Didesnė alga už… korupcijos vystymąsi

Ko tik posėdžiuose nelepteli mūsų išrinktieji… Pasiklausytų — patys ausytes suskliaustų. Štai Telšių konservatorių jaunasys vedlys Mantas Serva (nuotraukoje) nusprendė, kad didesnė valdininkės alga… skatins korupcijos vystymąsi. Bet pradėkim iš pradžių.

Alvydas Ivoncius

Karšė kailį A.Bacevičiui
Savivaldybės taryba tvirtino sprendimą dėl kvalifikacinės klasės suteikimo Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos kontrolierei Laimai Sadauskienei. Meras Petras Kuizinas tikino esą solidi komisija nusprendė: valdininkė verta aukštesnės kvalifikacinės klasės ir tuo pačiu 30 procentų pareiginės algos priedo.
Iš visų išrinktųjų vien Algirdas Bacevičius piktinosi, niurnėjo: negalima skirti to priedo, jis nebalsuos, duokit uždirbti mažiau uždirbantiems, o ir rajono biudžetas praskolintas.
A.Bacevičiaus nedosnumu pasipiktino liberalas Artūras Domarkas. Jis pasiūlė A.Bacevičiui pasidomėti kontrolierės darbo apimtimis. Pasak A.Domarko, kontrolierė greičiausiai viršvalandžius dirba. Bendrapartiečiui kibo pritarti Jolanta Rupeikienė, auklėdama A.Bacevičių: neva negalima taip, kaip sovietmečiu, žmogus gi mokinosi, tobulėjo.
„Skėlė kupron“ A.Bacevičiui ir M.Serva. Esą reikia remtis Europos Sąjungos normatyvais, o A.Bacevičius, kaip Tarybos narys, turėtų šviesti (matyt, ne kaip lemputė, o lavinti visuomenę). M.Servos manymu, padidinta kontrolierės alga skatins… korupcijos vystymąsi. Na, gal Telšių konservatorių vedlys turėjo galvoje ką kita. O gal… kaip tik priedas vers kontrolierę užmerkti akis ten, kur skvarbaus žvilgsnio labai nenori valdžia? Gal teisus A.Bacevičius, manydamas, kad tas priedas kaip tik yra turinčios valdžios ir jai pavaldžių įstaigų darbelius kontroliuoti valdininkės papirkimas? Kažin, ar pats M.Serva galėtų nurodyti tuos Europos Sąjungos „normatyvus“, įpareigojančius valdininkus lepinti priedais iš praskolinto rajono biudžeto?
O gal A.Domarkas sėdi šalia L.Sadauskienės ir skaičiuoja jos darbo viršvalandžius? Ponia J.Rupeikiene, sovietmečiu kaip tik vystėsi privilegijuota giminaičių ir partinukų klasė.
Gal turėtume manyti, kad kilnumu trykšta liberalai A.Domarkas ir J.Rupeikienė? Vargiai. Mat tie ponai nė nesiūlė didinti atlyginimų mažiausiai Savivaldybės įstaigose uždirbantiems žmonėms. A.Domarkas ir J.Rupeikienė apskritai nieko rimto nepasiūlė, kad rajono žmonėms būtų geriau gyventi.

Kontrolierė sukruto operatyviai
Savivaldybės tinklalapyje skelbiama: „Kontrolės ir audito tarnyba yra biudžetinė įstaiga. Ji vykdo Savivaldybės biudžetinių įstaigų kontrolę ir priežiūrą“. Kontrolės ir audito tarnybos vadovės mėnesinė alga iki didesnės patvirtinimo buvo… Pakentėkit, tuoj suprasit, kaip mes tą  uždarbį sužinojom. Visos valdiškos įstaigos privalo skelbti  informaciją apie darbo užmokestį. Atsivertėme Savivaldybės tinklalapį.  Neaptikome jokios informacijos apie Kontrolės ir audito tarnybos  darbuotojų algas. Tarnybos vadovė mums paaiškino esą informacija yra  skyrelyje apie finansinių ataskaitų rinkinius. Bet ten skelbiama tik  bendra atlyginimams skirta suma. Pasimetusi kontrolierė paprašė  palaukti, mat dirbanti kažką kita. Palaukėme. L.Sadauskienė paskambino  ir pasakė, kad informacija apie atlyginimą yra Savivaldybės  tinklalapio skyrelyje „Veikla. Darbo užmokestis“. Linksma: iki  paskambinimo tokios informacijos nebuvo, bet po pusvalandžio tikrai  atsirado. Štai kokia žiniasklaidos galia ir koks operatyvus  kontrolierės reagavimas. Pagirtina. Taigi Savivaldybės kontrolės ir  audito tarnybos vadovės atlyginimas iki pastarojo padidinimo buvo 1645  eurai. Dabar, matyt, bus gerokai didesnis — juk dar prisidės  įspūdingas 30 procentų mėnesinės algos dydžio priedas.