Ar telšiškiams reikia Socializacijos centro?

Neseniai Telšių rajono savivaldybėje įvyko susitikimas su gyventojais dėl planuojamo steigti naujo tipo Vaikų socializacijos centro. Numatoma vieta — Lakštingalų g.8 (buvusi Telšių jaunimo mokykla). Gausiai susirinkime dalyvavo gyventojai. Iš pradžių manyta, kad tema pasirodė aktuali tik rajono politikams, valdžiai, bet ne Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM), nes jos atstovai į susitikimą neatvyko. Pastarieji nepasirodė ne šiaip sau — esą ŠMM viceministrė dr. Natalja Istomina apie savo išvyką į Telšius net nežinojo. Kaip teigė viceministrė, apie savo dalyvavimą ji buvo informuota tik po įvykusio susirinkimo.

Donata Kazlauskienė

Nežinojo apie dalyvavimą
Gyventojams Socializacijos centro projektą pristatyti turėjo N.Istomina. Telšių rajono meras Petras Kuizinas teigė paskambinęs į ŠMM telefonu ir pakvietęs dalyvauti susitikime. Vasario 8-ąją valdžia negalėjo atsakyti, kodėl ji neatvyko. Susitikimui vadovavęs P.Kuizinas ramino, kad be gyventojų pritarimo sprendimas steigti naują įstaigą nebus priimtas.
Paskambinus pačiai viceministrei, išsiaiškinta, jog mūsų rajono valdininkai taip „puikiai“ organizuoja susitikimus, kad čia turintys dalyvauti net apie tai nežino. „Manau, kad įvyko kažkoks nesusikalbėjimas. Apie tai, kad turiu būti Telšiuose ir dalyvauti susitikime su gyventojais, sužinojau tik jam įvykus. Galite patikrinti ir mano darbotvarkę. To planuose nėra. N.Istomina kalbėjo, kad atvykti į Telšius žadėjo, tačiau, kad turi atvažiuoti vasario 8 dieną, nežinojo. Viceministrė informavo, kad pirmadienį iš naujo planuojamame susitikime dalyvaus ne ji, tačiau bus atstovas iš ŠMM, turintis kompetencijos kalbėti apie socializacijos centrus.
Rajono meras gyventojus informavo, kad ŠMM dar pernai paprašė visų šalies savivaldybių pateikti pastatų sąrašus, kuriuose galėtų įkurti socializacijos centrą. Telšių rajonas pateikė tris siūlymus — Pavandenėje, Mitkaičiuose ir Telšiuose (buvęs Jaunimo mokyklos pastatas). ŠMM iš visų siūlymų pasirinko Telšiuose esantį pastatą. Skaitytojams priminsime, kad prieš tai čia planuota įkurti socialinius būstus. Ir tą jau Telšių rajono savivaldybės taryba buvo nusprendusi, tačiau, atsiradus naujam poreikiui, ankstesnis sprendimas panaikintas, suteikta galimybė atsirasti Socializacijos centrui.
Telšiuose, pasak N.Istominos, nebūtinai atsiras mergaitėms skirtas socializacijos centras. Čia socializuojami gali būti ir berniukai arba mišrios paauglių grupės. Kol kas šis klausimas atviras. „Esame gavę 23 pasiūlymus iš savivaldybių. Kol galutinai nėra nuspręsta, negalėčiau konkrečiai pasakyti, ar Socializacijos centras bus skirtas mergaitėms ir ar tikrai jis bus pas Jus. Tą turi nuspręsti bendruomenė ir Taryba“,— sakė viceministrė.

