Saugi visuomenė — pilietiška visuomenė

Kas slypi už neleistino valdininkų ir politikų smalsumo?

Rašėme, kad Savivaldybės administracija, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija tarsi sutartinai arba atskirai domėjosi žurnalistų Giedros Akavickienės, Alvydo Ivonciaus, Savivaldybės tarybos nario Algirdo Bacevičiaus, kai kurių verslininkų nekilnojamuoju turtu.

Alvydas Ivoncius

Parūpo duomenys Registrų centre
Čia paminėti asmenys bei verslininkai, nepageidavę, kad būtų skelbiamos jų pavardės, nelabai patinka Telšių rajono valdžiai. Primename, kad Savivaldybės tarybos valdančiąją koaliciją sudaro socialdemokratai, darbiečiai, konservatoriai, „valstiečiai“. Tačiau Savivaldybės administracijai vadovauja socialdemokratas Saulius Urbonas.
Spėjame, kad asmeninio turto duomenimis domėtasi, galbūt norint kai kuriems asmenims atkeršyti.
Kai kurios valstybinės ar savivaldybių įstaigos asmenų nekilnojamuoju turtu gali domėtis, naudodamosi Registrų centro duomenų baze. Tačiau čia, tarsi sniege, lieka ryškūs „pėdsakai“. Kiekvienas pilietis gali Registrų centro duomenų bazėje per elektroninę bankininkystę arba kreipdamasis asmeniškai pasitikrinti, ar domėtasi jo nekilnojamuoju turtu ir kas tie smalsuoliai. Nemokamai iš Registrų centro išrašus, liudijančius, kas domėjosi, galima gauti kartą per metus. Taigi šių metų rudenį pastebėjau: dėl mano nekilnojamojo turto Registrų centro duomenų bazėje buvo atlikta paieška ir pagal pavardę, ir pagal turto adresą. Tai rodė elektroniniu būdu suformuotas Registrų centro išrašas. Jame nurodyta,— mano duomenimis domėjosi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Jai parašiau pranešimą, prašydamas paaiškinti, kam ir kokiu tikslu prireikė mano asmeninių duomenų. Netrukus gavau atsakymą: „Pradėtas tarnybinis patikrinimas“. Prie jo dar grįšime.

Nekaltas, nes nieko… neprisimena
Ta pati Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija domėjosi kelių verslininkų, ir netgi jų artimųjų nekilnojamuoju turtu per tą pačią Registrų centro duomenų bazę. Tiedu verslininkai, manytume, turėtų nepatikti rajono valdžiai ir kai kurių valstybinių įstaigų Telšių rajone vadovams: mat teismuose buvo skundžiami Telšių rajono savivaldybės administracijos ar kitų valdiškų įstaigų viešųjų pirkimų konkursai, žemės nuomos aukcionas bei kiti veiksmai. Rajono valdžiai labai nepatinka, jei kas priešinasi jos užmačioms, užmojams arba bando ieškoti teisybės. O „Kalvotoji Žemaitija“ yra paskelbusi galbūt kelis šimtus rajono valdžiai nemalonių straipsnių.
Kaip minėjau, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dėl mano pranešimo atliko tarnybinį patikrinimą. Atsiuntė pranešimą, kad inspekcijos valdininkas, kuriam kažkodėl parūpo mano nekilnojamojo turto duomenys, tarnybinio pažeidimo nepadarė, kadangi… nieko neprisimena. Sunku patikėti tokia išvada? Deja, nejuokauju. Aišku, reikia plačiau pakomentuoti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atlikto tarnybinio patikrinimo išvadą. Juo labiau, kad būtent ši išvada atskleidžia, kiek nesaugūs yra mūsų asmens duomenys, o tuo pačiu ir nuosavybė.
Taigi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija sudarė tarnybinio patikrinimo komisiją ir nustatė: tas smalsutis — vyriausiasis specialistas Tomas Katkus. Galbūt ne visiems kol kas žinoma ši pavardė, todėl dosjė papildysime. Jis — Telšių rajono savivaldybės tarybos narys, socialdemokratas.
T.Katkus 2014 metų rugsėjo 25 dieną, baigiantis darbo laikui, Registrų centro duomenų bazėje, kaip rašo komisija savo išvadoje: „Vykdė Pareiškėjo (tai yra — mano. Autorius) paiešką, Pareiškėjo teisių (į daiktus, registrus), daiktų paiešką, paiešką pagal adresą, veiksmus su žemėlapiu, indentifikavo turto objektus žemėlapyje, gavo turto objekto kadastrinius duomenis žemėlapyje, formavo registro išrašus, susijusius su Pareiškėju bei jo valdomu nekilnojamuoju turtu“.

