Meras tikino nebijantis nesąžiningų politikų ir valdininkų

Meras Petras Kuizinas surengė spaudos konferenciją savo veiklos šiose pareigose „šimtadienio“ proga. Išties išskirtinis įvykis. Ne tai, kad meras jau dirba šimtą dienų. Rajono valdantieji seniai pamiršo rengti spaudos konferencijas, todėl P.Kuizino iniciatyva nuo visuomenės ir ypač žurnalistų nesislėpti kabinete buvo kiek netikėta.

Alvydas Ivoncius

Rajone pagausės jaunų gydytojų
P.Kuizinas pareiškė esantis už bendravimą su visuomene, žurnalistais ir ketinantis atnaujinti tradiciją rengti spaudos konferencijas.
Meras savo veiklos šimtą dienų įvertino kaip trumpą laiko tarpą. Pasak P.Kuizino, jis suformavo savo komandą, sausio pradžioje pasirašyta patikslinta valdančiosios koalicijos sutartis, pavyko „sustyguoti“ darbą su Savivaldybės administracija.
P.Kuizinas įsitikinęs, kad šią kadenciją pavyks nuveikti svarbius darbus Telšių rajonui, jo žmonėms. Meras daugiausia laiko skyrė aiškindamas, kokių gerų pokyčių esama rajono biudžete. Savivaldybės įstaigų darbo užmokestis suformuotas vienuolikai mėnesių, kai anksčiau pinigų algoms užtekdavo maždaug dešimčiai mėnesių. Mero manymu, tai rodo, kad Savivaldybės finansinė padėtis po truputį gerėja, stiprėja žmonių saugumas, ypač finansinis.
P.Kuizinas trumpai pristatė šių metų rajono biudžeto naujoves. Daugiau nei anksčiau pinigų numatyta naujiems projektams rengti, viešajai tvarkai palaikyti, švietimo įstaigoms kompiuterizuoti, jauniems gydytojams remti ir panašiai.
Numatoma įsteigti „Saulutės“ vaikų darželyje dar vieną grupę, baigti remontuoti Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos patalpas. O į Telšius šiemet, pasak P.Kuizino, ketina atvykti keturi jauni gydytojai. Tai ypač svarbu, kadangi rajone jaunų medikų stokojama. P.Kuizinas sakė, kad svarstoma, kaip paspartinti miesto daugiabučių namų kiemų, vaikų žaidimo ir sporto aikštelių tvarkymą, išspręsti automobilių stovėjimo Telšių centre problemas, pagerinti viešojo transporto paslaugas.

Pažadėjo kreiptis į teisėsaugos pareigūnus
Kadangi P.Kuizinas spaudos konferencijoje džiaugėsi, jog Savivaldybės administracijoje dirba geri, netgi aukštos kvalifikacijos specialistai, paklausėme, kaip kai kurie jų sugebėjo „tampyti“ Civilinės metrikacijos skyriaus stogą, paverčiant įkainius „auksiniais“? Meras tikino susitikęs su Savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininku Almantu Lukavičiumi ir sutarta, jog minėto stogo remontu turi domėtis Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba. P.Kuizinas ryžtingai aiškino, kad, jei bus nustatyta negerų dalykų, pats kreipsis į „atitinkamas tarnybas“.
Mero manymu, Savivaldybės kontrolieriai taip pat turi išnagrinėti, kaip buvo įgyvendinta „Telšių autobusų parko“ su Z.Mockaus įmone sudaryta pastato ir teritorijos nuomos sutartis. „Telšių autobusų parkas“ turės pateikti savo finansinės ir ūkinės veiklos duomenis. Merui priminėme, jog „Telšių autobusų parko“ direktorius P.Ročius aiškino štai ką: remonto dirbtuvėse neva šiais metais nebuvo šildoma. Taigi žmonės ne tik šalo, bet ir buvo priversti dirbti patalpoje, kurioje tinkamai neveikė ištraukiamoji ventiliacija. Mero klausėme, ar dėl tokių dalykų P.Ročius gali vadovauti „Telšių autobusų parkui“. P.Kuizinas pareiškė, kad minėtus faktus turės išanalizuoti ir įvertinti „Telšių autobusų parko“ valdyba.
P.Kuizinas įtikinėjo nesiruošiantis dangstyti nė vieno prasižengusio valdininko. Jei meras bus toks principingas, tai gali susipykti su kai kuriais koalicijos partneriais ir net bendrapartiečiais. P.Kuizinas atsakė, kad jį išrinko rajono žmonės, todėl pirmiausia jiems ir atstovaus. „Turiu Telšių rajono gyventojų mandatą“,— neslėpė drąsos P.Kuizinas. Ir pažadėjo nesitaikstyti su nederamais politikų interesais.

