Neįgalaus vaiko naktipiečiai: skrebutis, šaukštas uogienės ir stiklinė pieno

Apsisukus laiko ratui, vėl grįžtame prie vaikų maitinimo klausimo.  Praėjusių metų pabaigoje paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas maitinimo paslaugoms. Šaknis prieš trejetą metų į Telšių rajono žemę įleidęs VšĮ „Kretingos maistas“, akivaizdu, nesiruošia niekur trauktis. Maitinimo paslaugų konkursą minėta įmonė laimėjo ir Telšių „Vilties“ mokykloje, tačiau bendruomenė nuolaidžiauti nežada ir ketina padaryti viską, kad maitintojas įvykdytų visas keliamas sąlygas.

Donata Kazlauskienė

Netinkamas valgiaraštis
Praėjusią savaitę Telšių „Vilties“ mokykloje direktorė Stasė Giedrienė, tėvų atstovė Asta Juškėnienė, ir pedagogės susitiko su VšĮ „Kretingos maistas“ Telšių skyriaus direktore Adele Jonauskiene bei Telšių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyr.specialiste Daiva Marčenkoviene. Diskutuota apie suderinti pateiktą 15 dienų valgiaraštį.
Pastaruosius trejus metus mokyklos vaikus maitino kita įstaiga. Jos darbu S.Giedrienė buvo patenkinta ir tikino, kad vaikai būdavo skaniai pavalgę ir sotūs. Dabar mokyklos direktorė piktinasi „Kretingos maisto“ naktipiečiams siūlomu asortimentu ir tikina nepasirašysianti sutikimo maitinti, kol nebus įvykdytos visos sąlygos.
Vertėtų priminti, jog Telšių „Vilties“ mokykla — ne paprasta švietimo  įstaiga: čia  dirbama su neįgaliais vaikais, kurių poreikiai yra kitokie.
Vienam mokiniui Telšių „Vilties“ mokykloje per dieną maistui skiriama 3,13 euro (3,79 euro su PVM). Į kainą įeina pusryčiai, pietūs, vakarienė ir naktipiečiai. S.Giedrienė aiškino, kad, priklausomai nuo amžiaus grupės, naktipiečiams paruošti skiriama nuo 0,51 iki 1,08 euro. Naktipiečius apie 19 valandą gauna tie vaikai, kurie mokykloje praleidžia visą savaitę ir tik savaitgaliais išvyksta namo.
„Kretingos maistas“ pagal dabartinį valgiaraštį už tai siūlo (pateikiamas vienos dienos naktipiečiams skirto maisto sąrašas 7-10 metų vaikui,— Red.) 45 gramus skrebučio, 15 gramų džemo ir 200 gramų pieno. Tiek mokyklos bendruomenės, tiek žurnalistų skaičiavimu, tokie naktipiečiai kainuoja apie 30 euro centų. „Gerbiamieji, o kur tuomet lieka dar 70 euro centų? Kodėl mes turime išlaikyti „Kretingos maistą“?—  „Kretingos maisto“ atstovės teiravosi S.Giedrienė ir pridūrė. — Tiek  pavalgęs vaikas  turi eiti tuščiu pilvuku miegoti, nes maisto jis gaus tik rytą“. Mokyklos bendruomenė įžvelgia  pinigų taupymą neįgalių vaikų alkio sąskaita. Be to, „Kretingos maistas“ valgiaraštyje pateikė visų penkių dienų naktipiečiams skirtą maisto asortimentą, nors jų tereikia keturis kartus per savaitę.
Už tą pačią kainą dabartinio maitintojo naktipiečiai atrodo taip: 200  gramų pieniškos ryžių sriubos, 180 gramų daržovių mišrainės su silke, 40 gramų duonos.

