Jaunatviškos improvizacijos baltų meno tema

VšĮ Telšių menų inkubatoriaus direktorė Palma Urbanavičienė antrą kartą jaunuosius menininkus pakvietė dalyvauti projekte „Metalo interpretacijos“. Praėjusią savaitę surengta paroda, kurioje eksponuoti papuošalai, knygų skirtukai ir kiti juvelyriniai dirbiniai.

Danutė Jackutė

„Projekto tikslas — suburti jaunus kūrėjus, pasinaudojant įranga ir technologijomis, kurios yra Menų inkubatoriuje, sukurti meno kurinius, parodyti juos visuomenei ir taip skleisti žinią apie save. O tuo pačiu — kūrėjams ieškoti rinkos“,— teigė projekto vadovė, VšĮ Telšių menų inkubatoriaus direktorė P.Urbanavičienė.
Šiemet projekte dalyvavę VšĮ Telšių meno inkubatoriaus rezidentai ir Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto vyresniųjų kursų studentai gilinosi į baltiškąjį meną. Pirmiausia jie išstudijavo Žemaičių „Alkos“ muziejuje saugomus eksponatus, o vėliau, pasitelkdami savo fantaziją, improvizavo ir interpretavo kurdami smeigtukus, seges, žiedus ir kitus įvairius šiuo metu ypač jaunimo mėgstamus papuošalus bei skirtukus knygoms.
Pasak prof. Liberto Klimkos, baltų menas yra savotiškas. Papuošalai stilizuoti, atsisakant realistinio gyvūnų ar augalų vaizdavimo, pakeičiant juos geometriniais bei simboliniais. Pavyzdžiui, dažname papuošale galima įžvelgti saulės ir mėnulio ženklus, tačiau jie panaudoti modeliuojant pasaulį, kuriant erdvės ir laiko struktūras. Tai ir galima įžvelgti parodoje eksponuojamose juvelyriniuose dirbiniuose.
Projekto dalyviai Ramona Kmitaitė, Sigitas Rekašius, Lauryna Kiškytė, Zane Žukovska, Ligita Klupšaitė, Ernestas Piliukaitis, Simonas Grigutis (jo diplominis darbas „Meno ženklų įprasminimas Telšių tiltuose“ meškučiai ant šešių tiltų Masčio ežero prieigose), Neringa Pučkoriūtė (2014 metų jaunojo dizainerio prizo laimėtoja), dvi savaites studijavo baltų meną, mokėsi ir kūrė, vadovaujami Vilniaus dailės akademijos doc. Alberto Gedvilo.
„Tai nėra muziejuje eksponuojamų papuošalų kopijos, o kūrėjų improvizacijos baltų meno tema“,— sakė su jaunaisiais menininkais dirbęs docentas. Jis pasidžiaugė, kad jaunimas domisi baltų menu ir ieško savų išraiškos priemonių.
Liejimo technologijų vadovas Stasys Liškevičius prisipažino, kad juvelyrikos technologija aikštinga, tad ne visiems gerai pavyko, jaunieji kūrėjai gal tik 50 proc. įgyvendino savo sumanymus. P.Urbanavičienė pasidžiaugė, kad projektą finansiškai rėmė Kultūros fondas ir Telšių rajono savivaldybė. Gaunant paramą ir pritarimą, VšĮ Telšių menų inkubatorius gali prisidėti prie mūsų krašto tradicijų išlaikymo, puoselėti metalo plastiką ir juvelyriką, o kūrybinių dirbtuvių dalyviai — išbandyti visas technologijų galimybes.