FC „Džiugas“ vyriausiasis treneris — Europos čempionas

Žemaitijos sostinėje futbolas tarsi feniksas kyla iš pelenų. Didįjį darbą FC „Džiugas“ komandoje, kuri visada turi būti pavyzdys ir siekiamybė jaunimui, atlieka iš Ukrainos kilęs vyriausiasis treneris Jurij Čumak. Jis jau kurį laiką „diriguoja“ Telšių komandai ir ambicingai dalijasi ilgamete savo patirtimi. Naujasis „Džiugo“ strategas didžiąją karjeros dalį praleido kaip profesionalus futbolininkas (vartininkas), atstovaudamas aukščiausios Ukrainos lygos klubams, toliau pradėjo trenerio karjerą, kur daugiausiai metų atidavė klubui FC „Kremin Kremenchuk“, tuomet dalyvavusiam Ukrainos I lygoje.

Donata Kazlauskienė

Pergalė Prancūzijoje
Spalio pradžioje Telšių futbolo komandos treneris dalyvavo Nicoje (Prancūzija) trečiosiose Europos meistrų žaidynėse (angl. „3rd European Masters Game“). Šios varžybos pritraukė per 10 tūkst. vyresnio  amžiaus sportininkų iš viso pasaulio. Sporto renginį suorganizavo vietinės sporto asociacijos, priklausančios Prancūzijos sporto federacijoms. Renginį globojo Tarptautinė meistrų asociacija ir Tarptautinis olimpinis komitetas.
Sportininkai susirungė šaudymo iš lanko, lengvosios atletikos, badmintono, krepšinio, paplūdimio tinklinio, rankinio, futbolo ir kitų sporto šakų rungtyse.
Telšių FC „Džiugas“ treneris atstovavo Ukrainai. Komandos buvo suskirstytos į amžiaus grupes. J.Čumak komanda priklausė 45 metų ir vyresnių dalyvių amžiaus grupei. Ukrainos komandai varžybose Prancūzijoje teko susirungti su keturiomis komandomis. Serbijos rinktinę ukrainiečiai įveikė 2:0, prancūzai jiems nusileido 2:1, kitos amžiaus grupės (40 metų ir vyresni) Prancūzijos komandą Ukrainos rinktinė įveikė 4:1, o finale J.Čumak kartu su komanda 2:0 nugalėjo Brazilijos rinktinę. „Nors buvo pats sunkiausias žaidimas, mes tapome čempionais. Fantastika!“— džiaugsmo neslėpė kalbintas FC „Džiugas“ treneris J.Čumak.

Didelis indėlis
Pašnekovas atviravo, kad jo, kaip vartininko, indėlis varžybose buvo didelis. „Vartuose stovint turėjau daug darbo, tačiau pastangos pateisino visus lūkesčius“,— šypsojosi ukrainietis.
Nica — bene vienas gražiausių kampelių visoje Europoje. J.Čumak pasakojo, kad šiuo metu ten „aksominis“ sezonas. Oro temperatūra siekė 25-27 laipsnius šilumos, vandens — 22 laipsnius. Ten, anot sportininko, viskas gražu: gamta, kalnai, o jūros tokio mėlynumo niekur nebuvo matęs, nors yra nemažai aplankęs pasaulio. Futbolininkai kas rytą darydavo mankštas, o po to nusimaudydavo jūroje.
Į tokias žaidynes, kokios vyko Nicoje, galėjo vykti tik čempionai. J.Čumak komanda „Piriatin“ praėjusiais metais iškovojo aukščiausią titulą Ukrainoje, todėl šiemet savo šaliai būtent jie atstovavo Prancūzijoje.
Komandos simbolis — valstybinė Ukrainos vėliava. Ant jos puikuojasi visų komandos sportininkų parašai. Taip pat komandą lydi šūkis „Garbė Ukrainai, garbė herojams!“

Dėkoja savo kolektyvui
Telšių futbolo komandos treneris dėkingas savo komandai, visiems futbolininkams veteranams, nes du mėnesiai treniruočių nenuėjo veltui. „Jei nebūtų pasiruošimo, nebūtume laimėję. Tikrai kliuvo nelengva užduotis per 9 dienas susirungti su stipriomis komandomis“,— atviravo J.Čumak.
Pašnekovo pasiteirauta, kaip atrodė jo mitybos racionas prieš varžybas. „Yra sakoma, kad alkanas vartininkas kaip alkanas tigras. Prieš varžybas praktiškai nieko nevalgydavau, tik riešutus, medų (jis puikus energijos šaltinis) ir gerdavau kavą“,— apie skurdų savo maitinimąsi prieš rungtynes kalbėjo čempionas.
Futbolininkai į Prancūziją vyko autobusu, pakeliui apžiūrėjo Austrijos sostinę Vieną, grįžtant pamatė Brno, Krokuvą, Varšuvą.

