Rinkimų atgarsiai: senos balsadėžės, „šviesių“ veidų rinkėjai, antrajame ture susirungs valdantieji

Sekmadienį Telšiuose įvyko tiesioginiai Telšių rajono savivaldybės mero rinkimai. Jie surengti neplanuotai, po to, kai netikėtai mirė meras Vytautas Kleiva. Iškart, pasibaigus balsavimams, surengta spaudos konferencija. Po jos žurnalistai tradiciškai lankėsi kavinėse, kur kandidatai į merus laukė balsavimo rezultatų. Į antrąjį turą pateko socialdemokratų lyderis Saulius Urbonas ir Darbo partijos deleguotas Petras Kuizinas.

Donata Kazlauskienė

Pasenusios balsadėžės
Apie tai, kad iškart po rinkimų vyks spaudos konferencija, ne visi Telšių žurnalistai informuoti. Atsitiktinumo dėka atsiverstas vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tinklalapis, kuriame ir buvo paskelbta žinia apie vyksiantį susitikimą.
Spaudos konferencijoje dalyvavo VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, Telšių rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Henrikas Adomaitis, Telšių apskrities vyriausiojo komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Giedrius Apūkas, nepolitinės rinkimų stebėjimo organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovas, stebėtojas-koordinatorius  Telšių regione Julius Lizūnas.
Rinkimuose iš viso balsavimo teisę turėjo 38 tūkst. 704 asmenys. Balsuoti atvyko vos 32,74 proc. rinkėjų, t.y. 12 tūkst. 536 piliečiai. Pirmajame rinkimų ture S.Urbonas surinko daugiau kaip 39 proc. rinkėjų balsų, P.Kuizinas — beveik 27 proc. Trečias liko partijos Tvarka ir teisingumas iškeltas nepartinis kandidatas Almantas Lukavičius (per 16 proc.), ketvirtąją vietą užėmė konservatorius Mantas Serva (beveik 8 proc.), penktas liko save išsikėlęs Algirdas Bacevičius (beveik 6 proc.), šešta — Liberalų sąjūdžio deleguota kandidatė Jolanta Rupeikienė (beveik 3 proc.), paskutinis liko Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatas Deivydas Rubežius. Jis surinko 85 rinkėjų balsus, o tai yra 0,6 proc.
Z.Vaigauskas pasidžiaugė, kad neeiliniuose Telšių rajono mero rinkimuose rinkimų apylinkės buvo pasiruošusios priimti rinkėjus, jų darbo vietos tinkamos, pakako ir kompiuterių, rinkėjams lūkuriuoti eilėse neteko. „Trumpuoju numeriu 1855 sulaukta 5 paklausimų, bet nusiskundimų negavome“,— žurnalistus informavo VRK pirmininkas.
Kartėlis kliuvo Telšių rajono savivaldybės atstovams, nesugebėjusiems pasirūpinti naujomis skaidriomis balsadėžėmis ir balsavimo kabinomis. „VRK turėtų pastabų dėl balsavimo patalpų parengimo. Reikėtų pakeisti tas balsadėžes, kurias dabar turi rinkimų komisijos. Gaila, kad Telšių rajono savivaldybė nepateko į programą, kai pavasarį per 1000 naujų skaidrių balsadėžių parūpinome rinkimų apylinkėms. Telšiškiai neparašė prašymo sakydami, kad palauks. Manau, kad jie be reikalo pasikuklino taupydami lėšas“,— pažėrė kritiką rajono valdžiai Z.Vaigauskas.

Atvyko balsuoti „šviesiais“ veidais
H.Adomaitis pasidžiaugė sklandžiai praėjusiais rinkimais, tolerantiškais rinkėjais ir kandidatais. „Skundų negavome. Labiausiai liūdina, kad rinkėjų skaičius nebuvo toks didelis, kaip norėta. Aktyviausiai balsavo Upynos rinkimų apylinkė, vangiai — Ubiškės, Eigirdžių, Kaunatavos“,— sakė Telšių rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas.
G.Apūkas pranešė, kad policijoje įvykių, susijusių su rinkimais, neužfiksuota. Z.Vaigauskas pastebėjo, kad rinkėjų elgesys buvo kiek kitoks nei įprasta matyti. „Telšių rinkėjai nuteikė maloniai. Gal lietus išbaidė, ar kas, bet Telšiai tikrai yra blaivių rinkėjų miestas. Asocialių rinkėjų nematėme“,— tikino VRK pirmininkas.
Panašiai atsiliepė ir J.Lizūnas: „Rinkimus stebėjo gausios „Baltųjų pirštinių“ pajėgos. Žymių pažeidimų neužfiksavome, skundų iš gyventojų negavome, mūsų „karštoji linija“ tylėjo, apylinkių komisijos dirbo profesionaliai. Palyginus su pakartotiniais rinkimais, kuriuos esame stebėję, maloniai nustebino tai, kad nesimatė asocialių asmenų, atėjo balsuoti žmonės „šviesiais“ veidais ir jie rinko savo rajono valdžią“.