Viešieji pirkimai turi būti skaidresni
Kaip vienus svarbiausių būsimų darbų, meras įvardijo Centrinio stadiono arenos pastato apšiltinimą, šildymo sistemos įrengimą, Kultūros centro ir K.Praniauskaitės viešosios bibliotekos pastato remonto paspartinimą, aktyvesnę Savivaldybės veiklą, skatinant verslo plėtrą rajone. Ieškant užsienio investicijų, meras ketina aktyviai bendrauti su ambasadomis.
Merui priminėme, kad Telšių rajono savivaldybės administracija lyderiauja regione galimu viešųjų pirkimų neskaidrumu, kai daugelis pirkimų atliekami apklausos būdu, taip išvengiant didesnės konkurencijos ir atveriant kelią dalyvių susitarimams. P.Kuizinas sutiko, kad ši problema yra rimta. Meras pats pastebėjęs, kad kartais darbai skaidomi į etapus, kad būtų išvengiama atvirų konkursų. P.Kuizinas pritarė, kad Savivaldybės administracija turi teikti daugiau informacijos apie atliekamus bei planuojamus darbus, išlaidas. P.Kuizino įsitikinimu, platesnis ir išsamesnis visuomenės informavimas, atvirumas yra būtini, kadangi padeda užtikrinti Savivaldybės veiklos skaidrumą.

Visuomeninių patarėjų grupė
P.Kuizinas suformavo savo visuomeninių patarėjų komandą. Ji pagal teisės aktus nėra privaloma, tačiau gali veikti kaip visuomeninė grupė. Meras visuomeninių patarėjų grupės suformavimą grindžia platesnės komunikacijos su visuomene, jos organizacijomis būtinybe. Pasak P.Kuizino, priklausomai nuo aplinkybių, ši komanda gali keistis. Mero visuomeniniais patarėjais sutiko tapti Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto dekanas Ramūnas Banys, Telšių rajono verslininkų asociacijos prezidentas Vytautas Banys, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Telšių skyriaus sekretorė Valė Beržienė, Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto pirmininkas Andrius Dacius, Telšių vyskupijos dekanato Šeimos centro savanorė, literatė Irena Daubarienė, Degaičių bendruomenės pirmininkė Vita Kazlauskienė, restorano „Senamiestis“  administratorė Vaiva Klingerienė, UAB „Robmona“ direktorius Vidas Kolesinskis, verslininkė Birutė Lekavičiūtė, menininkė Daiva Mažonienė, UAB „Eliuda“ direktorius Elijus Noreika, Telšių apskrities priešgaisrinės valdybos viršininkas Rimaldas Paulauskas, „Žemaitijos pieno“ valdybos pirmininkas Algirdas Pažemeckas, gydytoja Simona Simaitytė, Upynos bendruomenės pirmininkas, ūkininkas Daivaras Skiotys, Telšių rajono mokinių parlamento pirmininkas Ernestas Stankus, kunigas, prelatas Juozas Šiurys, Telšių rajono smulkiųjų verslininkų asociacijos prezidentas Mantas Vaškys, architektas Algirdas Žebrauskas.

Nuotraukoje: Petras Kuizinas ryžosi atgaivinti spaudos konferencijų tradiciją.