Darbo inspektoriai privertė statybininkus užsidėti šalmus

Valstybinės darbo inspekcijos Telšių skyriaus darbuotojų surengta akcija atskleidė daugiabučių renovacijos ypatumus. Daugelyje aplankytų objektų statybininkai ant pastolių ir stogų vaikščiojo be šalmų taip rizikuodami tapti luošiais, o gal net žūti. Kita blogybė — darbdaviai taupo pinigus darbininkų sąskaita, nes jiems neperka priklausančių specialių darbo rūbų.

Giedra Akavickienė

Šalmai statybose — atgyvena
Tikrinant statybvietes, darbininkai skundėsi, kad šalmai krenta nuo galvos, smunka ant akių ir visaip kitaip trukdo dirbti. Į tai Valstybinės darbo inspekcijos Telšių skyriaus vyriausiasis darbo inspektorius Jonas Liekis atsakė, kad reikia tinkamai užsisegti, ir šalmas nekris.
Beje, prevencinė akcija atskleidė, jog statybvietėje nešioti šalmų nemėgsta ne tik eiliniai darbuotojai, bet ir jų vadovai.
Stoties gatvėje, prie keleto UAB „Konsolė“ renovuojamų daugiabučių namų vaikščiojęs, beje, taip pat be šalmo, darbų vadovas Povilas Gabrielaitis tiesiai šviesiai pareiškė: „Na, ir kas tas šalmas? Jeigu darbininkas kris nuo trijų aukštų namo stogo, šalmas jo neišgelbės“. Paskui, matyt, supratęs, kad kalba ne taip, kaip priklauso pagal pareigas, pasitaisė: „Neturėčiau taip sakyti, bet…“
Stoties, Pasvaigės, Dariaus ir Girėno gatvėse atnaujinamų namų statybininkai tarsi susitarę tikino, kad šalmus turi pasidėję kažkur šalia. Tuo įsitikinti netrukome — Darbo inspekcijos darbuotojams pasiteiravus, kodėl nedėvi šalmų, kokia įmonė čia dirba, kur darbų vadovas, statybininkai mikliai iš slaptaviečių ėmė traukti šalmus.
Beje, po rimto pokalbio su darbo inspektoriais juodą naujutėlį šalmą užsidėjo ir pats UAB „Konsolė“ darbų vadovas P.Gabrielaitis, ką tik skeptiškai kalbėjęs apie saugos priemones statybose.

Įmonės taupo darbininkų sąskaita
Penkis namus Telšiuose renovuojanti Klaipėdoje registruota UAB „Konsolė“, atrodo, nepasirūpina ne tik darbuotojų saugumu, bet ir kad žmonės turėtų tinkamus darbo drabužius. Darbo inspektoriams pasiteiravus, kodėl statybininkai nedėvi darbo rūbų, išgirdome dažnai statybos objektuose girdimą pasiteisinimą — darbuotojai ką tik priimti iš Darbo biržos. Negi tokiems naujokams ir, suprask, dar nepatikrintiems ir nepatikimiems darbininkams pulsi siūti naujus drabužius.
Tačiau statybos objektuose pasiteiravus, kiek laiko darbininkai dirba įmonėje, vieni atsakė, kad mėnesį, kiti — kad tris, dar kiti — pasirodė esą senbūviai. Na, sutikite, jog per tris mėnesius net pas garsų dizainerį vienetinę vestuvių suknelę spėtumėte pasisiūti, o čia bandoma pasiteisinti dėl darbo drabužių.
UAB „Konsolė“ darbų vadovas P.Gabrielaitis dėl darbo drabužių turi savo nuomonę: „Penktadienį atėjo žmogus dirbti, pirmadienį jau dingo. Kaip galima tokiems duoti drabužius? Kas po jų norės dėvėti jau panaudotus?“
Patys darbininkai kalbėjo, kad drabužius statybose taip ištepa dažais, tinku, klijais, montažinėmis putomis ir kitomis statybinėmis medžiagomis, kad jų net neverta skalbti. „Skalbimo mašina brangiau kainuos, jeigu ją sugadins sutepti drabužiai. Tad rūbus nešiojame ilgai, o paskui išmetame“,— konstatavo statybose dirbantis telšiškis.
Dėl darbo rūbų inspektorių priekaištą išgirdo ir UAB „Telšių gelžbetonis“ darbų vadovas Aurimas Šimkus, prižiūrintis objektą Respublikos gatvėje Nr. 23. Jo vadovaujami darbuotojai taip pat nebuvo užsidėję šalmų, tačiau išvydę tikrintojus, ant žemės nusileido pasipuošę geltonos spalvos šalmais. Pasiteiravus apie darbo rūbus, A.Šimkus tikino, jog tokie tikrai yra, bet siuvėja užtruko pasiūti bendrovės logotipą.
Apsilankius renovuojamame Dariaus ir Girėno gatvės name Nr. 6, kur rangovas — UAB „Darstama“, registruota Mažeikiuose, pasitiko darbuotojas, apsirengęs naujus nuo dulkių apsaugančius drabužius.