Nei 60 darbo vietų, nei 1,5 milijono eurų…
Teigta, jog naujoje įstaigoje būtų ugdoma dvidešimt 12-18 metų mergaičių. Tai įvairių socialinių elgesio sutrikimų turintys vaikai, kurie būtų nuolatinėje priežiūroje. P.Kuizinas susirinkusiuosius informavo, kad, įsteigus centrą, atsirastų 60 darbo vietų prižiūrėtojams, pedagogams, socialiniams darbuotojams, psichologams ir pan. P.Kuizino nuomone, centro auklėtines galėtų įtraukti ir į Telšių regioninio profesinio mokymo centro veiklą, išmokyti amato. Beje, apie darbo vietas telefonu kalbinta N.Istomina nebuvo tokia drąsi  — ji nei patvirtino, nei paneigė, kad tiksliai bus 60 etatų, tik apytiksliai. „Vienai mergaitei galėtų būti skirti 2,5-3 darbuotojų, tačiau dar reikia tiksliai skaičiuoti“,— sakė viceministrė.
Rajono valdžia teigė, kad Socializacijos centro įkūrimo vertė — 1,5 mln. eurų. Juos tikimasi gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Už šias lėšas būtų sutvarkytas visas pastatas, aplinka. Savivaldybė pastatą perduotų valstybės žinion. Jei šiemet būtų nuspręsta steigti Socializacijos centrą Telšiuose, jis pradėtų veikti 2018-aisiais. Pasak N.Istominos, vis dėlto neaišku, kiek bus skirta pinigų vienam Socializacijos centrui, mat penkiems naujiems centrams planuojama skirti 6 mln. eurų.
Įdomi rajono politika: „kažką“ ruošiasi įkurti rajono teritorijoje ir, susitinkant su gyventojais, iki galo nepasidomima, ką. Tokią prielaidą leidžia daryti „skysti“ atsakymai ir kita informacija iš ŠMM. Šūsnis gyventojų klausimų, o atsakymų smulkmė — tiek iš mero P.Kuizino, tiek iš Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Urbono, tiek iš kitų valdininkų lūpų. Esą jie nekompetentingi kalbėti šia tema.

„Kolonijos“ nenori
Emocijos virte virė. Pasisakyti suskubo telšiškiai, gyvenantys greta planuojamo steigti centro. „Šiuo metu toje teritorijoje dabar yra netvarka. Pirmojo aukšto langus jau išdaužė, šulinių dangčiai išnešti, parduoti. Reikia rimtai pagalvoti, ar mums reikia to centro. Kas yra Socializacijos centras? Vyresnio žmogaus paklaustume, jis neatsakytų, o juk tai yra kaip kalėjimas, kaip pataisos namai. Mes nepageidaujame tokių klientų“,— sakė vienas gyventojas.
Prieš auditoriją prakalbo jauna mergina: „Kai buvo Jaunimo mokykla, problemų buvo. Įsivaizduokite, gyveni greta „Saulėtekio“ pradinės mokyklos ir bijai eiti namo, nes tavęs laukia už kampo tie, kurie tave apspjaudys, sumuš. Jūs norite pasakyti, kad dabar, steigiant Socializacijos centrą, kažkas keisis? Anksčiau dingdavo vynuogės iš kiemo su visu medžiu. Tai bus kolonija už mūsų langų. Aš manau, kad mergaitės bus išleidžiamos ir į miestą. Gyvenamųjų namų kvartale, kur statomi nauji namai, Jūs antrą kartą norite kurti tokią pat ateitį mūsų vaikams. Jei jau valstybė randa iš ko steigti 60 etatų 20 žmonių, aš manau, kad tikrai ras, kaip nusamdyti autobusą, kad tas „tamstas“ iš kokių Mitkaičių pavežiotų“. P.Kuizinas patikslino, kad Jaunimo mokyklos mokiniai vaikščiojo laisvai, kur nori. Esą čia to nebus. „Mergaitės bus prižiūrimos 24 valandas, dėl to tiek ir bus darbo vietų. Aš neagituoju, gink Dieve, aš tik konstatuoju faktą“,— teigė P.Kuizinas.
Priešingos nuomonės nei dauguma, buvo kita telšiškė: „Kai kalbame apie meilę, dėmesį ir atjautą tam žmogui, kurį reikia socializuoti, mes jį atstumiame. Kaip suprantu, nelabai suvokiama, kas yra Socializacijos centras. Mergaitės niekur nevaikščios, bus žmonės, kurie jas prižiūrės. Nežiūrėkime vien iš savo varpinės, išsiaiškinkime, kas tai yra Socializacijos centras“. Jai antrino ponia, dirbanti su išvažiuojančiais ir grįžtančiais vaikais iš Socializacijos centro: „Gyvenime sakoma: „Kaip šauksi, taip ir atsilieps“. Jei mes turėsime centrą, o kaimynai žiūrės baimės sklidinom akim, kad bus apvogti…
Devynis kartus žmogų pavadink kiaule, dešimtą jis pakriuksės. Yra dedamos pastangos ir pateikiami konkretūs pasiūlymai, kaip sutvarkyti nenaudojamą pastatą, jei yra galimybė žmonėms įsidarbinti, jei yra erdvės vaikams tobulėti“.
„Gaila, kad diskusija virsta į „garo nuleidimą“. Neaišku, kas iš to bus. Nedalyvauja tie žmonės, kurie turėtų normaliai pristatyti, kas ir kaip bus, kas yra planuojama. Dabar pašūkausim, pasiguosim, o sprendimai bus priiminėjami gal Vilniuje. Pirmiausia, kodėl nedalyvauja atsakingi atstovai? Antra, rudenį bus Seimo rinkimai, po rinkimų keisis vadovybė. Ar tie sprendimai, kurie bus priimti dabar, turės tęstinumą?“— klausė Tarybos narys Almantas Lukavičius.

