Neįprastas siuntinys sudomino muitininkus

Telšių centrinis paštas sulaukė muitininkų vizito — patikrinus vienos telšiškės į Švediją suruoštą siuntinį, aptikta įstatymu draudžiamų naminės degtinės ir kontrabandinių cigarečių.

Giedra Akavickienė

Kaltas noras — sutaupyti
Praėjusį pirmadienį Telšių centriniame pašte du muitinės pareigūnai susidomėjo 28 metų telšiškės siuntiniu, kuris taip ir nebeiškeliavo į Švediją. Adresatas — vyriškis, tačiau pavardė ne tokia pati, kaip siuntėjos.
Tad kol kas neaišku, kam draudžiamus „velnio lašus“ ir kontrabandinius rūkalus siuntė moteriškė. Galima tik spėlioti — gal Švedijoje dirbančiam širdies draugui, o gal broliui?
Patikrinus siuntinį, rastas pusės litro plastikinis butelis su, kaip spėjama, namine degtine. Po ekspertizės paaiškės, kiek stiprumo gėrimas ir ar tikrai tai žemaitiškas „samagonas“.
Be svaigalų, rūpestinga moteris siuntė ir 26 pakelius cigarečių „Minsk capital“ su Baltarusijos banderolėmis.
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Giedrius Apūkas papasakojo, jog radinį pareigūnams perdavė saugoti muitininkai. Toliau šį įvykį tiria Telšių policija.Be nelegalių dalykėlių, siuntoje dar buvo saldainiai, automobilio detalė ir kt. Kaip žinia, tokie daiktai bent jau kol kas Lietuvoje gerokai pigesni negu Švedijoje.

Teismas skirs nuobaudą
Aiškindamiesi įvykio aplinkybes, policijos pareigūnai atvyko pas siuntinį pašte palikusią Telšių gyventoją į namus. Iš karto moters nerado, tačiau tai jos neišgelbės nuo atsakomybės.
Surašyti protokolai pagal du Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnius — 177 str. „Naminės degtinės, brogos arba kitų naminių stiprių alkoholinių gėrimų gaminimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar realizavimas“ bei 163 (2) str. „Akcizais apmokestinamų prekių įsigijimas, laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką“.
Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas G.Apūkas teigė, nors pažeidimai padaryti du, nuobauda pažeidėjai bus paskirta viena.
Surinkta administracinė medžiaga bus perduota Telšių apylinkės teismui, kuris spręs, kokią skirti baudą. Bet kokiu atveju telšiškė neteks siųstų svaigalų ir rūkalų. Šis turtas teismo sprendimu bus konfiskuotos, o vėliau sunaikintas.
Pasak G.Apūko, nei pažeidėja, nei siuntinio gavėjas iki šiol policijai nebuvo įkliuvę dėl nelegalios degtinės ir cigarečių.