Kas svarbiau: policijos „munduras“ ar tiesa?

„Kalvotajai Žemaitijai“ paslaugūs piliečiai pranešė esą Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas tapo autoavarijos kaltininku, kadangi lenkdamas užkliudė kitą automobilį.

Alvydas Ivoncius

Suvestinėje įvykis nutylėtas
Deja, mums atsiųstoje Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinėje nebuvo nė eilutės apie įvykusią avariją. Tačiau dominusią informaciją aptikome Policijos departamento pranešimuose. Čia rašoma: „Spalio 9 d. apie 16 val. 10 min. Telšių r., Janapolės k., tarnybinis automobilis „Skoda Superb“, kurį vairavo tarnybos metu neuniformuotas blaivus 40-ies metų Telšių apskr. VPK Imuniteto skyriaus viršininkas M.N. sankryžoje kliudė lenkiamą automobilį „VW Passat“, kurį vairavo 21-erių metų mergina. Mergina dėl galvos paviršinio sužalojimo išleista gydytis amubulatoriškai. Eismo įvykio metu pareigūnas nenukentėjo, apgadinti abu automobiliai“.
Kodėl Telšių apskrities VPK suvestinėje nebuvo paminėtas šis įvykis, paklausėme komisariato darbuotojos Aušros Blaževičienės. Ji atsakė įdomiai: esą todėl, kad ši informacija buvo paskelbta Policijos departamento pranešime. Visgi ši aplinkybė nebuvo pagrindas nutylėti Telšių apskrities VPK suvestinėje policijai ir policininkui nepalankią informaciją. A.Blaževičienės paklausėme, ar Imuniteto tarnybos viršininkas vyko namo? Atsakyta, kad pareigūnas vykdė tarnybinę  užduotį,  tačiau kokią — nepasakė, pareikšdama esą gal važiavo ką nors tikrinti. A.Blaževičienė tikino, kad Imuniteto tarnybos vadovas neinformuoja policininkų apie savo patikrinimus. Esą galėjo vykti ir ją tikrinti. Keistoka, tačiau nelabai aišku, ką ponia A.Blaževičienė galėtų veikti tame kelyje, kur  nutiko įvykis: juk šiaip ji daugiausia darbuojasi kontoroje.

Viršininkas bandė slapukauti
Nusprendėme apie įvykį pasiteirauti Telšių apskrities VPK viršininko Remigijaus Rudmino. Beje, čia nereikėtų atpasakoti vienos  informacijos,  labiau panašios į pramaną nei tiesą, jei ne R.Rudmino reakcija į  klausimą.  Mat gavome informacijos neva R.Rudminas kelyje lenktyniavo su  Imuniteto  tarnybos viršininku. Tai atrodė neįtikėtina: vargiai tokio rango ir  amžiaus pareigūnai tarsi jaunuoliai kvailiotų kelyje. Kita vertus, o  kas ir kaip objektyviai galėjo užfiksuoti tariamas lenktynes? Tačiau  mūsų darbas — tikrinti bet kurią informaciją, juk paklausti nesunku.
R.Rudminas į klausimą sureagavo įdomiai. Telšių apskrities policijos viršininkas pareiškė, kad… žurnalistas skleidžia tuos pramanus. Matyt, todėl, kad jo buvo paklausta, ar šiame pramane yra tiesos. Dar R.Rudminas pareiškė, kad privalėsiu pasakyti, kas taip kalbėjo, kadangi pokalbis įrašinėjamas.
Mus taip pat pasiekė informacija, kad galimai Imuniteto tarnybos viršininkas tarnybiniu automobiliu vyko namo, kad jam leista valdišku automobiliu atvykti iš namų į darbą ir atvirkščiai. R.Rudminas pareiškė niekam tokios teisės nesuteikęs. Paklaustas, kur gyvena Imuniteto tarnybos viršininkas, R.Rudminas atsakė: „Lietuvos Respublikoje“.
Telšių apskrities policijos viršininkas atsisakė pasakyti, ar dėl  avarijos kaltas buvo pareigūnas. Esą yra „užvesta administracinė byla“, o rezultatus galėsime sužinoti maždaug po dviejų savaičių.