Vietoje Socializacijos centro — šokių būrelis
Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas kalbėjo, kad toks ŠMM sprendimas kelia nuostabą. „Pernai Savivaldybės atstovai dalyvavo uždarant Pavandenės mokyklą ir kalbėjo su darbuotojais, kad bus įkurtas Socializacijos centras. Žmonės tikėjosi naujų darbo vietų. Šiuo metu, šiurkščiai tariant, jie paliekami „ant ledo“. Paaiškinimas, kad nesurastų 60 darbuotojų (šalia Janapolė, Varniai) — neteisingas. Matome, kad pažeisti darbuotojų interesai, kai uždaromos mokyklos. Kaip buvo suderintas su bendruomene Pavandenės mokyklos uždarymas? Pažadėta, kad bus įkurtas naujas Socializacijos centras, suteiksiantis daug darbo vietų“,— negirdėtą bendruomenei žinią pranešė E.Jesinas.
Vietoje planuojamo steigti Socializacijos centro, gyventojai siūlė įrengti patalpas bendruomenei, šokių, rankdarbių būreliams ir panašiai.
„Kad parduotume Jaunimo mokyklos pastatą, skelbėme tris aukcionus ir neatsirado norinčių pirkti. Pastatai tuštėja ir Savivaldybė nepajėgia jų išlaikyti. Kalbant apie būrelius — statome didžiulį kultūros centrą, kur bus daugybė klasių ir auditorijų, pritaikytų šokti ir dainuoti. Statome Menų mokyklą. Svarstėme daug variantų ir atsirado ŠMM siūlymas. Sudėtinga kalbėti šia tema ir tikrai gaila, kad neatvyko ministerijos atstovai. Mes tiesiai šviesiai negalime atsakyti, kas tai yra Socializacijos centras. Kokia jo struktūra, veikla, kaip vyks ugdymo procesas, gali tos mergaitės išeiti, negali“,— sakė S.Urbonas.
Susitikime dalyvavęs Seimo narys Valentinas Bukauskas tvirtino, jog klausimas svarstomas vienerius metus ir pažadėjo išsiaiškinti, kodėl nėra viceministrės N.Istominos. „Rajonui reikia ieškoti darbo vietų, investicijų. Bendruomenė turėtų atsakyti į klausimą, ar mums reikalingas Socializacijos centras, kad neatsitiktų, kaip su paukštynu ir visais kitais dalykais. Diskusijoms daug laiko neturime, nes tai yra ES lėšos, turi būti parengti projektai ir 2017-2018 metais „pasileidžia“ finansavimas. Kas dėl Seimo rinkimų — jie neturėtų turėti jokios įtakos. Ar mums reikia 60 darbo vietų? Ar mums reikia gyventojų pajamų mokesčio įplaukos į biudžetą, mokesčio už žemę? Mes turime išsaugoti seniūnijas, gyvenvietes. Jei reikalinga — kalbame, kur reikia“,— atkreipė dėmesį V.Bukauskas.
Iš Telšių nuo 2008-ųjų į socializacijos centrus išvežti 27 vaikai, iš jų — 20 mergaičių. Pirmadienį vyks dar vienas susitikimas su gyventojais ir su ŠMM atstovais.

Nuotraukoje: „Jūs norite pasakyti, kad dabar, steigiant Socializacijos centrą, kažkas keisis? Tai bus kolonija už mūsų langų. Aš manau, kad mergaitės bus išleidžiamos ir į miestą. Gyvenamųjų namų kvartale, kur statomi nauji namai, Jūs antrą kartą norite kurti tokią pat ateitį mūsų vaikams“,— sakė jaunimo atstove prisistačiusi mergina.