Sprogimas Telšių ligoninėje sukėlė sąmyšį

Praėjusią savaitę, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, Regioninę Telšių ligoninę sudrebino sprogimas branduolinio magnetinio rezonanso kabinete. Tačiau, kaip patikino ligoninės direktorė Alma Vitkienė, visus nuostolius atlygins brangų aparatą montuojanti bendrovė, o svarbiausia — kabinetas pradės veikti ir medikai priims pacientus, kaip ir žadėta, laiku.

Giedra Akavickienė

Triukšmą sukėlė helio garai
„Regioninėje Telšių ligoninėje montuojamas naujas branduolinio magnetinio rezonanso aparatas, kuris spalio pabaigoje turi būti perduotas ligoninės reikmėms. Spalio 8-osios naktį suveikė montuojamo aparato stebėjimo sistema ir įvyko automatinė aparato pilno išjungimo procedūra.
Šios procedūros metu į aplinką saugiai išleidžiamos helio dujos, kurios yra nekenksmingos, nenuodingos, daug lengvesnės už orą ir greitai išsisklaido atmosferoje. Helio garų išleidimo metu girdimas akustinis triukšmas, kurį sukelia dujos, išleidžiamos per tam skirtą vamzdį. Montuojamoje sistemoje yra įdiegtos visos tokio tipo aparatuose būtinos saugumo sistemos ir ji yra visiškai saugi aplinkiniams.Budintis ligoninės personalas, būdamas atsakingas už pacientus, išgirdę akustinį triukšmą, iškvietė pagalbą telefonu. Jokių pasekmių nei pacientai, nei aparatas, nei patalpos nepatyrė“,— po incidento išplatintame pranešime teigė ligoninės direktorė A.Vitkienė.

Išsaugojo naujas duris
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, apie 1 val. 50 min. Telšių ugniagesiai buvo iškviesti į ligoninę Kalno gatvėje. Pasirodo, ligoninės personalo dėmesį patraukė vidiniame kiemelyje nugriaudėjęs sprogimas ir dūmai.
Pasak gelbėtojų, ligoninės darbuotoja pranešė apie neaiškios kilmės sprogimą. Atvykus į nelaimės vietą, paaiškėjo, kad pirmame ligoninės aukšte, magnetinio rezonanso kabinete, kur baigiamas montuoti naujas branduolinio magnetinio rezonanso prietaisas, įvyko sprogimas. Kabineto šarvuotos durys buvo užrakintos.
Ligoninės administracija nusprendė neleisti ugniagesiams pjauti ir taip sugadinti naujų durų. Įvykio vietoje ugniagesiai laukė bendrovės darbuotojo, kuris rūpinasi prietaiso montavimu ir turi patalpų raktus. Pagaliau patekus į kabinetą, paaiškėjo, kad prietaiso vamzdyje, palubėje, sprogo membrana ir helio dujos išsiveržė į aplinką lauke.

Pacientus priims laiku
Regioninės Telšių ligoninės direktorė A.Vitkienė teigė, jog pagal sutartį modernus branduolinis magnetinio rezonanso prietaisas turi pradėti veikti spalio pabaigoje. Direktorė patikino, jog brangų prietaisą pardavusios ir už jo sumontavimą atsakingos uždarosios akcinės bendrovės atstovas garantavo, kad viską suspės laiku, nepaisant naktį nutikusio gedimo. Remontą bendrovė atliks už savo lėšas.
A.Vitkienės teigimu, magnetinio rezonanso prietaisas kainavo daugiau kaip milijoną eurų. Brangus aparatas įsigytas už Sveikatos apsaugos ministerijos, Telšių rajono savivaldybės ir Regioninės Telšių ligoninės lėšas.
Naudojant branduolių magnetinį rezonansą, įmanoma gauti beveik visų kūno audinių vaizdus. Šiuo tyrimu diagnozuojami įvairių organų gerybiniai, piktybiniai augliai, įvertinamas jų išplitimas; tiriami vidaus organai; galima matyti smegenų pokyčius; padedama diagnozuoti insultus ir t.t.