Ministrę nustebino institucijų savaip interpretuojami teisės aktai

Praėjusį penktadienį Telšiuose lankėsi LR žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, viceministras Saulius Cironka. Jie Viešvėnų kultūros centro salėje susitiko su rajono ūkininkais, žemdirbiškų organizacijų atstovais bei gyventojais, kuriems aktualios žemės ūkio problemos. Svečius lydėjo ir susitikime dalyvavo LR Seimo narys Valentinas Bukauskas, Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Eugenijus Gentvilas, Telšių rajono savivaldybės laikinasis meras Petras Kuizinas ir Telšių rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Vytautas Rakickas.

Danutė Jackutė

Jau antrąjį kartą į Telšius atvykstanti žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė susitikimuose sulaukia gausaus rajono žmonių dėmesio. Pilnutėlė Viešvėnų kultūros centro salė — įrodymas, kokie žmonėms aktualūs žemės ūkio klausimai.
Pasveikinusi susirinkusiuosius, ministrė priminė kaimo politikos programos įgyvendinimo priemones, akcentavo pakeitimus. Ji išsamiau kalbėjo apie tokias priemones, kaip jaunųjų ūkininkų įsikūrimas, žalinimo (išmoka už klimatui ir aplinkai naudingą žemės ūkio veiklą) bei numatomus naujo etapo pasikeitimus. Taip pat ministrė priminė daugeliui kaimo žmonių aktualią žemės nuosavybės ar jos nuomos temą, akcentuodama, kad reikalai turėtų taisytis pradėjus dirbti naujai Nacionalinės žemės tarnybos direktorei Daivai Gineikaitei. Kaip ir visada, ministrė kalbėjo apie pieno supirkimo problemas. Šiuo metu šalyje yra 72 pieno supirkėjai iš jų 6-7 stambūs, tiek pat kooperatyvų. Ji paragino pastarųjų narius ne tik gaminti, supirkti, bet ir perdirbti žaliavą, nes programos priemonėse numatyta parama tokioms įmonėms modernizuoti.
Viceministras S.Cironka pateikė daugiau informacijos apie tiesiogines išmokas, planuojama kitais metais 10 dienų paankstinti pasėlių deklaravimą. Daug klausimų jis sulaukė prakalbus apie Nacionalinės mokėjimo agentūros vykdomas pasėlių patikras ir išmokų vilkinimą.
Viceministras sulaukė nemažai klausimų prakalbus apie gyvulininkystės plėtrai skiriamą paramą. Ūkininkai piktinosi, kad pateikus paraišką, sulaukia keistų klausimų, pavyzdžiui, kaip gyvulininkystė susijusi su šienapjovės ar kitos pašarų ruošimo technikos įsigijimu arba, kai ūkiui modernizuoti teikiama paraiška, klausiama, kodėl numatomas ūkyje didesnis nei vidutinis šalyje pasėlių derlingumas. Rajono ūkininkai piktinosi dėl tokių nesąmonių, kurias gali sumanyti tik nekvalifikuoti paraiškų vertintojai.
Porą valandų trukusioje diskusijoje žemdirbiai pateikė nemažai ir asmeniškų klausimų, susijusių su ekologinės gamybos sertifikavimą vykdančios įstaigos „EKOagros“, Nacionalinės mokėjimo agentūros veikla. Ūkininkai teiravosi, ar galės gauti paramą, jei jų paraiškos surinko 60 balų. Ministrė daugeliui ūkininkų suteikė viltį teigdama, kad Ministerija suras papildomų lėšų paramai suteikti ir tokie ūkininkai gali įgyvendinti savo sumanymus.
Po susitikimo Viešvėnuose su ūkininkais ir bendruomenės nariais, Telšių rajono savivaldybėje surengusi spaudos konferenciją, žemės ūkio ministrė V.Baltraitienė pasidžiaugė žmonių aktyvumu ir pateiktais klausimais. Šį kartą ministrę nustebino tai, kad įvairios institucijos savaip interpretuoja teisės aktus ir tuo piktina žemdirbius. Jos manymu, tai atsiranda dėl specialistų kvalifikacijos stygiaus ar nepakankamo jų įsigilinimo į pateikiamus klausimus. Ministrė taip pat pastebėjo rajone dirbančių ir tarpusavyje nesusikalbančių Nacionalinės mokėjimo agentūros ir Nacionalinės žemės tarnybų specialistus bei jų abejingumą žemės ūkyje dirbantiems žmonėms. Ministrė patarė valdininkams į ūkininkus ir žemesnėje grandyje dirbančius žmones žiūrėti kaip į savo darbdavius, nes, jei neliks žemdirbių, viršininkai nebeturės darbo.
Spaudos konferencijoje dalyvavęs V.Bukauskas pasidžiaugė, kad rajone jaunėja ūkininkai, naudojasi kaimo plėtros programos lėšomis „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ (iš 29 pateiktų, patenkintos 23 paraiškos). Ministrė šį kartą apsiribojo tik susitikimu su ūkininkais, bet nesilankė jų ūkiuose. Vizitą Telšiuose ji baigė apsilankydama ekologiškus pieno produktus gaminančiame „EKO Žemaitija“ kooperatyve, kur domėjosi ekologine produkcija ir jos perdirbimo bei realizavimo problemomis.