Gyventojai atlieka svarbų vaidmenį modernizuojant daugiabučius

Vaikščiojant Telšių gatvėmis nesunku pastebėti, kad miesto daugiabučiai gražėja — daugėja renovuojamų namų, kurie leis gyventojams ne tik džiaugtis nepriekaištingu estetiniu vaizdu, bet ir sutaupyti lėšų.
Donata Kazlauskienė

Keblumai su rangovu
Pastebima, kad daugiabučių modernizacija — sudėtingas visą šalį apimantis procesas. Savivaldybės įmonė Telšių butų ūkis rūpinasi, kad daugiabučių atnaujinimo programa Telšių mieste vyktų sklandžiai, operatyviai ir būtų pasiektas tinkamas rezultatas.
Nuo 2014-ųjų metų Telšiuose į daugiabučių modernizavimo programą įtraukti 47 namai. „Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa — vienas didžiausių Lietuvos prioritetinių projektų, kuriuo siekiama didinti daugiausiai šilumos energijos sunaudojančių daugiabučių namų energinį efektyvumą“,— informavo Savivaldybės įmonės Telšių butų ūkis direktorius Artūras Liauzginas.
Namų renovacija Žemaitijos sostinėje išskaidyta dviem etapais. Pirmasis prasidėjo 2014 metais balandžio mėnesį. „Namų renovacijai iš 17 pritarė 15 daugiabučių namų gyventojai. Devyni iš jų baigti, pasirašyti statybų baigimo aktai. Viename name darbai vyksta šiuo metu. Penkių daugiabučių rangovė klaipėdiečių įmonė UAB „Konsolė“ niekaip nebaigia darbų, pridavimai stringa, trūksta pajėgumo, neįgyvendinami reikalavimai, atsiranda įvairių pasiteisinimų, tad šiuo metu kito kelio nematau, kaip tik kreiptis į teismą dėl neatsakingo bendrovės požiūrio“,— kalbėjo A.Liauzginas.
Darbus objektuose, direktoriaus nuomone, gerai atliko UAB „Virdaleka“, UAB „Telšių meistras“, UAB „Statmax“, UAB „Telšių statyba“, UAB „Tilta“, UAB „R2K grupė“.
Antrasis daugiabučių modernizavimo etapas prasidėjo praėjusių metų kovą. Iš viso įtraukti 32 daugiabučiai namai. Penkiolikai iš jų rangos darbai jau nupirkti, vienuolika namų renovuojami. „Kitiems pritrūko finansavimo, kurio neskiria valstybė. Balandžio mėnesį turėtų įvykti konkursas, ir daugiabučiams modernizuoti bus skiriama papildomai lėšų“,— sakė direktorius.

Mažės parama
Daugiabučių renovacijos programa yra finansuojama valstybės ir gyventojų lėšomis. A.Liauzginas atkreipė dėmesį, kad iki šiol buvo suteikta 40 proc. paramos (15 proc. valstybės parama ir papildoma 25 proc. parama iš Klimato kaitos specialios programos lėšų) daugiabučiui modernizuoti. Tokią paramą gaus gyventojai, dėl kurių daugiabučių renovacijos sutartys su rangovais buvo sudarytos iki 2015 metų kovo 31-osios, o darbai turi būti baigti iki šių metų gruodžio 31-osios. Vėliau prie programos prisijungę daugiabučių namų gyventojai gaus 35 proc. paramą.
Namus A.Liauzginas rekomenduoja modernizuoti ne tik dėl estetinio vaizdo, bet ir, svarbiausia, dėl galimybės sutaupyti už šilumos energiją išleidžiamus pinigus. „Nereikėtų manyti, kad renovacija atsiperka iškart, tai įvyksta per 5-10 metų. Pastebima, kad modernizuotų daugiabučių gyventojai moka net iki 40 proc. mažiau už šildymą“,— kalbėjo direktorius. Visiškai finansuojami socialiai remtinų asmenų — žmonių, gaunančių mažas pajamas, butai.
Daugiabučio modernizacijai pritarti turi ne mažiau kaip 50 proc. namo gyventojų, o paskolas suteikiantys bankai reikalauja 60 proc. gyventojų pritarimo. Savivaldybės įmonės Telšių butų ūkis Daugiabučių namų renovacijos specialistas Raimundas Budnikas akcentavo, jog, norint renovuoti daugiabutį ir gauti valstybės paramą, namas turi būti ne jaunesnis kaip 1993 metų statybos. Gyventojams apsispręsti padeda kiauri daugiabučių namų stogai, prasta pastato būklė, trūkinėjantys blokai. „Valstybės parama modernizacijai skiriama tik šilumos energijos ištekliams taupyti, tačiau į renovacijos projektą galima įtraukti ir elektros instaliacijos, šalto vandens ir nuotekų vamzdyno modernizavimą. Būna taip, kad žmonės iš anksto apsisprendžia, jog norės viską tvarkyti iš pagrindų, ir tai yra parengiama techniniame projekte. Atsitinka ir taip, kad gyventojai iš anksto nepagalvoja ir kartais jau būna „šaukštai po pietų“. Vis tik stengiamės rasti kompromisą ir ieškome galimų problemos sprendimo būdų“,— teigė R.Budnikas.

