Saugi visuomenė — pilietiška visuomenė

Po rekonstrukcijos S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje — saugumo stoka

Nuolat esame mokomi Kelių eismo taisyklių, raginami būti saugiais. Tačiau, ar dėl mūsų saugumo pasistengia ir rajono valdžia? Deja, ne visada… Puikus pavyzdys — naujai sutvarkyta S.Dariaus ir S.Girėno gatvė. Iki saugumo čia pritrūko kelių metrų…

Donata Kazlauskienė

Jaučiasi necivilizuotai
Į „Kalvotosios Žemaitijos“ redakciją kreipėsi S.Dariaus ir S.Girėno g.20 namo gyventojai. Jie piktinasi ir stebisi dirbančių projektuotojų darbu. Iš 20 numeriu pažymėto namo kiemo pėstieji gatvės paprastai nepasieks. Palei rekonstruotą gatvę įrengtas naujas šaligatvis, tačiau jis, deja, su senuoju nesujungtas, išardytos senosios trinkelės, palikta keleto metrų ilgio plika juoda žemė. Tiesa, netoliese yra skalda padengtas takas, kad, „per daug gyventojai nebambėtų“, bet, deja, šis takas ne į miestą veda, o prie konteinerių…
Nei saugumui, nei patogumui toks projektinis sprendimas naudos neduoda. „Džiaugėmės gražėjančia naujai išasfaltuota gatve, dviračių takais ir… šaligatviais. Ar visi jie patogūs? Nuliūdino ir papiktino šaligatvis prie 20-ojo namo. Atėjus ties 18-uoju namu, tenka eiti važiuojamąja dalimi, nes toks projektas. Ar lėšas užkasė, ar blogai suskaičiavo, o gal ir nesistengė, kad pritrūko keleto plytelių iki gatvės… Nurinko senąsias suskilusias ir užpylė juodžemiu. Pasiteiravome, kodėl toks užbaigimas? Atsakymas — toks projektas, o jei norite būti saugūs, perbėkit (gal peršokit?) ant kaimyninio namo šaligatvio. Žinoma, irgi važiuojamąja kelio dalimi“,— laiške Redakcijai rašė telšiškė Genovaitė.
Moteris tikino pasigendanti civilizacijos. Gyventojai norėtų bet kokiu oru ir bet kuriuo paros metu ir metų laiku išeiti saugiai į pagrindinę S.Dariaus ir S.Girėno gatvę. „Jaučiamės kaip kokie runkeliai. Atsiprašau už šitą žodį. Norime vaikščioti saugiai ir patogiai šaligatviu, bet ne gatve, kur zuja automobiliai“,— sakė moteris ir pridūrė, kad motinoms su vežimėliais taip pat nepavydėtina situacija tįsti vežimėlius per juodžemį.
Gyventojai surinko per 60 parašų, kad problema būtų išspręsta. Ponia Genovaitė žurnalistams sakė, jog nepavyko išsiaiškinti, kas toks „protingas“, jog suprojektavo šaligatvius sportininkams.
Kadangi dauguma gyventojų yra senjorai, jie mano tokiu būdu „sportuodami“ duos daugiau darbo ir medikams: tai slystels koja ant važiuojamosios dalies, tai nespės automobilio sustabdyti. „Tikimės iš valdžios gauti teigiamą atsakymą ir manome, kad nesusipratimas nebuvo apgalvotas, tad padarytos klaidos bus ištaisytos“,— sakė telšiškė Genovaitė.