Išradingai „skalbiamas munduras“
Ko taip smalsavo T.Katkus? Pasirodo, būsimoji Telšių rajono socialdemokratų pažiba nė neprisiminė, kodėl jam prireikė knaisiotis po mano asmeninius duomenis. Esą gal kažkas žodžiu paprašė. Komisija ištyrė: Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos duomenų valdymo sistemoje nustatyta, jog dėl mano asmeninio nekilnojamojo turto ir žemės sklypo skundų nebuvo gauta. Toliau išvadoje komisija išvardijo, kuriuos teisės aktus ir jų punktus ponas T.Katkus galėjo pažeisti.
Stebina Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos komisijos išvada. Visa argumentacija orientuota, kaip pateisinti valdininką ir padėti jam išvengti atsakomybės. Trumpai drūtai: neva nebuvo įmanoma nustatyti, ar T.Katkus duomenis apie mano nekilnojamąjį turtą rinko teisėtai, ar būta kokio nors prašymo. Todėl — nekaltas. Juokinga, ar ne? Man — ne. Jei valdininkas negali pagrįsti savo veiksmų, tai leidžia spręsti, kad jis galimai elgėsi be pagrindo, pažeisdamas teisės aktus. Paprastai joks teisėjas neišteisintų vagies, pas kurį rasti įkalčiai, net jei tas vagis aiškintų esą neatsimena, kaip tie daiktai pas jį atsirado. Šiuo atveju įkalčiai matomi kaip ant delno: Registrų centro išrašas, liudijantis, kad T.Katkus knaisiojosi po mano asmeninius duomenis.
Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos komisijos išvadoje T.Katkus, liaudiškai tariant, išsukinėjamas nuo atsakomybės, prisidengiant tuo, kad jis neva galėjo teikti kažkam konsultacijas. Gal toji komisija pasakytų, ką reikėjo konsultuoti dėl mano asmeninio turto, kai tas turtas liečia tik mane patį? Remtis tariamomis konsultacijomis labai patogu, kadangi skundai turi būti tiriami, prašymai — nagrinėjami. O tokius veiksmus privalo tvirtinti valdininko viršininkas. Tad ir popieriuose liktų dinozauriški pėdsakai.
Bet tiek jau to. Kai kreipiausi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, jau buvo praėję vos ne metai, taigi sukakęs senaties terminas, kuris ir taip būtų leidęs T.Katkui nuryti vien nemalonų tarnybinį patikrinimą. Tikiuosi, kad šis patikrinimas valdininkui, Telšių rajono savivaldybės tarybos nariui, socialdemokratui, išeis į sveikatą: žmogus gal suvoks,— negalima elgtis bet kaip.

