Po „politine skraiste“… — suklastota sutartis?

„Kalvotoji Žemaitija“ turi du variantus vienos sutarties — sudarytos tarp Savivaldybei priklausančios UAB „Telšių šilumos tinklai“ ir UAB „Telšių buitis“.Primename, kad neseniai Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai lankėsi Telšių rajono savivaldybės administracijoje, „Telšių šilumos tinkluose“ ir UAB „Telšių buitis“.

Alvydas Ivoncius

Du vieno dokumento variantai
STT pareikalavo, kad Savivaldybės tarybos Korupcijos prevencijos komisija pateiktų išsireikalautą iš „Telšių šilumos tinklų“ sutartį su UAB „Telšių buitis“ bei su ja susijusius dokumentus. Reikalavime nurodyta sutarties data ir numeris. Būtent tokią sutartį „Kalvotoji Žemaitija“ buvo gavusi jau pernai. Šiemet mus pasiekė dar viena kopija.
Sulyginę abi turimas dokumento kopijas, pastebėjome, kad čia yra netgi du sutarties variantai. Data ta pati — 2011 metų lapkričio 17 diena, numeris irgi tas pats — 11/11/17. Tačiau abiejų variantų tekstai skiriasi, nors turėtų būti tokie pat.
Valdantieji nematė nieko blogo
UAB „Telšių buitis“ iš „Telšių šilumos tinklų“ nuomojasi patalpas Sedos gatvėje, buvusioje katilinėje. Šios nuomos reikalai Savivaldybės tarybos Korupcijos prevencijos komisijoje aptarinėjami ne pirmi metai. Ankstesnės kadencijos komisija, vadovaujama Alfredo Balsio, nieko blogo neįžvelgė. Mat komisijai pateikti dokumentai, įrodantys, kad apie patalpų nuomą paskelbta spaudoje. Su „Telšių buitimi“ yra susijęs Savivaldybės tarybos narys socialdemokratas Adomas Domarkas. Jis — vienas įtakingiausių rajono socialdemokratų. Sutarties sudarymo metu A.Domarkas vadovavo „Telšių buičiai“, tačiau vėliau pareigas perleido savo sūnui Andriui.
Ir ankstesnę, ir šią kadenciją Korupcijos prevencijos komisijoje aiškinta esą nieko blogo, kad patalpos išnuomotos politiko šeimos bendrovei. Tačiau ginčas kilo dėl patalpų pernuomojimo. Paaiškinta esą „Telšių šilumos tinklai“ leido pernuomoti patalpas.
Patalpų nuomos ir pernuomojimo reikalais taip pat domėjosi ankstesnės kadencijos Savivaldybės tarybos Etikos komisija. Jai buvo pateikti dokumentai, taip pat tarp „Telšių šilumos tinklų“ ir „Telšių buities“ sudaryta patalpų nuomos sutartis. Etikos komisiją domino, kaip Adomas Domarkas balsavo už Tarybos sprendimus, kuriais „Telšių šilumos tinklai“ atleisti nuo nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių. Mat atleidus nuo šių mokesčių, naudos galėjo būti ir iš „Telšių šilumos tinklų“ patalpas išsinuomojusiai „Telšių buičiai“. Dėl to skundas pasiekė ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, tačiau šioji neįžvelgė, kad A.Domarkas būtų supainiojęs viešuosius ir privačius interesus.
Korupcijos prevencijos komisijoje kai kurių valdančiųjų atstovai buvo linkę matyti tik teigiamą šio reikalo pusę. Neva geriau, kai patalpos nuomojamos, o ne laikomos tuščios. Tačiau šįsyk kalbame jau apie negerą dalyką: galimą dokumento klastojimą.