Renovacijos problemos
Pasiteiravus, su kokiomis problemomis susiduriama renovuojant daugiabutį, išaiškinta, jog kyla daug bėdų ruošiant investicijų planus. Pasak A.Liauzgino, rangovai ir darbus atlikti ketinančios įmonės neįvertina visko, kaip iš tiesų turėtų būti. Koją kiša ir Viešųjų pirkimų įstatymas. Paskelbus konkursą, pasirenkama mažiausią kainą pasiūliusi kompanija. „Problemą žino ir Vyriausybė. Žadama situaciją koreguoti, skirti didesnį dėmesį pasiruošimui modernizuoti daugiabutį, nes dabartiniu atveju darbai kartais atliekami nekokybiškai, o investicijų planų rengėjai apskritai neneša atsakomybės“,— pastebėjo Telšių butų ūkio direktorius.
Greta techninių problemų netrūksta jų ir su gyventojais. „Atrodo, jau sutariame, kad namas bus renovuojamas, tačiau atsiranda nekompetentingų (nors jie tokiais savęs nelaiko) agitatorių, kurie atkalba kaimynus nuo užsibrėžto tikslo ir tenka visko atsisakyti“,— apgailestavo pašnekovas.
Techninę priežiūrą atlieka per centrinę perkančiąją organizaciją konkursą laimėjusios įmonės kvalifikuoti specialistai. „Darbų atlikimą vertina ne tik jie, bet ir mūsų darbuotojas bei Telšių rajono savivaldybės Statybos ir urbanistikos skyriaus įgaliotas specialistas, tačiau didžiausi ir svarbiausi techniniai prižiūrėtojai yra gyventojai“,— akcentavo A.Liauzginas. Su jais Telšių butų ūkio darbuotojai rengia susirinkimus, bendrauja, diskutuoja, ieško kompromiso ir galiausiai priima sprendimus. Į susitikimus vykstama didžiuliu autobusu, kuris tampa puikia mobiliąja sale. „Su žmonėmis tenka bendrauti tiek žiemą, tiek vėlais vakarais, niekam nėra malonu šalti lauke, džiaugiamės, kad direktorius pasirūpino autobusu-mobiliąja sale, tad dabar daug paprasčiau susitikti ir kalbėtis su gyventojais“,— džiaugėsi R.Budnikas.

Ilgas garantinis laikotarpis
Prieš planuojant renovaciją, siūloma atlikti termovizinį tyrimą. Jį atliekant, galima pamatyti visus pastatų šiluminės izoliacijos trūkumus, kiekybiškai įvertinti atskirų zonų šilumos nuostolius, aptikti statybos defektus, tačiau tai kainuoja ir ne visi gyventojai nori už tyrimą susimokėti.
Parengus investicijų planą, savo darbą atlieka projektuotojai, kurie ruošia techninį darbo projektą ir, tik suderinus viską, imamasi statybos darbų. Norint priduoti objektą, jo tinkamumą turi įvertinti valstybinė komisija. „Statybos baigimo aktą pasirašo Valstybinė teritorijų planavimo statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos Telšių skyriaus vedėjos potvarkiu sudarytos komisijos nariai“,— aiškino R.Budnikas.
Dirbant pagal daugiabučių atnaujinimo programą, gyventojai apsaugomi visapusiškai. Atnaujintam daugiabučiui skiriama penkerių metų garantija, paslėptiems darbams — dešimties.
A.Liauzginas ir R.Budnikas kaip vieną geriausiai, operatyviausiai ir sparčiausiai renovuotų namų įvardino Pasvaigės g.4 daugiabutį. Darbus atliko UAB „Telšių meistras“, projekto įgyvendinimui vadovavo Egidijus Kerevičius. „Taip, šis namas mažesnis negu kiti daugiabučiai, tačiau organizacinis darbas vyko greitai ir kokybiškai. Objektas buvo laiku suprojektuotas, laiku pradėti ir baigti darbai, pasiektas geras rezultatas“,— sakė pašnekovai.