Patinka Lietuva
Gerdami kavą, su treneriu bendravome ir apie jo gyvenimą Lietuvoje, pažintį su Telšiais. „Tai graži, švari šalis. Man čia patinka. Kadangi mėgstu maudytis vandens telkiniuose, vasarą aplankiau ir aplinkinius ežerus“,— sakė svečias iš Ukrainos.
Prieš keletą mėnesių J.Čumak treniruoti „Džiugo“ komandos pasikvietė direktorius Martynas Armalis. „Turiu 15 metų trenerio stažą. O kiek žaidžiu futbolą… žmonės tiek negyvena,— nusijuokė sportininkas ir pridūrė. — Dvidešimt penkerius metus atstovavo profesionaliam sportui. Pirmosios varžybos įvyko 1979-aisiais, paskutinės — 2004-aisiais metais“.
J.Čumak džiaugiasi, kad per pastaruosius mėnesius, kai jis treniruoja Telšių futbolininkus, jau matosi pokyčiai gerąja linkme. „Galėtų pasiekti ir dar aukštesnių rezultatų, tačiau susiduriame su problema — beveik visi sportininkai dirba kitą darbą, gyvena kituose miestuose arba studijuoja. Nėra lengva suburti visus į treniruotę“,— apgailestavo treneris.
Bet kuriuo atveju rimtai į savo darbą žiūrintis J.Čumak norėtų ir sieks mūsų miesto futbolo komandą „Džiugas“ išvesti į aukščiausiąją lygą, iki tol, žinoma, iškovojus aukščiausias prizines vietas Lietuvos futbolo federacijos I lygoje. Treneris viliasi, kad taip pavyktų ir daugiau rėmėjų pritraukti. Su lietuviais kartu treniruojasi keturi sportininkai legionieriai iš užsienio: ukrainiečiai Vitaliy Polyanskyy ir Eduard Serbul, australų „ryklys“ Evan Aleksandrow Ridley bei kanadietis Cazz Warren. Mūsų miesto futbolo komandai atstovauja ne tik legionieriai, bet ir kitų sferų atstovai: lakūnas, kirpėjas, automobilių remonto meistras, vaikų futbolo treneris, apsaugos darbuotojas, kurjeris ir kt.

Ilgisi šeimos
J.Čumak šeima išsibarsčiusi po pasaulį. Jis su žmona turi tris sūnus. Vyriausiasis 33 metų sūnus Roman žaidžia futbolą I Ukrainos lygoje, viduriniajam sūnui Rodion su sportu nesisekė, tad jis pasuko kita linkme ir šiuo metu gyvena bei dirba Minske. „Net mano mama gyvena kitur, toliau nuo visų — Dnepropetrovske“,— atviravo treneris. J.Čumak žmona (tinklinio trenerė) su mažuoju dvylikamečiu sūnumi Timūr liko gyventi Ukrainoje, Kremenčiuk mieste. Mažylis domisi tiek krepšiniu, tiek futbolu.
FK „Džiugas“ treneris neslepia vilties, kad į Telšius pavyks pasikviesti ir žmoną. „Kol nėra darbo vietos, ji tegali gauti vizą 90 dienų. Tikiuosi, kad pavyks planai ir Telšių sporto kultūrą galėsime kelti abu“,— sakė J.Čumak.
Sportininko šeima — unikali. Jie visi susitinka ypač retai, tačiau, kai susitinka, juos aplanko didžiulis džiaugsmas. Dažniausiai visi susitikimą planuoja per Naujuosius metus.

Nuotraukoje: Ukrainos veteranų komanda kartu su vartininku Jurij Čumak Prancūzijoje tapo čempione.