„Sidabrinis“ Eigirdžių medicinos punktas

„Kalvotoji Žemaitija“ tęsia žurnalistinius tyrimus apie Savivaldybės administracijos rengiamus viešuosius pirkimus, statybos darbų kainas. Nepanašu, kad viešieji pirkimai nekeltų abejonių, o ką jau kalbėti apie darbų įkainius. Štai Telšiai turės „auksinį“ Civilinės metrikacijos pastato stogą, akivaizdžiai liudijantį, kaip „liaudžiai tarnauja“ rajono valdantieji. O eigirdiškiai galės džiaugtis „sidabriniu“ medicinos punktu.

Alvydas Ivoncius

Sąmata — slapta
Kuo labiau Savivaldybės administracija slepia informaciją, tuo įdomiau ja domėtis. Paprašę konkurso laimėtojo dėl Eigirdžių medicinos punkto įrengimo mokyklos patalpose sąmatos, išgirdome, kad ji yra konfidenciali, tarytum tai liestų karinio objekto statybą. Taip mums tvirtino Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas, tas pats, kuris dėl „auksinio“ Civilinės metrikacijos skyriaus stogo laikinąjį merą Petrą Kuiziną „pavaišino makaronais“. Seniai patyrėme tokį „dėsnį“: Savivaldybės administracijos vadovų bei kai kurių valdininkų teikiama informacija negalime aklai pasitikėti. Taigi Eigirdžių medicinos punkto įrengimo reikaliukai sudomino. Aptikome informaciją, kad darbai kartu su medžiagomis kainavo 23 tūkst. 562 litus. Sutartyje su dirbusia UAB „ARJO“ yra įtvirtinta fiksuotos kainos kainodara: labai jau įprasta praktika Telšių rajono savivaldybės administracijoje.Aišku, paprašę sąmatos, jos negavome: juk konfidencialu. Tuomet Savivaldybės administracijos paprašėme pateikti duomenis, kiek ir kurie darbai kainavo. Atsakymo kol kas irgi negavome, nors terminas jam duoti jau praėjęs.

Patalpose marmuro ir sidabro neaptikome
Kartu su Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininku Danieliumi Rupšiu nuvykome į Eigirdžius. Mus maloniai priėmusi medicinos punkto darbuotoja sakė, kad punkto plotas apie 34 kvadratiniai metrai. Išsitraukėme metrą (labai neįprastą žurnalistams darbo įrankį) ir kartu su D.Rupšiu išmatavome. Nesame įgudę matininkai, bet taipogi gavome apie 34 kvadratinius metrus ploto. O kas čia padaryta? Mokyklos patalpoje įrengtas medicinos punktas: tualetas, prieangis, siauras koridorius (gal laukiamasis, kuriame vos tilps kėdės?), mediko kabinetas ir, sakykime, patalpa medicinos procedūroms.
Visos patalpos ankštokos, bet dirbti įmanoma. Dar lauke pastatytas metalinis įvažiavimas neįgaliesiems. Žinoma, sudėti plastikiniai langai, durys, išdažytos sienos, sutvarkytos grindys. Žodžiu: nieko ypatingo.
Taigi maždaug 34 kvadratinių metrų patalpos įrengimas kainavo 23 tūkst. 562 eurus (81 tūkst. 354 litus). Papasakojus pažįstamiems tokius darbus ir kainą, išvydome nuostabą. Tačiau nederėtų lyginti su tuo, ką už tokią sumą galite pasidaryti patys ar nusisamdę meistriuką. Juk prisideda visokie mokesčiai. Bet netgi su mokesčiais kaina atrodo įspūdingai. O kaip ir ką patikrinti, jei sąmata konfidenciali? Gal čia, kaip ir dėl „auksinio“ stogo, įkainiai nerealūs? Kadangi Savivaldybės administracija nori slėpti informaciją, tai lieka įtarimų ir abejonių. Neslėptų, patikrintume. O jei slepia, vadinasi, yra dėl ko.

Pavandenėje kainos visai kitokios
Analizuodami Savivaldybės administracijos „pasiekimus statybų srityje“, atkreipėme dėmesį dar į vieną konkursą. Jis buvo surengtas dėl medicinos punkto įrengimo Pavandenės mokyklos pastate. Čia bendras plotas 34 kvadratiniai metrai (labai panašus kaip ir Eigirdžių). Tačiau sąmata kartu su sutartimi paskelbta Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje. Darbus atlieka Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“. Bendra vertė: 11 tūkst. 432 eurai (40 tūkst. 332 litai). Prie sutarties yra pridėta ir sąmata. Šįsyk nieko neslėpta. O kam? Kaina juk gerokai mažesnė nei darbų Eigirdžių medicinos punkte.
Turime du bemaž vienodo ploto medicinos punktus: Eigirdžiuose ir Pavandenėje. Ir matome didžiulį kainos skirtumą: Eigirdžiuose — 23 tūkst. 562 eurai, Pavandenėje — 11 tūkst. 432 eurai. Pavandenės medicinos punktas dar nebaigtas įrengti, bet tikrai jis niekuo nebus blogesnis už Eigirdžių.

Neskaidri veikla — tendencija
Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkas D.Rupšys,  apsilankęs Eigirdžiuose bei Pavandenėje, pareiškė: „Tai jau tendencija, o ne atsitiktinumai. Informacijos slėpimas, didesni nei valstybiniai įkainiai, iš dangaus nuraškytas Civilinės metrikacijos stogo plotas, įtartina Eigirdžių medicinos punkto įrengimo kaina, dominuojantys viešieji pirkimai apklausos būdu rodo, kad susiduriame su neskaidria rajono valdžios veikla“.
Pasak D.Rupšio, Antikorupcijos komisijai darbo nepritrūks. „Yra daug neaiškumų dėl anksčiau įgyvendintų projektų, o ir nauji sumanymai verčia abejoti. Matau tik vieną išeitį — įtartinus viešuosius pirkimus nagrinėti Antikorupcijos komisijoje ir, jei bus pagrindo, siūlyti kreiptis į teisėsaugos institucijas“.

Nuotraukoje: Eigirdžių medicinos punkte prabanga netviska. O remonto kaina įspūdinga.