikė dokumentus dalyvauti ir šių metų lapkritį vyksiančiuose mero rinkimuose. Be to, minimas asmuo, save pristatantis visuomenininku, garažų kvartale, esančiame šalia Karaliaus Mindaugo gatvės Nr. 1 esančių garažų, taip pat teikia transporto priemonių remonto paslaugas —  kas paneigs, kad savo skundais jis siekia ne tik politikuoti, bet ir atsikratyti konkurentų? Kitas veikėjas, prisidedantis prie propagandos skleidimo, varsto teismų duris — yra kaltinamas dokumentų klastojimu. Išvada — kuo pats kvepia, tuo ir kitus tepa.
Prieš dešimtis metų juodosios viešųjų ryšių technologijos — kitų šmeižimas, siekiant išaukštinti save — gal ir buvo veiksmingos. Tačiau — ne dabar. Išsilavinusi visuomenė skiria tiesą nuo melo ir realią situaciją nuo įsivaizduojamos tam tikrų asmenų pasąmonėje.
Visgi ilgai tylėjusi „Telšių buitis“, siekdama objektyvaus visuomenės informavimo, nusprendė išsakyti savo poziciją dėl patalpų subnuomos. „Telšių buitis“, pernuomodama patalpas, nenusižengė — turi leidimą subnuomoti patalpas. Neigiame ir save reklamuoti siekiančių asmenų kaltinimus, jog „Telšių buitis“ iš Telšių butų ūkio patalpas nuomoja per pigiai. Dar kartą pažymėtina, jog patalpos niekam nebuvo reikalingos ilgą laiką — negi būtų buvę geriau laikyti jas tuščias — negauti tos naudos, kuri egzistuoja dabar? Pastate, kurio niekas nepanoro nuomotis ilgą laiką, įkurtos darbo vietos, verslininkai moka mokesčius. Be to, kiekvienais metais „Telšių buitis“ sumoka Savivaldybei žemės nuomos mokestį — tai papildo biudžetą. 2013 metais už žemės nuomą Savivaldybei sumokėti 1 293 eurai, 2014 metais — 1 337 eurai.
Kas paneigs, jog patalpos iki šiol būtų stovėjusios neišnuomotos ir nenaudojamos? Gi transporto priemonių detalių verslu užsiimantis subnuomininkas teigia: „Mus tenkina tiek patalpų subnuomos kaina, tiek patalpų būklė. Nežadame ieškoti pigesnių patalpų — esame patenkinti dabartinėmis sąlygomis. Leiskite mums dirbti ramiai — dar kartą pažymiu, kad esame patenkinti patalpų subnuomos sąlygomis.
Telšių rajono savivaldybė yra paskelbusi nuomos aukcioną dėl greta Karaliaus Mindaugo g. Nr. 1 esančių patalpų nuomos. Šios patalpos — daug geresnės būklės nei tos, kurias išsinuomojusi „Telšių buitis“. Aukcionas skelbtas jau tris kartus ir norinčiųjų nuomotis patalpas — nėra.
Tuo tarpu vien už Karaliaus Mindaugo g. Nr. 1 esančių patalpų nuomą „Telšių buitis“ Savivaldybei sumoka 2 580 eurų per metus (per penkerius metus — 12 900 eurų). Žemės nuomos mokesčio per penkerius metus sumokėta apie 6 500 eurų. Sudėjus, per penkerius metus „Telšių buitis“ Savivaldybės biudžetą papildė apie 19 400 eurų. Taigi, kas geriau — laikyti patalpas neišnuomotas ir negauti nė euro, ar gauti į biudžetą nurodytas sumas?
Ant vienų svarstyklės pusių — garsiai šaukiantys ir kaltinimais besisvaidantys veikėjai, ant kitos — iš apleistų tvarkingomis paverstos patalpos, į biudžetą sumokami pinigai ir įkurtos darbo vietos. Kuri pusė svaresnė?

Prašome gyventojus būti budriais
Skaudžiausia, kad visoje šioje subnuomos istorijoje nukenčia sąžiningai sunkų darbą — automobiliu remontu ir detalių pardavimu užsiimantys subnuomininkai — darbo metu juos trukdo dezinformaciją skleidžiantys asmenys. Subnuomininkams tikinama, kad patalpų subnuomos sutartis su jais bus nutraukta ir jie turės ieškoti kitų patalpų. Taip jiems sukuriamas nesaugumo jausmas — verslą tektų pradėti nuo pradžių, populiarinant naujos savo buveinės adresą. Be to, neobjektyvia ir vienašališka informacija menkinama ir ilgus metus dirbančios „Telšių buities“ reputacija.
„Telšių butis“ nuoširdžiai atsiprašo visų savo partnerių, klientų už tuos, kurie skleidžia neobjektyvią informaciją, ir dar kartą pažymi, jog šioje istorijoje gali būti jaučiamas politikos dvelksmas. „Telšių buičiai“ prieš tai vadovavo Adomas Domarkas — Telšių rajono savivaldybės tarybos narys bei partijos, kuria gyventojai pasitiki labiausiai (tą patvirtina rinkimų rezultatai), narys. Politiniai oponentai savo kaltinimais galimai siekia sumenkinti tiek šio asmens, tiek visos partijos autoritetą.
Lapkričio 8-ąją Telšiuose vyks tiesioginiai mero rinkimai. Prašome gyventojus būti budriais — netikėti tendencingai ir pakartotinai skelbiama vienašališka informacija.
Bendraukime ir bendradarbiaukime toliau, UAB „Telšių buitis“