Rajono valdžios kasdienybė: meluojama ir dokumentuose, ir kalbose

Keistokų reiškinių esama Telšių rajono savivaldybės administracijoje, Savivaldybei pavaldžiose įmonėse. Melas ir nemokšiškumas žengia koja kojon. Šiame straipsnyje papasakosime, kaip ir kodėl melavo Savivaldybės administracijos vadovai, kaip „atsakingai“ sudarinėjamos sutartys.

Alvydas Ivoncius

Nemalonumai dėl užmaršumo
Rašėme, kad UAB „Telšių šilumos tinklai“ ir UAB „Telšių buitis“ sudarė patalpų nuomos sutartį. Patalpos — buvusios katilinės Sedos gatvėje pastate. Sutartis buvo sudaryta 2011 metais. Tuo metu savo šeimos bendrovei — „Telšių buičiai“ — vadovavo įtakingas rajono socialdemokratas, ilgametis Savivaldybės tarybos narys Adomas Domarkas. Vėliau jis pareigas perleido savo sūnui. O UAB „Telšių šilumos tinklai“ vadovavo ir tebevadovauja Darbo partijos narys Jurgis Staševičius. Jis su A.Domarko pavaduotoju pasirašė patalpų nuomos sutartį.
Tuo metu dar visuomenininko Algirdo Bacevičiaus iniciatyva patalpų nuomos reikalai atsidūrė Savivaldybės tarybos Korupcijos prevencijos komisijose. Jai vadovavo tvarkietis Alfredas Balsys. Komisiją daugiausia sudarė valdančiųjų atstovai. Medžiagą kartu su sutartimi dėl patalpų nuomos gavo ir Savivaldybės tarybos Etikos komisija. A.Balsio vadovaujama komisija nematė nieko blogo dėl patalpų nuomos. 2015 metais, po įvykusių Savivaldybės tarybos rinkimų, Antikorupcijos komisijos pirmininku tapo tvarkietis Danielius Rupšys. Tyrimas dėl tarp UAB „Telšių šilumos tinklai“ ir UAB „Telšių buitis“ sudarytos patalpų nuomos sutarties buvo atnaujintas. J.Staševičius pateikė komisijai sutarties kopiją, panašu, pamiršęs, kad kopiją anksčiau buvo teikęs ir Savivaldybės tarybos Etikos komisijai.
„Kalvotoji Žemaitija“ išnagrinėjo duomenis abiejose tos pačios sutarties kopijose. Sutarčių data ir numeriai tie patys, tačiau Etikos ir Antikorupcijos komisijoms pateiktų kopijų tekstai vietomis skyrėsi. Antikorupcijos komisijai pateiktos sutarties kopijoje tam tikros sąlygos buvo naudingesnės „Telšių buičiai“. Tuo tarpu anksčiau Etikos komisijai pateiktoje sutarties kopijoje tokių sąlygų nebuvo. Taigi galima įtarti sutarties klastojimą „Telšių buities“ naudai. Antikorupcijos komisija savo tyrimą sustabdė, kadangi ikiteisminį tyrimą pradėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdyba. Buvo atlikti dokumentų poėmiai „Telšių šilumos tinkluose“ ir „Telšių buityje“. Tyrimas kol kas tebevyksta, tačiau, panašu, J.Staševičiui ir galimai suklastotą sutartį pasirašiusiam „Telšių buities“ direktoriaus pavaduotojui teks minti teismo slenksčius.

Daugiau skaitykite Kalvotojoje Žemaitijoje Nr.8