Trys auklės — vaikas be galvos

Kovo 11-ąją Telšių rajono valdžia kartu su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovais aplankė gyventojus. Supraskite: vykdė prevencinę įspėjamąją akciją, raginančią žmones išsikelti trispalves prie savo namų valstybinių švenčių metu.
Donata Kazlauskienė

Ignoravimas = 100 proc.
Į nedrausmingų ir pavyzdingų gyventojų duris beldėsi bei simbolines vėliavėles įteikė Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, meras Petras Kuizinas su pavaduotoju Kęstučiu Gusarovu, rajono seniūnai ir kiti. Taip pat prevencinėje akcijoje dalyvavo Telšių AVPK viršininkas Remigijus Rudminas, policijos pareigūnai, Telšių rajono savivaldybės administracijos viešosios tvarkos prižiūrėtojai Artūras Stirbys ir Laimonas Vėlavičius.
Skaitytojus informuosime, jog A.Stirbio dar Vasario 16-ąją paprašyta, kad praneštų apie Kovo 11-ąją planuojamą reidą. Deja, deja. Tik dėl jam žinomų priežasčių kvietimo negauta.
Žinia, kad žurnalistus apie vykdomas akcijas turėtų informuoti įstaigų viešųjų ryšių specialistės: Telšių AVPK Komunikacijos grupės vyr. specialistė Aušra Blaževičienė, Telšių rajono savivaldybės administracijos Juridinio, personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vyr. specialistė Skaistė Sadonytė, Telšių rajono savivaldybės mero patarėja Jurgita Armalienė. Deja, nė viena nei žodeliu neužsiminė.  

Žurnalistai gąsdina žmones?
Susisiekus su S.Sadonyte, gautas atsakymas, kad tai buvusi įspėjamoji priemonė. Anot jos, gyventojai nebuvo baudžiami. Paklausus, kodėl žurnalistai nepakviesti, vyr. specialistė aiškino esą būtent dėl šių priežasčių ir nepranešta, kad tai buvo tik geranoriška akcija. Anot jos, daug akcijų vyksta ir žurnalistai ne visur pakviečiami.
Savivaldybės atstovė pažadėjo, kad liepos 6-ąją, vykdant panašią akciją, tikrai žurnalistai nebus pamiršti. Pasiteirauta, jei jau siekta gyventojus paskatinti išsikelti vėliavas, tuomet, kam belstasi ir į tų žmonių duris, kurie atliko pilietinę pareigą ir prie savo namų iškėlė trispalvę? „Akcija siekėme ne tik sudrausminti, bet ir paskatinti gyventojus. Neatmetama galimybė, kad šiandien vėliavą išsikėlę gyventojai kitą kartą ją pamirš“,— sakė S.Sadonytė.
J.Armalienė sakė, kad buvo pasiskirstyta darbais. „Mano pareiga buvo parengti tekstus simbolinei vėliavai, informuoti seniūnus“,— tą aš ir padariau. Mero patarėjos teigimu, žurnalistų informavimu jai nepatikėta rūpintis.
A.Blaževičienė taipogi kratėsi atsakomybės. Anot jos, policija tik prisidėjo prie akcijos. Pagrindinis organizatorius — Telšių rajono savivaldybė. Policijos atstovė tvirtino negirdėjusi kalbos apie planavimą kviesti žurnalistus. Apmaudu, tačiau viešųjų ryšių specialistės gyventojams žurnalisto portretą piešia tarytum baubą — esą nepranešta žurnalistams todėl, kad nenorėta bauginti žmonių  fotoaparatais ir kameromis. Supraskite: geranoriškos akcijos metu  žiniasklaidai nėra ko kaišioti nosies. Tik tokia maža pastabėlė —  bijo policija ir Savivaldybė žurnalistų tiek geranoriškų, tiek ne itin  teigiamų akcijų metu. Kartais ir menkavertės žinutės „plaukia“  su nuotraukomis į redakciją. Tačiau šįkart (kaip ir dažniausiai),  gana svarbiu momentu, kažkodėl nuspręsta atsisakyti žiniasklaidos dėmesio.
Situacija, švelniai tariant, komiškai graudi: jei į duris pasibels policijos viršininkas ir sutiks žmogų vien su apatiniais — nieko, bet jei žurnalistas — tai labai baisu.

Liepos 6-ąją baus
Sužinota, kad vis tik žurnalistai turėjo gauti iš Telšių rajono savivaldybės administracijos pranešimą spaudai apie planuojamą organizuoti akciją, tačiau nei laiško, nei skambučio nesulaukta.
Policijos atstovė akcentavo, kad liepos 6-ąją aplaidžiai nebebus žiūrima į nepareigingus asmenis. Valstybinių švenčių metu trispalvė privalo būti iškelta nuo 7 iki 22 valandos. Už Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo tvarkos pažeidimą numatyta administracinė atsakomybė. Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1881 str. Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimo nustatytos tvarkos pažeidimas — užtraukia įspėjimą arba baudą įstaigų, išskyrus valstybės ir savivaldybių įstaigas, įmonių ir organizacijų administracijų vadovams, gyvenamųjų namų savininkams arba asmenims, atsakingiems už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą, nuo dviejų iki aštuonių eurų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams — nuo aštuonių iki septyniolikos eurų. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytą pažeidimą, užtraukia baudą įstaigų, išskyrus valstybės ir savivaldybių įstaigas, įmonių ir organizacijų administracijos vadovams, gyvenamųjų namų savininkams arba asmenims, atsakingiems už gyvenamųjų namų eksploatavimo organizavimą, nuo aštuonių iki septyniolikos eurų, o valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijos vadovams — nuo septyniolikos iki trisdešimt keturių eurų.
A.Blaževičienė sakė, kad bendras vaizdas Telšiuose — džiuginantis: daugiau iškeltų trispalvių negu tuščių vėliavos stovų. „Galima daryti išvadą, kad kaimynų pavyzdys (tiek blogas, tiek geras) užkrečia. Arba visa gatvė išsikėlė vėliavas, arba nė vienas“.
Už valstybės vėliavos neiškėlimą teisę bausti turi ne tik policija, bet ir Savivaldybės administracijos viešosios tvarkos specialistai.