Fotomenininkei kūryba — nuolatinis ieškojimas

Praėjusią savaitę „SamogitiART“ galerijoje atidaryta Ingridos Mockutės-Pocienės fotografijos paroda „Susiliejimai“. Jos atidaryme dalyvavo fotografės draugai bei Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto prof. Zita Inčirauskienė, doc. Tomas Vaičaitis su grupele studentų. Paroda veiks iki lapkričio 6 dienos.

Danutė Jackutė

„Ingrida, kai studijavo Telšiuose, buvo Rožė, kuria visi žavėdavosi“,— pasveikino parodos atidarymo proga galerijos savininkė Daiva Mažonienė.
„Fotografė buvo mano mama. Nuo 6-7 metų žinojau, kas yra ryškalai, fiksažai. Ji man pirmoji atskleidė fotografijos pradžiamokslį“,— pasakojo I.Mockutė-Pocienė. Dar besimokydama mokykloje mergina jautė turinti menininko gyslelę ir norėjo tapti dailininke, troško susipažinti su menininkų pasauliu bei meno žmonėmis. Baigusi aštuonias klases išvažiavo mokytis į Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetą, tuomet dar technikumą. Vėliau Telšiuose tęsė magistrantūros studijas.
I.Mockutė-Pocienė fotografuoti pradėjo sukūrusi šeimą. Gimus vaikams, turėjo laisvo laiko, be to norėjo įamžinti kiekvieną jų žingsnį. Taip atsirado širdžiai mielas pomėgis. Sukaupusi daugiau meniškų nuotraukų, kurioms pozuodavo jos geros draugės, ėmė rengti personalines fotoparodas. Taip gimė parodos „Apie moterį“ ir „Gyvenimas žaidimas“. I.Mockutė-Pocienė džiaugiasi galimybe suderinti šeimą, darbą ir saviraišką, nes energijos, sklindančios iš vidaus, užgniaužti niekam nepavyktų.
Fotomenininkė teigė, kad jai kūryba — tai nuolatinis ieškojimas. „Seniai fotografuoju žmones, tačiau šitaip „apsinuoginau“ palaipsniui. Kūnas irgi portretas. Nusirengdami parodome ne tik kūną, dalelę sielos, savo istorijos, patirties. Kūnas yra nenuobodus, todėl jis yra mano kūrybinis impulsas ir jėga“,— teigė fotomenininkė, prisiminusi, kaip auginant mažiausiąją atžalą, atėjo vizijos sukurti juodai-baltų nuotraukų seriją „Susiliejimai“. Fotografės kūrybiški bičiuliai tapo fotomodeliais, o fotografavo Tauragės rajone prie Akmenos upės.
„Įdomus potyris fotografuojant nuogą žmogų, kai tenka įeiti į jo asmeninę erdvę. Visa tai — akimirka, kurioje kūnas užima svarbiausią vaidmens poziciją. Kūnas tampa meno objektu — papuošalu, skulptūra ar tiesiog gamtos dariniu. Jį atrakina emocinis intymumas kūryboje, kai atsiveria galimybės — susilieti, lietis, liestis“,— dėstė parodos autorė.

Nuotraukoje: Fotografijos parodos „Susiliejimai“ atidaryme Ingrida Mockutė-Pocienė ir Daiva Mažonienė.