Suveikusi signalizacija miesto stadione pasėjo gyventojų paniką

Vėlyvą pirmadienio vakarą, tarp 19-20 valandos, suveikė signalizacija dar neatidarytame miesto stadione. Sirenų gaudesys ir netylantis balsas, raginantis evakuotis iš pastato, sukėlė gyventojų paniką. Apie tai, kas vyksta mieste, vakare neinformavo nė viena valstybinė tarnyba.

Donata Kazlauskienė

Baimės jausmas
Kaukiančios sirenos girdėjosi ne tik aplinkinėse Žemaitės, Birutės, Džiugo, Kalno, bet ir Vilniaus, Luokės, Masčio gatvėse. Pirma pasigirsdavo garsinis signalas, o po to vyriško balso įrašas ištransliuodavo tekstą: „Dėmesio! Dėl kilusio pavojaus pradedama pastato evakuacija. Klausykite personalo nurodymų. Prašome išlikti ramiems ir padėti tiems, kam reikia pagalbos. Išeikite iš pastato kiek galima greičiau. Eikite link pastato išorės. Greičiausias kelias išeiti iš pastato pažymėtas“.
Po pastarųjų įvykių Paryžiuje, sukrėtusių Lietuvą, Europą ir pasaulį, žmonės įsibauginę. Nors manoma, kad mūsų šalis vis dar pakankamai saugi, tačiau netikėtai pasigirdusi signalizacija ir skatinimas evakuotis, privertė sunerimti telšiškius. Socialiniame tinklalapyje „Facebook“ pasipylė žmonių komentarai su klausimais, kas vyksta.
Buvo tokių, kurie atvyko pasmalsauti ir prie stadiono. Gyventojai iš kišenių traukėsi mobiliuosius telefonus, įrašinėjo sirenų kaukesį ir aidintį balsą. Suirzę arčiausiai stadiono gyvenantys telšiškiai tikino naktį negalėję užmigti. Kadangi policijos patrulių ekipažai važinėjo aplink stadioną, gyventojai dar labiau panikavo ir apie savo nerimą komentavo internete.
„Sakė kažką sustabdė Kelių policija ir nieko nežino, o čia suka ir suka policija. Kokį čia cirką daro, aš nesuprantu! Tiek laiko reikia tvarkyt“,— rašė viena komentatorė. Kita jai antrino: „Dabar, kai gatvėse išjungė šviesą, matau, kad net apšviestas stadionas, netgi ta metalinė krepšinio arena“.
Viena moteris tvirtino, kad sirenų gaudesys girdėjosi ir Masčio gatvėje: „Girdėjau ir aš. Masčio gatvėje girdisi… labai jau nejauku…“ Spėjama, kad dėl vėjo nešamo garso suveikusią signalizaciją vieni girdėjo net už kilometro, o arčiau esančios Muziejaus gatvės gyventojai miegojo ramiai, viena telšiškė tvirtino, kad nieko nesigirdėjo ir Respublikos gatvėje, greta buvusio policijos pastato.
Komentatoriai juokavo, kad Telšius puola teroristai. Kiti ragino šitaip nejuokauti, esą baisu. „Bijau ir aš, juokas per ašaras, bet jiems (teroristams,— Red.) Telšiuose nėra ką veikti, tai būkime ramios“,— į sunerimusias mamas socialiniame tinklalapyje „Facebook“ Telšių mamų grupėje kreipėsi moteris. Antradienio rytą apie dėl kilusio incidento moteris savo komentaru nuramino ir Aušra Blaževičienė, Telšių AVPK Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė.

Savivaldybės administracija nieko nežinojo
Apie tai, kad naktį gyventojai panikavo, Telšių rajono savivaldybės Juridinio, personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Skaistė Sadonytė tikino nieko nežinojusi.
„Telšių rajono savivaldybės administracija nebuvo informuota apie suveikusį garso signalą. Rangovas yra atsakingas už objekto saugojimą: objektas dar nėra pripažintas tinkamu naudoti (rangovas dar taiso komisijos nustatytus trūkumus). Kiek pavyko sužinoti, apie objekto viduje suveikusį garso signalą rangovą informavo apsaugos darbuotojai“,— sakė Savivaldybės darbuotoja.
Savivaldybė, atsakingi asmenys ir pati S.Sadonytė, turinti kelti įmonės reputaciją, akivaizdu, nusišalina nuo atsakomybės. Dengiamasi nežinojimu. Nors statinys Savivaldybei dar nepriduotas, tačiau jis stovi valdiškoje žemėje ir dar miesto centre. Dėl visko kaltinamas rangovas, tačiau operatyvi komunikacija ir greitas reagavimas viešųjų ryšių srityje būtų buvęs tik privalumas.

Pranešė tik rytą
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato internetinėje svetainėje tik antradienio rytą pasirodė informacija, leidžianti gyventojams nurimti: „Vėlų pirmadienio vakarą telšiškių nerimą pasėjo iš Telšiuose, Birutės gatvėje esančio rekonstruojamo stadiono sklindantys sirenos garsai, vis pasigirstantis balsas „prašome evakuotis“. Siekdami išsiaiškinti situaciją ir sužinoti realią kylančio pavojaus grėsmę, baimindamiesi dėl savo saugumo, tiek bendruoju pagalbos telefonu 112, tiek tiesiogiai Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams vis skambino Birutės ir aplinkinių gatvių gyventojai. Diskusija apie įtartinus garsus užvirė ir socialinio tinklapio „Facebook“ paskyroje, kur buvo bandoma išsiaiškinti „evakuacijos“ priežastį.
Netrukus paaiškėjo, kad kaukiančios sirenos ir balso įrašas pasigirdo rekonstruojamame stadione įvykus gedimui ir suveikus priešgaisrinei signalizacijai. Pareigūnai gyventojus nuramino, o apie gedimą informavo atsakingus asmenis, kurie po kurio laiko jį pašalino. Pareigūnai dėkoja, kad gyventojai reaguoja į įtarimą keliančius garsus ir apie juos informuoja policiją. Visi raginami bet kokiu atveju, pastebėjus įtartiną asmenį, įtartiną daiktą ar garsą, nedelsiant apie tai pranešti bendruoju pagalbos centro telefonu 112“.
A.Blaževičienė žurnalistus informavo, kad, pirminiais duomenimis, signalizacija suveikė dėl gedimo. Sulaukta maždaug 10 gyventojų pranešimų apie įvykį. Policijos atstovės teirautasi, kaip policija elgėsi naktį, kad nuramintų telšiškius. „Policija nuramino visus gyventojus, kurie kreipėsi ir teiravosi dėl įvykio. Be to, patruliavo netoliese stadiono, kad, esant reikalui, gyventojams galėtų suteikti informacijos apie susiklosčiusią situaciją. Jokių saugumo priemonių nesiimta, kadangi reali grėsmė gyventojams iškilusi nebuvo“,— teigė A.Blaževičienė.
Nusistebėta, kad gedimas šalintas labai ilgai. „Šiuo klausimu taip pat pasiteiraukite už stadiono rekonstrukciją atsakingų asmenų. Vos gavę informacijos apie sirenų garsus, sklindančius iš stadiono, pareigūnai nedelsiant informavo apie gedimą. Tačiau, kodėl jis buvo likviduotas tik po keleto valandų, nežinoma“,— atsakė policijos atstovė.