Vytautas Tamoliūnas: „Esu teptukas Dievo rankose“

1955 metais Telšiuose  gimusiam dailininkui ir fotografui Vytautui Tamoliūnui šiemet  būtų sukakę 60 metų (mirė 2009 m.). Ta proga Telšių menų inkubatoriuje surengta tapybos ir grafikos darbų paroda „Įrašyta gyvenimo knygoje“. Jos kuratorė — dailininko našlė Rimantė Tamoliūnienė trumpai pristatė vyro kūrybą. Atėję į parodą, telšiškiai tapo menininko vidinės būties liudytojais, pamatę pusės valandos trukmės dokumentinį filmą, kuriame sudėti  nufilmuoti parodų pristatymai, kūrėjo mintys, jo bičiulių prisiminimai ir  įžvalgos.
Danutė Jackutė

„Parodą surengėme Kaune ir dalį jo darbų, kuriuose įamžinti vaikystės  prisiminimai „Atminties sodai“, „Rytas prie Masčio ežero“, „Žydų kapinės“ ir kitus, atvežėme į Telšius. Manau, kad vyras būtų norėjęs savo gimtinėje parodyti kūrybą“,— kalbėjo R.Tamoliūnienė.
V.Tamoliūno nesupainiosi su kitais menininkais dėl stilistikos, nes tūkstančiais brūkšnelių, taškelių nutapytos drobės, kuriose — pievos, žolynai, vandenys, dangus, vežimas, valtis, berniukas nuostabos kupinomis akimis, tarsi iš ūkanų išnyrantys arklio ir karvės kontūrai.
„Dailininkas toks narkotizuojantis, kad nusiperki vieną jo darbą ir dar norisi“.
„Atrodo, kas gi čia tokio — šieno kupeta, arkliukas. Bet paveikslai tiesiog traukia į juos žiūrėti ir žiūrėti. Matyt, žmonės jaučia menininko įlietą švarią energiją“.
Tapydamas V.Tamoliūnas medituodavo ir sakydavo: „Esu teptukas Dievo rankose. Mano paveikslai — tai krikščioniška mandala arba rožinio kalbėjimas. Kiekvieną potėpiuką aš su malda tepu“.
Tokios mintys užfiksuotos naujojoje DVD, kurį dailininko žmona padovanojo telšiškiams ir jis papildys Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kraštotyros fonde surinktą kraštiečiui dailininkui skirtą leidinių skyrelį.
V.Tamoliūno paroda „Įrašyta gyvenimo knygoje“ Telšių menų inkubatoriuje veiks iki rugsėjo 21 dienos, o patikusius darbus galima ir įsigyti.