Antikorupcijos komisija pasigedo dokumentų

Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija nespėja išnagrinėti ankstesnių prašymų, o jau gauna naujus. Kažkada Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius pajuokavo esą „korupcijos bus viedrais“. Panašu, jos greit bus aptinkama net ne statinėmis, o cisternomis.

Alvydas Ivoncius

Bando slėptis po konfidencialumu
Antikorupcijos komisija ankstesniame posėdyje Savivaldybės administracijos buvo paprašiusi pateikti informaciją dėl Biržuvėnų dvaro statybos darbų defektų, butų pirkimo socialiniam būstui, Civilinės metrikacijos stogo remonto.
D.Rupšys paprašė Savivaldybės administracijos Juridinio, personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėjo Edmundo Vaitkevičiaus paaiškinti, kuri informacija viešųjų pirkimų dokumentuose yra konfidenciali. Vedėjas, remdamasis teismų bylų praktika, sakė, kad konfidenciali informacija gali būti lokalinė sąmata, informacija apie konkurse dalyvavusios bendrovės įvykdytus pirkimus, santykius su klientais, kainų pagrindimą ir panašiai.
Savivaldybei priklausančios akcinės bendrovės pačios nustato, kuri informacija turėtų būti konfidenciali. Paklaustas, ar gali Savivaldybės tarybos narys susipažinti su uždarosios akcinės bendrovės informacija, E.Vaitkevičius pareiškė esą… Tarybos nariai nėra akcininkai. Tačiau vedėjas netrukus pasitaisė, pareikšdamas esą plačiąja prasme Tarybos nariai turi teisę tokią informaciją gauti.

Pateikė vien butų sąrašą
Pasak D.Rupšio, Savivaldybės administracijos pateiktos informacijos apie butų pirkimą nepakanka nustatyti, ar butai buvo perkami iš Savivaldybės įstaigų darbuotojų, ar jų artimųjų. Į Antikorupcijos komisiją dėl butų pirkimo kreipėsi A.Bacevičius. Komisijai pateiktas vien nupirktų butų sąrašas, nuslepiant pavardes. Taigi pagal tokią informaciją neįmanoma išsiaiškinti, iš kurių asmenų butai pirkti. „Norėtume gauti visus dokumentus, nes be jų negali būti tęsiamas tyrimas“,— pareiškė D.Rupšys. Jam pritarė Jolanta Rupeikienė, A.Bacevičius.  

„Auksiniame“ stoge vis mažiau „aukso“
D.Rupšys taip pat pasigedo visų dokumentų, reikalingų Civilinės metrikacijos stogo remonto aplinkybėms nagrinėti. Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas aiškino, kad tik dabar gauta techninio projekto ekspertizės išvada. Vedėjas tikino: stogo remonto kaina mažės. Primename, „Kalvotoji Žemaitija“ nustatė, kad nėra tiek stogo ploto, kiek skelbė Savivaldybės administracijos valdininkai. Posėdyje G.Lukauskas patvirtino, kad vietoje 598 beliko…  427 kvadratiniai metrai. Pasak G.Lukausko, pagal sąmatinius skaičiavimus dabar kaina nukritusi nuo 119 tūkst. iki 104 tūkst. eurų. Komisijos nariai nepastebėjo nutylėjimo: juk buvo sudarytos dvi sutartys, kurių viena — dėl stogo dangos keitimo, fasado remonto, o antra — dėl stogo konstrukcijų keitimo. G.Lukauskas paminėjo antrosios sutarties sumą. Abiejų sutarčių vertė buvo apie 150 tūkst. eurų. Vėliau „Kalvotajai Žemaitijai“ G.Lukauskas teigė, kad bus peržiūrėta ir pirmosios sutarties darbų vertė.
G.Lukausko posėdyje buvo klausta apie darbų įkainius. Jis įrodinėjo neva įkainius patikrino ekspertai ir jie yra „normalūs“. A.Bacevičius paklausė vedėjo, ką jis pats apie tokius įkainius mano? G.Lukauskas atsakė pasitikintis ekspertais. Čia primename, kad „Kalvotosios Žemaitijos“ paprašyti profesionalūs statybininkai-sąmatininkai nustatė štai ką: daugelis stogo remonto įkainių vos ne dvigubai viršijo maksimalius tuo metu galiojusius valstybinius įkainius.

Tirs duomenų klastojimą
Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas aiškino, kad lietaus išplautiems Biržuvėnų dvaro takams remontuoti nuostolius padengė draudimas: gauta 15 tūkst. litų 2014 metais. Pasak S.Urbono, už šiuos pinigus suremontuoti takai.
J.Rupeikienė paragino komisijos narius patiems nuvykti į Biržuvėnus ir įsitikinti, kokie likę defektai. Pasak S.Urbono, sudaryta komisija, kuri tuos defektus nustatys. Tačiau A.Bacevičius mano: esama pagrindo nepasitikėti Savivaldybės administracijos komisijomis.
Posėdyje gautas dar vienas A.Bacevičiaus prašymas: nustatyti, kodėl buvo klastojami duomenys dėl vandentiekio bokštų likvidavimo. „Kalvotoji Žemaitija“ rašė, kad Savivaldybės tarybai buvo pateiktas UAB „Telšių vandenys“ prašymas leisti likviduoti penkis vandentiekio bokštus. Tačiau A.Bacevičius bei „Kalvotoji Žemaitija“ nustatė: trys vandentiekio bokštai Viekšnaliuose ir Dūseikiuose nugriauti prieš 2-6 metus. Tuo tarpu net trys komisijos savo aktuose balandžio-gegužės mėnesiais šiuos bokštus įvardijo kaip stovinčius ir keliančius pavojų gyventojams. Vadinasi, UAB „Telšių vandenys“ ir Savivaldybės administracijos darbuotojai „apžiūrėjo“ ir „matė“ kadaise nugriautus vandentiekio bokštus Viekšnaliuose ir Dūseikiuose kaip dar tebestovinčius. Komisija dėl galimo duomenų klastojimo dokumentuose nutarė pradėti tyrimą.