Skundas: skafandras trukdo kvėpuoti
Reido dalyvių akį patraukė buvusio konservų fabriko renovacija Žemaitijos sostinės Gedimino gatvėje, kur netrukus lankytojų lauks prekybos centras su pramogų kompleksu. Šioje statybvietėje taip pat neapsieita be pažeidimų. Kaip užfiksuota, subrangovo UAB „Telšių meistras“ darbuotojas pats nesaugo savo sveikatos, nors jam suteiktos visos reikalingos darbo priemonės.
Smėliavimo procedūrą atlikinėjęs ir taip senovinių raudonų plytų fasadą šveitęs vyrukas nebuvo užsidėjęs specialaus apsauginio skafandro. Vyriausiojo darbo inspektoriaus J.Liekio paprašytas statybininkas vis dėlto norom nenorom užsidėjo skafandrą burbėdamas, kad su juo dirbant sunku kvėpuoti.
UAB „Telšių meistras“ kitame objekte — renovuojamame daugiabutyje Pasvaigės gatvėje Nr. 4, į akis krito specialių drabužių neturintys statybininkai. Darbų vadovas Gediminas Kimbaras teisinosi, jog jo darbuotojai viską turintys, tik į darbą pirmadienį atėjo su savo megztiniais ir sportinėmis kelnėmis todėl, kad iš darbo gautus rūbus išsiplovė.
Išsiplovė, tai išsiplovė, juk nesunku patikrinti, ką darbuotojai vilkės savaitės pabaigoje. Per tiek laiko tikrai spės išdžiūti.

Statybininkų gėrimas — alus
Darbo inspekcijos Telšių skyriaus vyriausieji inspektoriai Saulė Vaitkevičienė ir Jonas Liekis į akciją pasikvietė kolegas iš Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato. Prevencijos poskyrio Apylinkės inspektorių veiklos grupės tyrėjai Nijolė Račkauskienė ir Antanas Vaitkevičius tikrino atsitiktine tvarka arba sukėlusius įtarimą statybininkus, ar šie nėra ragavę tauriųjų gėrimų.
Netrukus paaiškėjo, kad statybos sektoriaus darbuotojų mėgstamiausias gėrimas — alus.
Reido metu nustatyti du atvejai, kai tikrinami asmenys buvo vartoję alkoholio.
Gyvenamojo namo ir viešbučio statyboje dirbantis statybininkas įpūtė 0,11 promilių. Šį faktą 50-metis ramiai paaiškino: „Vakar išgėriau dvi „pūsles“ alaus, nemaniau, kad iš ryto bus dar likę kokių alkoholio pėdsakų“.

