Patalpų dalybos: politinė medicina arba medicininė politika

Prieš Naujuosius metus susidarė įspūdis, jog tarp kai kurių rajono medikų kyla nebylus karas. Ne šiaip sau medikų, bet vienos partijos atstovų — socialdemokratų. Kova — dėl patalpų. O gal tai joks karas, galbūt tai negebėjimas susikalbėti? Rašėme, kad jau nuvilnijo sąmyšis dėl netikėtai prarastų patalpų Kalno g.40. Čia dešimtmetį darbavosi UAB „Telšių sveikata“, tačiau paskelbus viešą nuomos konkursą laimėjo ne telšiškio vadovaujama bendrovė, bet kita — UAB „MediCa klinika“ iš Kauno. Po laimėto konkurso į dalį patalpų atsirado ir dar vienas kandidatas — VšĮ Telšių pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC).
Donata Kazlauskienė

Taiso klaidas
Patalpų dalies Telšių rajono PSPC prašė Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centrui. Dabartinės patalpos, kur šiuo metu dirbama su mūsų rajono vaikais (nebijokime šio žodžio) apgailėtinos, tačiau, ar metas mojuoti kardais, kai visi ginklai sudėti? Galbūt pasirūpinti centro likimu reikėjo gerokai anksčiau…pavyzdžiui, prieš kokį dešimtmetį?..
Viešo nuomos konkurso organizavimo komisija gruodį ragino Telšių rajono savivaldybės tarybą anuliuoti konkurso rezultatus ir nebenuomoti patalpų UAB „MediCa klinika“ esą atsiradus nenumatytoms aplinkybėms. Bet komisija liko nieko nepešusi — Taryba atmetė siūlymą.
Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centro likimu susirūpino Telšių rajono savivaldybės tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Stefa Naujokienė bei Tarybos narys Remigijus Juška. S.Naujokienė pripažino savo klaidą, kad centru reikėjo pasidomėti anksčiau, tačiau dabar ieškomi galimi sprendimo būdai situacijai gerinti.
Prastos patalpos
Politikai apsilankė minėto centro patalpose, įsikūrusiose Gedimino g.17/Kalno g.21, Telšiuose. Jie neliko sužavėti pamatytu vaizdu: kapitalinio remonto apskritai nebūta, sena kiliminė danga, mediniai, užklotais ir skudurais užkamšyti langai, įtrūkusios papilkavusios sienos ir panašiai. Vienintelis patalpų privalumas — čia žiemą šilta.
Centras veikia nuo 1999 metų, tad jau kone 20 metų dirbama tokiomis pačiomis sąlygomis.
Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centrui vadovauja Vilija Norkevičienė, dirba aštuonios darbuotojos: dvi kineziterapeutės, medicinos psichologė, logoterapeutė, socialinė darbuotoja, registratorė, gydytoja, vedėja. Dirbama su vaikais nuo gimimo iki septynerių metų. Per dieną aptarnaujama iki 30 vaikų. Darbuotojos dalijasi keturiais kabinetais, kurių vienas teužima apie 10 kv.m. Patalpos pereinamos. Tik pravėrus plonas vėjo perpučiamas centro duris yra laukiamasis. Čia vaikams nuvelkami viršutiniai rūbai, nuaunami batukai. Kartais tenka ir lukterėti, tad, kol bus priimti, mažyliai laukia ir žaidžia ant šaltų plytelėmis grįstų grindų.
Kitur, kur vaikai masažuojami ir beveik nuogai išrengiami, nešalta, bet per langus pučia vėjas. Be to, ne visi vaikai turi tik fizinių raidos sutrikimų. Pavyzdžiui, centre gydomi ir autizmo sindromą turintys mažamečiai. „Įsivaizduokite, kaip sunku dirbti su tokiu vaiku, kai yra pereinami kabinetai. Tik nusiteiki  rimtam darbui ir kas nors praveria duris. Vaikas išsiblaško. Darbas nueina perniek. Reikia viską pradėti iš naujo“,— anksčiau yra apgailestavusi viena darbuotoja.
Nežinia, ar tikrai vadovybė rimtai į Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos centrą žiūrėjo ir anksčiau. Asmeninė patirtis leidžia teigti, kad ne itin. Prieš kurį laiką pagrindinis darbo įrankis kineziterapeutei — masažavimo stalas — suplyšo ir ilgokai nepakeistas nauju.

Foto: UAB „Konsultantų centras“ patalpos irgi ne auksinės — čia per stogą sunkiasi vanduo, tad reikėtų ne tik lifto, bet ir stogo remonto.

Daugiau skaitykite „Kalvotoji Žemaitija“ 9815 numeryje