Pusryčiams — trečdalis kiaušinio
Telšių „Vilties“ mokykloje maitinama 80 vaikų, 40 iš jų lieka nakvoti. Jei iš tiesų, kaip S.Giedrienė skaičiavo, „nusukama“ 70 euro centų nuo vieno vaiko, tai per dieną nuo visų vaikų pelno būtų 28 eurai.
Tėvų atstovė tikino šįkart netylėsianti, nes tai esą pasityčiojimas iš žmonių. Anot A.Juškėnienės, net kalėjime žudikai geriau maitinami, jiems pateikiami trys valgiaraščiai. „Įsivaizduokite, kaip aš turiu žiūrėti į aštuonis alkanus vaikus. Pati kepiau blynus ir jiems nešiau.  Su penktadienio naktipiečiais, kurių net nėra, — „eilinis durnius“ įjungtas“,— sakė mama.
Smalsumui patenkinti pateikiame dar vieną „Kretingos maisto“ siūlomą „perliuką“ — trečdalį kiaušinio. Greta kitų patiekalų, vaikams pusryčiams siūloma 20 gramų kiaušinio, kai vidutinio dydžio vištos kiaušinis sveria 58 gramus.
„Čia yra bado lygis vaikams. Mokykloje jie gyvena visą savaitę. Būdami alkani, jie žiūri, kad kuris kuriam ką nors iš dantų ištrauktų“,—  sakė A.Juškėnienė.
Kur biurokratai — ten žmogiškumo nerasi nė su žiburiu. Valdininkiško požiūrio laikėsi ir D.Marčenkovienė: „Tokia yra kaina ir mes ja remiamės. Bet kokiu atveju negalime padaryti daugiau negu leidžia kaina“. Ji kalbėjo, kad tėra nustatyta visos dienos kaina, tad maitinimo vertę pusryčiams, pietums, vakarienei ir naktipiečiams galėtų nustatyti arba direktorė, arba „Kretingos maistas“.
Pasiūlytas kompromisas — perskirstyti kainas. „Kainų keisti negalime. Vakarienei ji skirta vienokia, pusryčiams, naktipiečiams —  kitokia“,— sakė A.Jonauskienė.

Neatvažiavo, nes pabūgo?
S.Giedrienė tvirtino, kad laviruoti tarp kainų galimybės nėra: „Tema tęsis toliau. Pagal šiuo metu pateiktą 15 dienų valgiaraštį galima nesunkiai išskaičiuoti: 50 gramų batono su 7 gramais sviesto, 15 gramų liesos varškės, 200 gramų kakavos su pienu. Kiek kainuoja 50 gramų batono, jei 400 gramų batono kainuoja 80 euro centų? Kiek kainuoja 7 gramai sviesto iš 200 gramų? Iš vieno sviesto gabaliuko jūs užtepate 28 porcijas! 15 gramų liesos varškės yra arbatinis šaukštelis. Ir jūs man dabar pasakykite, ar įmanoma iš tokio kiekio pavalgyti vaikui apie 7 valandą vakaro?“— klausė mokyklos direktorė.
VšĮ „Kretingos maistas“ Telšių skyriaus direktorė A.Jonauskienė nedaugžodžiavo, emocijomis  nesivadovavo, tik žadėjo perduosianti informaciją atsakingiems asmenims. S.Giedrienė teigė suprantanti A.Jonauskienę, kad jai sunku atlaikyti mokyklos bendruomenės „puolimą“, apgailestavo, kad nesulaukė atsakingų asmenų iš „Kretingos maisto“.  „Užtat jie ir neatvažiavo, nes žinojo, kur važiuos“,— piktinosi tėvų atstovė A.Juškėnienė.
Telšių „Vilties“ mokyklos direktorė nuogąstauja, kad jų įstaiga nuskriausta valdžios. Panašios įstaigos — Telšių vaikų globos namai ir Telšių rajono senelių globos namai — ne tik  turi savo virėjas, bet už maitinimą vaikams skiriamas didesnis finansavimas: atitinkamai 3,77 euro ir 3,33 euro.