Atleistas skardininkas — vėl girtas darbe
Kurioziška istorija su išgėrusiu vyriškiu nutiko Dariaus ir Girėno gatvėje renovuojamo daugiabučio teritorijoje. Policininkams skardininku prisistatęs 46 metų telšiškis įpūtė 0,39 promilės. Iki lengvo girtumo betrūko vos 0,02 promilės. Darbo inspektoriai ir pareigūnai užsirašė vyriškio duomenis ir tai, kad jis čia dirba.
Po kurio laiko paskambinęs bendrovės darbų vykdytojas paaiškino, kad įvyko nesusipratimas. Atsakingas įmonės darbuotojas tvirtino, kad minėtas darbininkas atleistas už nuolatinius girtavimus, o į renovuojamo daugiabučio teritoriją atėjo pats savavališkai aplankyti buvusių kolegų, nes gyvena šalia renovuojamo daugiabučio namo.
Šią istoriją tebenarplioja Darbo inspekcija, kuri dar kartą bendraus su nežinia kaip pavadinti, esamu ar buvusiu įmonės skardininku, vaikščiojusiu po objektą su „kvapeliu“, taip pat kitus bendrovės darbuotojus, vadovus. Tad kol kas neaišku, kas meluoja — darbdavys ar prasižengęs darbininkas?
Galima ir trečia versija — gali būti, kad niekaip neišsipagiriojantis darbininkas per daugiadienes pamiršo, jog yra atleistas, tad rytą kaip niekur nieko atėjo į darbą. Pats kaltininkas policijos pareigūnams atšovė, kad  gaivinosi alumi.

Patikrinimai gadina laiką, o laikas — pinigai
Respublikos gatvėje patikrintas objektas, kuriame dirbo du vyrai, pateikę verslo liudijimus. Su jais bendravusi nuolat besišypsanti Valstybinės darbo inspekcijos Telšių skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Saulė Vaitkevičienė gavo karčią piliulę.
Paprašyti parodyti dokumentus, statybininkai nebuvo mandagūs: „Nužiūrėsite asmens duomenis, nežinia, kam juos paskui panaudosite“. Darbo inspektorei, ant kurios rūbų matomoje vietoje prisegtas darbo pažymėjimas, priminus, kad ji turinti pažymėjimą, vyrukai atšovė: „Jis nieko nereiškia“.
Netikėto patikrinimo suerzinti vyriškiai bambėjo, kad jiems darbo laikas, dėl to negalintys kalbėtis su inspektore. „Mums laikas — pinigai“,— rėžė mandagumo nei pas mamą, nei mokykloje taip ir neišmokę statybininkai.

Blaivumo tikrinimas darbe — įprastas dalykas
Valstybinė darbo inspekcija ir Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos informuoja, kad per pirmadienį vykusius bendrus reidus policijos pareigūnai ir darbo inspektoriai patikrino apie pusantro šimto Lietuvos statybvietėse dirbusių ūkio subjektų. Tikrinimai vyko nelegalaus (neteisėto) darbo bei nelaimingų atsitikimų darbe, įvykstančių dėl darbuotojų neblaivumo, prevencijai.
Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Gintaras Čepas akcentavo, kad darbe negali būti toleruojamas joks, kad ir menkiausias girtumo lygis. G.Čepo nuomone, siektina, kad įmonėse turi būti įprasta „nulinės promilės“ taisyklė. Galima tik pasidžiaugti ir didžiuotis tokiais darbdaviais, kurie savo vidaus dokumentuose įrašo griežtus reikalavimus dėl blaivumo, kreipiasi konsultacijų, kaip tai įforminti, į darbo inspektorius.
Tuo tarpu Telšiuose reido metu kalbinti darbdaviai tvirtino visi turintys blaivumo tikrinimo aparatus, tačiau naudojantys skirtingai: vieni — tik pirmadieniais, kiti — penktadieniais, treti — kiekvieną rytą, buvo ir tokių, kurie darbuotojų blaivumą tikrina tik kilus įtarimui.