Neužtikrinama asmens duomenų apsauga
Neramu dėl kita ko. Kai Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje ar kitoje valstybinėje įstaigoje klesti netvarka dėl asmens duomenų apsaugos, kai nėra aiškiai apibrėžti jų kaupimo pagrindai, gali nutikti labai nemalonių dalykų. Žurnalistai rašo apie daug ką. O gal kam nors (sakykim, kriminaliniam, ne vien politiniam, nusikaltėliui) nepatiks žurnalisto straipsnis. Ir, padedamas tokių „neatsimenančių“ veikėjų, nusikaltėlis galės apiplėšti ar sunaikinti žurnalisto, policininko, teisėjo ar dar kieno nors nuosavybę.
Visgi nemanau, kad T.Katkui parūpo mano nuosavybė, norint duomenis perduoti nusikaltėliams. Kadangi ponas T.Katkus neatsimena savo smalsavimo priežasčių, man belieka kurti savas versijas ir interpretacijas. Teatleidžia jaunoji Telšių rajono socialdemokratų pažiba (galbūt būsimasis Seimo narys, ministras, meras), tačiau esu linkęs manyti: smalsavimas susijęs su mano, kaip žurnalisto, veikla, tais straipsniais, kurie itin nemalonūs dabartinei Telšių rajono valdžiai. Spėju, norėta išsiaiškinti: gal mano sodyboje yra nelegalių pastatų. Va, tuomet būtų galima „pričiupti“. Jei tai sietųsi vien su tvarkos laikymusi, sakyčiau, nieko tokio: tegu aiškinasi. Bet, manau, tai galėjo paskatinti vien noras atkeršyti. Jei taip, tai T.Katkui ir „užsakovams“ teko nuliūsti: visas mano nekilnojamasis turtas tvarkingai įregistruotas ir įsigytas teisėtai.
Dar viena detalė: T.Katkus informacijos apie mano nekilnojamąjį turtą ieškojo ir pagal pavardę, ir pagal adresą. Jei domėjimasis būtų lietęs kokius nors planavimo dokumentus, tai būtų užtekę vien adreso. Taigi kam teikė „konsultacijas“ T.Katkus, paieškoje įrašydamas mano vardą ir pavardę? Beprasmis klausimas: T.Katkus juk neatsimena. O aš visgi linkęs manyti, kad su tuo reikalu susiję kai kurie Telšių rajono įtakingi, ypač valdantieji, politikai.

Šnipinėjo ir kitus asmenis
Mano spėjimą netiesiogiai patvirtina ir kitų asmenų, verslininkų, istorijos. Jų nekilnojamuoju turtu taip pat domėjosi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Kai žmonės raštu paklausė, kodėl Registrų centro duomenų bazėje inspekcijos darbuotojai smalsavo, jiems atsakyta biurokratiškai ir atsainiai: esą reikėjo pažiūrėti gatvės, kurioje jis gyvena, laisvo sklypo užstatymo galimybes; kažką pasitikslinti dėl teritorijų planavimo ir panašiai. Beje, verslininkų duomenų ieškota ir pagal pavardę, ir pagal adresą. O tai rodo, kad domėtasi konkrečiais asmenimis.
Matome, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija gina „munduro garbę“, stengdamasi pateisinti savo darbuotojų neleistiną veiklą. Ir tai leidžia daryti išvadą, kad nuo valdininkų savivalės nė vienas pilietis negali būti saugus savo asmeninių duomenų aspektu. Beje, verslininkų asmeniniu nekilnojamuoju turtu Registrų centro duomenų bazėje domėjosi Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotoja Bernadeta Rekašienė. Jos vyras buvo įrašytas LSDP Telšių rajono skyriaus rinkiminiame sąraše per pavasarį vykusius Telšių rajono savivaldybės tarybos rinkimus. Vėlgi galima spėlioti dėl „politinio užsakymo“: kažkaip sutampa, kad vietos valdžios nemėgstamų asmenų duomenis rinko su šia partija patys ar per artimuosius susiję asmenys. Juo labiau, kad B.Rekašienė teisinosi esą duomenis teikė Telšių rajono savivaldybės administracijos atstovui, tačiau nenurodė pavardės.

Institucinė galia naudojama kerštui?
Kad ši įžvalga nėra visiškai iš piršto laužta, patvirtina ir kitas faktas. Prieš kelerius metus pas visuomenininką, o dabar Savivaldybės tarybos narį Algirdą Bacevičių buvo atvykęs Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojas. Neva gavo anoniminį skundą ir norėjo patikrinti, ar A.Bacevičius teisėtai pasistatė namą. Valdininkas, pamatęs A.Bacevičius turimus dokumentus, išvyko, manykime, it musę kandęs. O pernai A.Bacevičiaus turto duomenimis domėjosi Telšių rajono savivaldybės administracija.