Pyragaitį skaldė plaktuku
Su neįgaliais vaikais dirbančios mokyklos direktorė S.Giedrienė informavo jau anksčiau su „Kretingos maistu“ turėjusi reikalų. Susirinkusiesiems ji pademonstravo filmuotą medžiagą, kaip pastarasis maitino įstaigos auklėtinius maždaug prieš devynerius metus. Pamatyti vaizdai šokiravo. Pavyzdžiui, pyragaitis buvo tokio kietumo, kad jį darbuotojos skaldė plaktuku, nekokybiškas pasirodė ir nufilmuotas guliašas, sriuba, gėrimas.
„Mūsų įstaigos vaikai ir taip nuskriausti likimo. O dar skriausti norite ir jūs“,— piktinosi direktorė, kreipdamasi į „Kretingos  maisto“ atstovę.
Diskutuojant maisto tema, iš virtuvės atnešta parodyti, kaip atrodo vaiko naktipiečiai ir paklausta: „Ar tikrai tiek suvalgęs, vaikas gali jaustis sotus?“ Į S.Giedrienės pastabas D.Marčenkovienė replikavo: „Pionierių stovyklose irgi tokią porciją gaudavo. Sukeiskite vietomis vakarienę su naktipiečiais, pakeiskite pavadinimus. Grįžę namo, vakarienę pavalgys šeimoje“.
A.Juškėnienė klausė: „Už ką mes tuomet turime mokėti pinigus? Atėję tėvai man priekaištaus, kad vaikas namo grįžta alkanas, iš šaldytuvo neišlenda“.
D.Marčenkovienė bandė mesti kaltę Telšių rajono savivaldybės tarybai, esą toks jų sprendimas. S.Giedrienė atkreipė dėmesį, kad Taryba yra ne Dievas ir Telšių „Vilties“ mokyklos bendruomenė mato realybę, kokia ji yra iš tiesų. „Ant tokių valgiaraščių mes nesirašome“,— sakė ji. A.Jonauskienė tikino, kad niekas ir neliepia rašytis, reikia koreguoti, o valgiaraštį galima perrašyti iš naujo.

Nori savo virėjų
Telšių „Vilties“ mokyklos direktorė S.Giedrienė greta pateiktų maisto produktų svorių ir energinės vertės reikalavo nurodyti kiekvieno produkto kainas. „Jūs skaičiuokite ir mes paskaičiuosime. Tada pažiūrėsime, ar iš to skirtumo negalime turėti savo virėjų. Tiek vaikų namai, tiek senelių namai turi savo virėjas. Mes turime pavaduotoją, dirbančią su viešaisiais pirkimais, nejaugi negalime savo maisto produktų nusipirkti ir normaliai vaikus maitinti?“— klausė direktorė. D.Marčenkovienė liepė raštu pateikti reikalavimus „Kretingos maistui“, parengti protokolą ir kopiją atsiųsti Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriui. „Kiek kartų rašėme, tiek „Kretingos maistas“ reagavo lanksčiai. Manau, kad jie taisysis, jie suinteresuoti, kad visi būtų patenkinti“,— atkreipė dėmesį vyr. specialistė. Tačiau „Kretingos maistas“ tikina neprivalantis detalizuoti kainų.
Direktorės S.Giedrienės teirautasi, kodėl pati mokykla nerengė viešųjų pirkimų konkurso. Vadovė atsakė, kad yra begalė sudėtingų procedūrų, tad paprašyta Savivaldybės pagalbos. Dabartinis mokyklos siekis — neturėti jokio maitintojo, bet turėti įsteigtus 2,5 virėjos etato, ką turi Telšių vaikų globos namai ir Telšių rajono senelių globos namai.
Pateikus „Kretingos maistui“ elektroniniu paštu klausimus apie trečdalį kiaušinio, galimai dingstančius centus nuo naktipiečių ir panašiai, sulaukta atsakymo, kad nemato tikslo plačiai komentuoti, daug kas gali keistis, nes šiuo metu vyksta valgiaraščių derinimas. Esą, kai bus galutinai pasirašytas susitarimas, tuomet ir bus galima kalbėtis. Įdomi dar viena detalė — valgiaraščius „Kretingos maistas“ su Telšių „Vilties“ mokykla jau derina, bet oficialiai apie tai, kad jis laimėjo konkursą, bus pranešta tik pirmadienį…

Nuotraukoje: „Kretingos maisto“ siūlomu valgiaraščiu nepatenkinta Telšių „Vilties“ mokyklos bendruomenė.