„Jums reikia, tai nupirkite man vėliavą“

Vasario 16-oji — Lietuvos gimtadienis, laisvės ir nepriklausomybės šventė, kuri neįsivaizduojama be valstybės simbolio — vėliavos. Tačiau pasižvalgius po Telšių miestą ir rajoną, kur ne kur plevėsavo vėliavos.

Giedra Akavickienė

Telšių Nepriklausomybės aikštėje iškilmingai paminėjus Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Telšių rajono savivaldybės darbuotojas Artūras Stirbys leidosi į reidą patikrinti, ar miesto ir rajono gyventojai yra pilietiški ir šią svarbią valstybei dieną išsikėlė vėliavas prie savo namų, biurų, kitokių verslo įmonių.
Kaip pastebėjo Savivaldybės vyriausiasis specialistas A.Stirbys, ko gero, pavyzdingiausi daugiabučių namų gyventojai. Iš tikrųjų daugumą daugiabučių puošė ryškios, tvarkingos trispalvės.
„Daugiabučių namų bendrijų pirmininkus reikėjo vos vieną kartą sudrausminti, ir pasidarė tvarka“,— džiaugėsi A.Stirbys.
Deja, to negalima pasakyti apie individualių gyvenamųjų namų gyventojus. Nors pernai daugumai pažeidėjų už neiškeltą valstybinę vėliavą buvo surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, šiemet padėtis nepasikeitė.
Ypač vėliavų nemėgsta kelti vadinamojo „Žvaigždžių“ miestelio kai kurie gyventojai. Tuo įsitikinome savo akimis ir ausimis.
Klaipėdos gatvėje sniegą nuo tako į namą valantis telšiškis nė kiek nesusigėdo Savivaldybės darbuotojui A.Stirbiui paklausus, kodėl po pernykštės nuobaudos prie to pačio namo vėl neiškelta vėliava.
„Jums reikia, jūs ir nupirkite, kodėl aš turiu pirkti“,— atrėžė Klaipėdos gatvės gyventojas.
Garsiai pastebėjus, kad žmogus sniegui stumdyti pats nusipirko įrankį, tai turėtų ir vėliavą nusipirkti, juo labiau, kad Telšiuose ją galima įsigyti ir už 8 eurus, pašnekovas laikėsi savo. „Nepirksiu iš principo“,— paskutinis sakinys suglumino.
„Suaugę žmonės, o elgiasi kaip vaikai. Mokai, pabari, o jie savo laikosi, ir viskas“,— kalbėjo vyriausiasis specialistas A.Stirbys.   
Vasario 16-ąją iškelti valstybinę vėliavą pasirodė per sunki užduotis ir daliai Telšių verslininkų, nors kai kurie, pernai „apdovanoti“ protokolais, atėjo į protą.
Vadinamajame pramonės rajone, Mažeikių gatvėje, A.Stirbys užfiksavo pastatus, prie kurių neplazdėjo vėliavos. Didžiuliuose pastatuose, Mažeikių g. 17, kuriuose veikia po keletą įmonių, neatsirado nė vieno, kuris, išaušus Vasario 16-osios rytui, atvyktų į darbovietę iškelti vėliavos.
Kita kategorija piliečių iškėlė išblukusias trispalves arba pametė jas bet kaip: kas pasvėrė per balkoną, kas į krūmą ar gyvatvorę įkišo. Štai vėliava — Lietuvos valstybės atkūrimo simbolis Muziejaus gatvėje nederamai įgrūsta į balkoną. Tokių vaizdelių pasižvalgius po Telšius galėjai rasti ne vienoje vietoje.

Nuotraukoje: Vėliavos piktybiškai nekeliantis „Žvaigždžių“ miestelio gyventojas Savivaldybės darbuotojui Artūrui Stirbiui (dešinėje) pareiškė: „Mus pernai nubaudėte, dabar bauskite kitus“.