Valdininko pozicija: „Tai nėra klaida“
Dėl trūkstamo šaligatvio kreiptasi į Telšių rajono savivaldybės Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėją Gintautą Lukauską. Jis darbų S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje klaidomis nevadina, projektuotojo pavardės neatskleidė ir tvirtina, kad ten „viskas yra gerai“. Pateikus klausimus, sulaukta valdininko atsakymų.
— Kodėl įrengtas naujasis šaligatvis nebuvo sujungtas su senuoju? Likęs tarpas, anot gyventojų, yra ir negražu, ir ypač nesaugu. Pėstieji, moterys, stumiančios vaikus vežimėliuose, turi vaikščioti važiuojamąja dalimi. 
— Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į visą S.Dariaus ir S.Girėno gatvės pėsčiųjų takų išdėstymą — visi įvažiavimai į kiemus šioje gatvėje turi po vieną pėsčiųjų taką. Tai yra įvažiavimas į kiemą, o ne gatvė — saugumo atžvilgiu eiti per jį yra lygiai taip pat saugu, kaip ir eiti per kieme esančią automobilių stovėjimo aikštelę. Saugaus eismo komisijoje buvo išsamiai svarstomi visi projekte numatyti sprendimai ir jiems buvo pritarta taip, kaip jau yra įrengta. Norime pabrėžti, kad iki darbų atlikimo S.Dariaus ir S.Girėno gatvės dešinėje pusėje nebuvo pėsčiųjų tako, gero apšvietimo — šiandien ji yra daug saugesnė ir gražesnė.
— Jeigu tvirtinate, kad sujungti senojo šaligatvio su naujuoju nebuvo numatyta projekte, tuomet įvardinkite asmenį ir įmonę, kas rengė projektą? Reikalingi ir jo kontaktiniai duomenys. Kodėl toks tarpas nebuvo numatytas projekte? 
— Prie 20-ojo namo šaligatvių sujungimas nebuvo numatytas projektavimo ir darbų pirkimo medžiagoje, taip pat dėl ankščiau išvardintų priežasčių. Dar viena priežastis, tai skirtos lėšos — rengiant projektavimo užduotį buvo preliminariai skaičiuojama, kiek darbų bus įmanoma atlikti už numatytą sumą. (Atkreipkite dėmesį, kad žurnalistės prašymas suteikti informaciją apie projektuotoją neišgirstas,— Red.).
— Ar yra žadama ką nors artimiausiu metu daryti, kad klaida (kitaip to nepavadinsi) būtų ištaisyta? 
— Tai nėra klaida.
— Gyventojai jaučiasi pamiršti ir kad su jais pasielgta necivilizuotai. Ką į tai galėtumėte atsakyti? 
— Manau, kad, atsiklausus viso gyvenamojo rajono gyventojų, būtų gauta daugiau teigiamų žodžių nei neigiamų. Per pusę metų buvo visiškai sutvarkyta gatvės konstrukcija, įrengtos saugios stovėjimo vietos šalia gatvės, įrengtas apšvietimas, pėsčiųjų, dviračių takai, atnaujinta viešoji erdvė.

Išgirdo!
Sakoma, kad šuns balsas į dangų neina. Šįkart, akivaizdu, bus kitaip? Pavyko išgauti valdžios pažadą pakeisti esamą padėtį. Vakar iš naujo svarstytas klausimas ir šaligatviams sujungti kitų metų biudžete bus numatyta lėšų.
Apie galimus teigiamus pokyčius pasiteirauta Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Kęstučio Anglicko. „Klausimas svarstytas jau ne kartą: bendravome ir su gyventojais. Jų lūkesčiai mums yra žinomi, gavome ir minėto namo gyventojų prašymą raštu sujungti senąjį šaligatvį su naujuoju. Pirmadienį susirinkime nutarta tenkinti gyventojų prašymą, darbams reikalingos lėšos bus numatytos svarstant 2016 metų biudžetą, Telšių rajono savivaldybės Statybos ir urbanistikos skyrius įpareigotas parengti dokumentaciją“,— sakė jis.

Nuotraukoje: Gyventojai piktinasi ir niršta dėl palikto kelių metrų juodžemio bei atskirto senojo šaligatvio nuo naujojo. Liaudiškai tariant: „Nei šis, nei tas“.