Ačiū Telšių miesto seniūnui už intriguojančią temą!

„Kalvotojoje Žemaitijoje“ neseniai pasirodė publikacija „Dviejų metų melagystės virto tiesa“. Publikacijoje pasidžiaugta, kad netrukus (nors ir praėjus daug laiko, išsiuntus gausybę skundų, raštų ir prašymų) atsiras laiptai, kylantys į Malūnų kalvą (prie Cerkvės).

Donata Kazlauskienė

Pagirta iniciatyva, tačiau pastebėta, kad vis tenka susidurti su ta pačia įmone, kuri atlieka „valdiškus“ darbus. Konkrečiai — UAB „Ginstar“. Publikacijoje jos pavadinimas nebuvo paminėtas remiantis konfidencialumo teise, tačiau dabar bendrovė turėtų padėkoti Telšių miesto seniūnui Kaziui Lečkauskui už „Kalvotosios Žemaitijos“ dėmesį  ir „nemokamą reklamą“.
Po to, kai pasirodė straipsnis, korespondentei paskambino Telšių miesto seniūnas K.Lečkauskas. Jo netenkino žurnalistės pastebėjimas, kad Savivaldybės administracijos ir jai pavaldžių įstaigų užsakomus statybos darbus atlieka vis ta pati įmonė. „Telšiuose nebėra kas dirba. Niekas neapsiima tokių darbų. Įvardykite man bent vieną, kas dirbtų“,— sakė K.Lečkauskas.
Jam tąsyk ir atsakyta: jei Telšiai ir toliau taip risis žemyn, tai tikrai nebebus kam dirbti. Visi išvažiuos. Bet kalba ne apie tai. Bendraujant telefonu su seniūnu, be abejonės, nebuvo įmanoma pasakyti, kas konkrečiai apsiimtų remontuoti laiptus ar atlikti panašius statybos darbus. Reikėjo užsiimti paieškomis.
Nuspręsta išsiaiškinti. Supaprastintų viešųjų pirkimų taisyklių nustatyta tvarka gali būti vykdoma apklausa, perkančioji organizacija gali kreiptis ir į vieną tiekėją atliekant mažos vertės pirkimą, kai pirkimo sutarties vertė neviršija 15 tūkst. eurų (be PVM). Vykdytoją galima išsirinkti vien paskambinus telefonu ir sutarus, už kokią kainą bus atlikti darbai.
Skaitytojus informuosime, kad minimų laiptų į Malūnų kalvą vertė — 6 tūkst. 286 eurai. Anot K.Lečkausko, iš pradžių planuota laiptų remontui išleisti 150 tūkst. litų (!!!), tačiau jis suradęs gerokai pigesnį variantą.
Atliktas žurnalistinis tyrimas, pasiteirauta penkių įmonių, iš kurių keturios būtų sutikusios apsiimti remontuoti laiptus už panašią sumą. Taip pat apklaustos bendrovės mielai dirbtų darbus ir dalyvautų supaprastintų viešųjų pirkimų konkurse, kur darbų vertė neviršija 15 tūkst. eurų.
Atsitiktinumo tvarka išsirinkti penki respondentai. Skambinta ir teirautasi šių bendrovių: UAB „Džiugo statyba“ direktoriaus Stasio Pukšmio, UAB „Gudasta“ direktoriaus Andriaus Barausko, UAB „Intega“ direktoriaus Lauryno Šarkausko, MB „Alkedona“ direktorės Aldonos Gavenavičienės, UAB „Lestema“ vadovo Juozo Butkevičiaus.
Iš apklaustųjų tik vienos įmonės MB „Alkedona“ vadovė atsisakė ir neapsiimtų nei laiptų remonto darbų, nei kitų su Savivaldybe susijusių statybos darbų. „Mes specializuojamės kitoje vietoje. Be to, ieškome greitesnio ir pelningesnio darbo. Yra žinoma, kad Savivaldybės pinigai nėra greit sumokami“,— atkreipė dėmesį A.Gavenavičienė.
Likusių statybos organizacijų vadai pasiūlymų lauktų išskėstomis rankomis. S.Pukšmys ilgai nedvejojęs patvirtino priimsiantis pasiūlymus. A.Barausko nuomone, kur valdiški pinigai, ten yra didesni įkainiai, todėl mielai atliktų statybos darbus. L.Šarkauskas atsakė taip: „Kodėl gi ne? Jei pinigėlis eina ir yra uždirbamas, nesvarbu, iš kur jis ateina. Ar Jums labai rūpėtų, iš kur gaunate pinigus, iš privataus, ar valdiško sektoriaus? Manau, kad ne“.
J.Butkevičius irgi nesikratė tokio darbo, kaip laiptų įrengimas. Tik niekas „Lestemai“ nė nesiūlė.
Telšių miesto seniūno K.Lečkausko paskatinti, pasidomėjome UAB „Ginstar“ plačiau. Nuo 2011-ųjų metų iki dabar privati bendrovė atliko 33 skirtingus remonto, lietaus nuotekų įrengimo ir remonto, avarinės būklės pastatų likvidavimo ir panašaus pobūdžio darbus.
Nors išsiaiškinta, kad ši įmonė pagal jai Sertifikavimo centro suteiktą kvalifikacijos atestatą gali atlikti žemės, statinio vandentiekio ir nuotekų šalinimo inžinerinių sistemų įrengimo darbus. Domintis, ar kai kuriuose Savivaldybės administracijos surengtuose statybos darbų konkursuose galėjo dalyvauti ši bendrovė, išsivystė įdomi intriga. Apie ją — vėliau.

Nuotraukoje: Pradėjus domėtis laiptų remontu į Malūnų kalvą, paaiškėjo, kad ta pati darbus atlikusi įmonė — dažna paslaugų tiekėja Telšių rajono savivaldybei.