Įtemptas laukimas
Žurnalistai lankėsi penkių kandidatų — P.Kuizino, M.Servos, A.Lukavičiaus, S.Urbono, A.Bacevičiaus būstinėse. Dėl mažo rinkėjų aktyvumo dauguma kaltino lietų. Teko matyti ir vienos komentatorės pasisakymą internete prieš rinkimus: „Verkia dangus, oi, kaip verkia…“
Dar nežinant galutinių rezultatų, apsilankyta pas kandidatą į rajono merus laikinąjį merą Petrą Kuiziną. Jis pastebėjo, kad dėl mažo aktyvumo jo atžvilgiu rezultatai gali būti nepalankūs, tačiau tvirtai buvo įsitikinęs, kad į antrąjį turą pateks. Prognozės išsipildė.
„Esu patenkintas rinkimų stebėtojų darbu, juolab, kad visas dėmesys buvo nukreiptas į Telšius. Kalbant apie rezultatus — pusė metų praėjo nuo rinkimų. Ar įmanoma perorientuoti rinkėjus? Tie skausmingi įvykiai įtakos turėjo, žmones veikia emocijos“,— sakė P.Kuizinas.
M.Serva tvirtino neįsivaizduojąs rinkimų baigties. Politiko pasiteirauta, kodėl jis nebando rinkėjų sužavėti savo muzikiniais gebėjimais, ką sėkmingai darydavo jo pirmtakas šviesios atminties V.Kleiva? „Muzika yra tik mano hobis, mano laisvalaikis. Norisi, kad mane vertintų už darbus, ne už grojimą“,— teigė M.Serva.
Šiuose rinkimuose konservatorių deleguotas kandidatas tiki, jog laimės tas, kuris daugiausiai reklamavosi. „Liūdna, kad rinkėjai neaktyvūs. Manau, jog daugiausiai kritikuoja tie, kurie apskritai neina balsuoti“,— tvirtino M.Serva.

Drausmingiausi — partinukai?
A.Lukavičių žurnalistai aplankė, kai jau buvo aiškiai matoma S.Urbono ir P.Kuizino persvara. Plačios šypsenos veide, ko nepasakytume apie S.Urbono nuotaiką, nematėme. „Partinė nomenklatūra, valstybės tarnautojai ir valdančioji dauguma drausmingai ėjo balsuoti. Kalbiesi su žmonėmis, atrodo, viskas gerai, tačiau rezultatai rodo ką kita. Dovanų pabarstymas, matyt, veikia. Galbūt žmonės netiki, kad gali kažką pakeisti. O gal viskas yra tvarkoje? Su rinkimais darbas nesibaigia. Turiu veiksmų planą A ir B“,— sakė A.Lukavičius. Kandidatas tikino nieko nekeitęs nei savo rinkiminėje kampanijoje, nei mintyse, nei programoje.
„Nuotaika puiki, rezultatai geri, džiugu, nes laukia antrasis turas. Akivaizdu, kad reikės varžytis su vicemeru. Tikiuosi korektiškos rinkiminės kampanijos. Manau, viskas bus taip pat: šokant nepamatysite, dainuojant neišgirsite“,— juokavo S.Urbonas.
Dėl vangaus rinkėjų aktyvumo S.Urbonas kaltino oro sąlygas. Jo nuomone, įtakos turėjo ir tai, kad buvo vien mero rinkimai. Pašnekovas pasidžiaugė drausmingais bendrapartiečiais-bičiuliais. „Jei aš tapčiau meru, niekas nesikeis. Džiaugiuosi bičiuliais, kad dirbame kaip komanda. Ir toliau tikiuosi tokio susitelkimo“,— atvirai kalbėjo S.Urbonas.
Dabar politikas yra Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius. Jo pasiteirauta, ką įsivaizduoja savo vietoje: „Vaizduotėje turiu žmogų. Sprendimą priimsiu su partijos bičiuliais“,— šia tema nedaugžodžiavo S.Urbonas.
Bene labiausiai rinkėjais nusivylė A.Bacevičius. „Mūsų rinkėjai neatėjo balsuoti. Tie žmonės, tie „ubagai“, dėl kurių mes aukojomės, dėl kurių mes stengėmės, neatėjo balsuoti. Balsavo valdžios „klaupčiukai“, partinukai už dabartinę valdžią. Gaila, kad žmonės neįvertina mūsų darbo. Antrajame ture eisiu balsuoti, bet balsuosiu už mažesnę blogybę iš dviejų“,— tvirtino A.Bacevičius.

Nuotraukoje: Po rinkimų surengta spaudos konferencija. Dalyvavo (iš kairės): Giedrius Apūkas, Julius Lizūnas, Zenonas Vaigauskas, Henrikas Adomaitis.