Individualių namų savininkai pratinasi rūšiuoti atliekas

Žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją pakvietė UAB „Telšių keliai“ direktorius Valdas Knystautas, o konteinerių platinimo vadovė Rimvida Aviliūtė pateikė informaciją apie individualių namų savininkams dalijamus atliekų rūšiavimo konteinerius, pastebėtas pakuočių ir antrinių žaliavų rūšiavimo klaidas bei atsakė į klausimus.

Danutė Jackutė

Dalijami konteineriai
Direktorius informavo, kad Telšių rajone bus išdalinta per 9000 komplektų konteinerių. Kiekvienai valdai skirta po du konteinerius: 120 litrų talpos — stiklo pakuotei ir jos duženoms bei 240 litrų talpos — kitai pakuotei, pakuočių atliekoms (popieriaus, plastiko, metalo) bei antrinėms žaliavoms surinkti. Konteinerių komplektus jau gavo Telšių miesto, Degaičių ir Ryškėnų gyventojai, o šiuo metu jie dalijami Varnių, Upynos, Tryškių ir kitose seniūnijose.
Visi be išimties Telšių miesto ir rajono individualių valdų gyventojai turės galimybę tinkamai išrūšiuoti komunalinių atliekų sraute susidariusias pakuočių atliekas bei antrines žaliavas. Konteineriai ir jų aptarnavimas žmonėms papildomai nieko nekainuos, tačiau gyventojai juos turės saugoti ir naudoti pagal paskirtį. Apie 90 proc. gyventojų geranoriškai sudarė sutartis ir tai parodo žmonių sąmoningumą bei norą rūšiuoti.
Direktorius sakė, kad iš UAB „Telšių keliai“ nupirktų 4565 komplektų išdalinta 4325, nes konteinerius reikia ne tik atvežti, bet ir su namų valdos savininku pasirašyti panaudos sutartį. Kaip pastebėjo R.Aviliūtė, ne visi individualių namų šeimininkai nori imti konteinerius. Apie šimtas asmenų griežtai jų atsisakė, teigdami, kad neturi atliekų, baiminasi apmokestinimo ar pateikė kitokių argumentų. Atsisakiusiųjų naudotis rūšiavimo konteineriais sąrašai perduoti UAB „Telšių regioninių atliekų tvarkymo centras“.
Arti poros šimtų šeimininkų neturi susitvarkę namų valdos nuosavybės (dažniausiai paveldėjimo dokumentų) arba išvykę į užsienį, o namų valdą išnuomoję. Ir jiems primenama, kad kuo skubiau reikėtų įsigyti rūšiavimo konteinerius.

Kontrolinis vežimas
Kartu su konteinerių komplektais gyventojai gavo atmintines apie rūšiavimą, kokias pakuotes ar antrines žaliavas į juos sudėti. Norėdami įsitikinti, ar gyventojai suprato reikalavimus teisingai rūšiuoti, spalio 28 ir 30 dienomis UAB „Telšių keliai“ atliko kontrolinį konteinerių „Kitos pakuočių atliekos“ išvežimą dalyje Telšių miesto gatvių. Paaiškėjo, kad didžioji dalis individualių namų šeimininkų suprato ir gerai išrūšiavo pakuotes ir kitas antrines žaliavas, tačiau, kaip pastebėjo kontroliniame atliekų išvežime dalyvavusi R.Aviliūtė, kai kurie gyventojai į „Kitos pakuočių atliekos“ konteinerį sudėjo guminius batus, drabužius, namų apyvokos ir kitus daiktus. Patikrinimo metu tokie konteineriai buvo neištuštinti, o gyventojai gavo raštišką įspėjimą apie netinkamą rūšiavimą. Taip pat pastebėta, kad konteineriai netalpiai naudojami, pakuotė metama nesuspausta. Primename, kad prieš išmetant plastiko butelius, tetrapako ir kitą pakuotę, reikia ją suspausti.

Sudarys grafikus
Pastebėtas žmonių nekantrumas. Vos atvežus konteinerių komplektus, kai kurie ėmė reikalauti juos ištuštinti. Šiuo metu kaimiškose seniūnijose toliau dalijami konteinerių komplektai, todėl dar negalima visiems pateikti pakuočių ir antrinių žaliavų išvežimo grafikų. Atliekų vežėjai prašo gyventojų supratingumo ir patikino, kad apie pakuočių konteinerių ištuštinimą šiemet visi bus informuoti, o informaciją (lapelius su užrašyta data) ras prie buitinių atliekų konteinerių. Kitų metų pakuočių ir antrinių žaliavų konteinerių ištuštinimo laikas bus paskelbtas kartu su buitinių atliekų išvežimo grafiku. Informuojame, kad konteinerį „Kitos pakuočių atliekos“ numatoma ištuštinti kartą per mėnesį, o stiklo konteinerį — kartą per ketvirtį.
Spaudos konferencijoje akcentuota, kad gyventojai atidžiau rūšiuotų, nes, prieš ištuštinant, konteineriai bus patikrinti, o tinkamai neišrūšiavę pakuočių gyventojai gaus įspėjimą.
Tinkamai išrūšiuotos atliekos keliauja į pakuočių ir antrinių atliekų rūšiavimo aikštelę UAB „Virginijus ir Ko“.

Nuotraukoje: Kontroliniame konteinerių „Kitos pakuočių atliekos“ išvežime dalyvavo UAB  „Telšių keliai“ atliekų tvarkymo skyriaus vadybininkė Rimvida Aviliūtė,  Telšių regiono atliekų tvarkymo centro atstovas, atliekų tvarkymo  specialistas-kontrolierius Matas Pakalnis.