Skirtumai — „Telšių buities naudai“
Šiais metais Korupcijos prevencijos komisijoje, vėl pradėjus nagrinėti šią įsisenėjusią problemą, pareikalauta pateikti tą pačią sutartį. Ji sudaryta 2011 metų lapkričio 17 dieną.
Savivaldybės tarybos Etikos komisijai sutartis pateikta 2014 metų sausio 16 dieną. Dabartinei Korupcijos prevencijos komisijai, vadovaujamai Danieliaus Rupšio, sutartis pateikta šių metų liepos mėnesį. Sakytume, neseniai pateiktas dokumentas niekuo neturėtų skirtis nuo ankstesnio, adresuoto 2014 metų pradžioje Etikos komisijai. „Kalvotoji Žemaitija“ gavo ir 2014, ir šiais metais pateiktas dokumento kopijas. Sulyginus abi kopijas, paaiškėja labai netikėtas faktas: 2014 metų sutarties kopija skiriasi nuo naujausios, pateiktos liepos mėnesį Korupcijos prevencijos komisijai.
Dabar — apie skirtumas. Iš anksto reikia pasakyti, kad tie skirtumai atsirado „Telšių buities“ naudai.
Štai antrajame variante visiškai nebeliko 4.5 punkto, skelbusio: „Nuomos mokestis derinamas kas trys metai“. Sakytume, šis punktas galėjo būti naudingas abiem pusėms. Tačiau atsižvelgiant į infliaciją, fiksuota nuomos kaina kaip tik yra nenaudinga „Telšių šilumos tinklams“, o naudinga „Telšių buičiai“. Panašu, iš antrojo varianto dėl šios priežasties cituotas punktas išbrauktas.
Antrajame variante neliko 3.6 punkto, kuris leido štai ką: „Nuommotojui raštu prieš mėnesį pranešus (esant būtinybei) nutraukti nuomą ir atlaisvinti antro aukšto patalpas 1-13; 1-14; 1-16“. Vėlgi tokio punkto išbraukimas naudingas „Telšių buičiai“. Antrajame variante, kuris, reikia manyti, galimai suklastotas, teko pakeisti 7.3 punktą, kuriame dar kartą primenama apie patalpų atlaisvinimą, pareikalavus nuomotojui.
Deja, mums nepavyko išsiaiškinti, kaip ir kodėl atsirado du tos pačios sutarties variantai.
Tokios sutartys saugomos Registrų centre. Gavome neoficialios informacijos, kad Registrų centre yra sutartis be anksčiau minėtų „pagerinimų“ „Telšių buities“ naudai.

Visi „užsisiuvo burnas“
UAB „Telšių buitis“ direktorius Andrius Domarkas atsisakė komentuoti, kodėl yra du sutarties variantai, ir tokie skirtingi. Sutartį, beje, pasirašė vienas „Telšių buities“ darbuotojų, bet ne A.Domarkas, ir J.Staševičius — „Telšių šilumos tinklų“ direktorius. „Telšių buities“ direktorius A.Domarkas atsisakė duoti sutartį pasirašiusio darbuotojo telefono numerį bei pareiškė, kad bendrovės vardu nieko nebus komentuojama. Su Andriaus Domarko tėvu Savivaldybės tarybos nariu Adomu Domarku nepavyko pasikalbėti: politikas neatsiliepė į telefono skambutį ir neperskambino.
J.Staševičius taipogi atsisakė paaiškinti, kodėl yra du sutarties variantai. Direktorius atsisakė kalbėti šia tema, kadangi pareigūnams yra pasižadėjęs nieko viešai nekomentuoti. Vadinasi, J.Staševičius jau apklaustas STT pareigūnų.

„Telšių šilumos tinklų“ akcijų dauguma priklauso Savivaldybei. Akcijas valdo Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas. Jis apie STT vizitą irgi nieko nenorėjo komentuoti, kadangi vyksta tyrimas, o jo detalių nežino.
Įmonės valdybai vadovauja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Anglickas. Šis buvo nustebęs dėl galimo sutarties klastojimo. „Tai būtų pats kvailiausias dalykas  pasaulyje“,—  pareiškė K.Anglickas. Jo manymu, sutartį paprasčiausia buvo pakeisti. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsitikinimu, teisinę galią turi tas sutarties variantas, kuris užregistruotas Registrų centre. Nesiginčysim. Tačiau kasdieniame gyvenime juk buvo galima remtis galbūt suklastotu variantu?
J.Staševičius yra Darbo partijos narys, kaip ir įmonės valdybos pirmininkas K.Anglickas. Savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas, valdantis įmonės akcijas, socialdemokratas, o „Telšių buičiai“ sutarties sudarymo metu vadovavo jo bendrapartietis Adomas Domarkas.