R.Rudmino pavaldinys nevengė atvirumo
Pateikėme klausimus Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininkui Mindaugui Noreikiui.  
— Spalio 9 dieną Jūs tarnybiniu automobiliu sankryžoje lenkdamas kliudėte kitą automobilį. Tokia informacija pateikta Policijos departamento suvestinėje. Ar informacijos turinys patvirtina, kad autoįvykio kaltininkas bei Kelių eismo taisyklių pažeidėjas buvote Jūs?
— Taip.  
— Gal galėtumėte pakomentuoti įvykio aplinkybes: kaip kliudėte kitą automobilį sankryžoje?
— 2015 metų spalio 9 dieną apie 16 valandą kelyje Telšiai- Varniai-Laukuva 23 kilometre, sankryžoje, tarnybiniu automobiliu  „Skoda Superb“ lenkdamas automobilį „VW Passat“, nepraleidau į kairę sukančios transporto priemonės, todėl buvo apgadintas tarnybinis automobilis „Skoda Superb“ ir „VW Passat“. Galimai pažeidžiau Kelių eismo taisyklių 137, 140.1, 9 punktus.
— Eismo įvykis nutiko jau po darbo valandų. Spėliojama, kad vykote namo. Kuris miestas ar gyvenvietė yra Jūsų gyvenamoji vieta?
— Gyvenu Šilutėje, po darbo valandų vykdžiau tarnybinę užduotį. Į tarnybos vietą, tai yra — Telšių apskrities VPK, vykstu kiekvieną dieną nuosavu transportu.
— Ar tiesa tai, kad Jums suteikta teisė tarnybiniu automobiliu atvykti į darbą ir išvykti namo?
— Tokia teisė nesuteikta.

Gal geriau vaikytis vagis nei „pletkininkus“?
Kaip matote, Imuniteto tarnybos viršininkas M.Noreikis nebandė paslėpti ylos maiše. Jo atsakymai kur kas išsamesni nei Telšių apskrities VPK viršininko R.Rudmino.
P.Rudmino atsakymai, manyčiau, nederantys tokio rango policijos pareigūnui, valstybinės įstaigos vadovui. Policijos prestižu verčia suabejoti ir tas faktas, kad Telšių apskrities VPK suvestinėje, skirtoje žurnalistams, minėtas įvykis buvo nutylėtas. Pagaliau mes neprivalome atskleisti savo informacijos šaltinio netgi ponui R.Rudminui. Bet jau tiek to: žmonių, atpasakojusių gandą apie tariamas lenktynes, nepažįstame ir ponui R.Rudminui niekuo negalėsime padėti. Man regis, R.Rudminui bei kitiems policininkams turėtų būti svarbiau išaiškinti kuo daugiau nusikaltimų nei vaikytis „pletkininkus“.
Mes savo darbe remiamės labai paprasta taisykle, be abejo, kurią žinoti turėtų ir R.Rudminas: kiekvienos informacijos teiginiai nebūtinai yra klaidingi arba teisingi. Faktas, kad informacija egzistuoja, dar nereiškia, kad informacijoje visuomet būna tikrų faktų. Tikrinant informaciją, pateikiami klausimai. Pone R.Rudminai, klausimai nėra teiginiai. Manyčiau, tai puikiai žinote. Ir dar: ne kiekvienu atveju mes privalome atskleisti savo informacijos šaltinį. Imuniteto tarnybos viršininkas pats turi kontroliuoti, kad policininkai laikytųsi teisės aktų, darbo tvarkos taisyklių bei moralės normų. Nemanome, kad M.Noreikis tyčia norėjo sukelti avariją, tačiau tai padarė, kadangi nepaisė Kelių eismo taisyklių.

Nuotraukoje: Remigijaus Rudmino atsakymai į klausimus stebino ir glumino.