Pašventintas branduolinio magnetinio rezonanso kabinetas

Nepaisant netikėto gedimo, Regioninėje Telšių ligoninėje baigti branduolinio magnetinio rezonanso (BMR) montavimo darbai laiku, aparatas, kaip ir buvo planuota, spalio 30-ąją perduotas gydymo įstaigai. Kaip teigė ligoninės direktorė Alma Vitkienė, moderniausiu Lietuvoje aparatu pacientai bus pradėti tirti nuo 2016-ųjų sausio 1-osios. Iki to laiko darbuotojai bus apmokomi juo dirbti.

Giedra Akavickienė

Branduolinio magnetinio rezonanso kabineto iškilmingame atidaryme Regioninės Telšių ligoninės direktorė A.Vitkienė džiaugėsi, kad ligoninė po ne vienerius metus trukusių derinimų įsigijo BMR aparatą, kainuojantį per 1 mln. eurų.
Ceremonijoje dalyvavo sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, žemės ūkio viceministras Saulius Cironka, Seimo nariai Valentinas Bukauskas ir Eugenijus Gentvilas, Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorius Remigijus Mažeika, Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, Savivaldybės tarybos nariai, medikai ir kiti garbūs svečiai. Perkirpus atidarymo juostelę, naująjį BMR aparatą pašventino Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ.
Kad Telšių ir aplinkinių rajonų gyventojai galėtų naudotis vienu iš naujausių, pažangiausių ir saugiausių tyrimo metodų medicinoje, prisidėjo Sveikatos apsaugos ministerija, skirdama 519 tūkst. eurų, Telšių rajono savivaldybė — 154 tūkst. ir Regioninė Telšių ligoninė — 374 tūkst.
Pagal sutartį su Šiaulių teritorine ligonių kasa, nuo ateinančių metų pirmosios dienos bus finansuojami magnetinio rezonanso tyrimai. Kaip teigė ligoninės direktorė A.Vitkienė, siekiant įgyti įgūdžių dirbti su nauju aparatu, išbandyti jo galimybes, pirmiausia tyrimai atliekami ligoninės personalui.
A.Vitkienė pabrėžė, jeigu magnetinio rezonanso tyrimas bus reikalingas tolesnei paciento ligų diagnostikai, už jį žmogui mokėti nereikės. Tyrimas kainuos tokiu atveju, jeigu pacientas pageidaus išsitirti savo iniciatyva. Už tyrimą ligoninei teks mokėti pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus įkainius.
Magnetinio rezonanso tyrimus atliks, gautus rezultatus aprašys gydytojos radiologės Violeta Belienė bei Aurelija Bagdonienė. Be to, planuojama, kad dar vienas radiologas į gydymo įstaigą turėtų atvykti šių metų pabaigoje.
Atliekant magnetinio rezonanso tyrimą, yra naudojamas stiprus magnetinis laukas ir radijo dažnių bangos, kuriomis išgaunamas detalus vidaus organų ir minkštųjų audinių vaizdas.
Magnetinio rezonanso tyrimai neskausmingi ir neturi žmogaus organizmui žalingo radiacijos poveikio. Tyrimai parodo ypač tikslų ir detalų vidaus organų struktūros vaizdą, padedantį gydytojams greitai nustatyti galvos ir nugaros smegenų, veido ir kaklo, vidaus (pilvo, dubens) organų, galūnių, sąnarių, kraujagyslių ir minkštųjų audinių būklę, jų pakitimus.
Naujuoju aparatu bus diagnozuojami įvairių organų gerybiniai, piktybiniai augliai, įvertinamas jų išplitimas, tiriami vidaus organai, bus galima matyti smegenų pokyčius, jis padės diagnozuoti insultus, nustatyti raumenų, sąnarių, meniskų, sausgyslių, raiščių pažeidimus (trūkimus, plyšimus) ir t.t.

Nuotraukoje: Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, Telšių vyskupas Jonas Boruta ir Regioninės Telšių ligoninės direktorė Alma Vitkienė.