Jau nestebina: vietos valdžia grimzta į favoritizmą

Gal ne visiems žinoma žodžio „favoritas“ reikšmė. Ši sąvoka reiškia kurio nors įtakingesnio asmens numylėtinį, globotinį. Taigi favoritizmas yra kokių nors išskirtinių sąlygų suteikimas valdžios mėgstamiems fiziniams ar juridiniams asmenims, nors jie palankumo ar apdovanojimų gali būti ir nenusipelnę.

Alvydas Ivoncius

Pamalonintas „auksinio stogo“ herojus
Jau seniai sklando kalbos: Telšių rajono savivaldybės administracijoje susiformavo šios įstaigos vadovų ir įtakingesnių vietos politikų mėgstama valdininkų grupė. Apkalbų nešiotojai šnibžda ir apie meilužes. Šios subtilios temos neliesime: maža ką žmonės šneka ar paisto.
Visai kas kita akivaizdūs faktai. Neseniai rašėme, kad Savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos savivaldybės kontrolierei Laimai Sadauskienei pakelta kvalifikacinė klasė, o tai reiškia mėnesinio pareiginio atlyginimo 30 procentų priedą. Kontrolierės atlyginimas — 1640 eurų per mėnesį.
Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Urbono vadovaujama komisija neseniai vertino valdininkų darbą. Sutapimas ar ne, tačiau labai palankiai įvertinti tie valdininkai, kuriuos galėtume vertinti kaip vietinės valdžios favoritus.
Pradėkime nuo Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjo Gintauto Lukausko. Jis — Seimo nario Valentino Bukausko padėjėjos Reginos Lukauskienės sūnus. Dar 2011 metais valdžia šiek tiek pertvarkė kai kuriuos Savivaldybės administracijos skyrius. Vienais vedėjais (neįtikusiais valdantiesiems politikams) buvo atsikratyta, statybų reikalus kuravęs skyriaus vedėjas Adomas Žvirzdinas tapo poskyrio vedėju. Netrukus įsidarbino G.Lukauskas. Kaip ir numatėme, jis tapo Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėju, reikia manyti, „pagal planą“.
„Kalvotoji Žemaitija“ ne kartą rašė apie įtartinus ir galimai neskaidrius statybų reikalus. Ne visa, ką pavyko išsiaiškinti, paskelbėme: tebetiksliname kai kuriuos faktus ir aplinkybes. O labiausiai šio skyriaus veiklą charakterizuoja „auksinis“ Civilinės metrikacijos skyriaus pastato remontas. Ir štai „stogo tampymu“ pagarsėjusiam skyriaus vedėjui S.Urbono komisija suteikė aukštesnę antrą kvalifikacinę klasę. Jaunasis valdininkas, Telšių rajono darbietės palikuonis, gaus mėnesinės algos 30 procentų dydžio priedą.

Lojalumas — gero darbo rodiklis?
Pagrįstai ar ne, tačiau kalbama esą S.Urbonas labai palankiai vertino Juridinio, personalo ir dokumentų tvarkymo poskyrio vedėją Ritą Kiguolienę. Taigi R.Kiguolienei suteikta pirma kvalifikacinė klasė. Matyt, jau spėjo valdžios akyse reabilituotis 2011 metais skyriaus vedėjo pareigų netekęs Adomas Žvirzdinas, anksčiau priklausęs tvarkiečių partijai. Kas žino, gal šiam valdininkui „išrišimas suteiktas“ už tai, kad tapo socialdemokratu?
Valdžiai lojalus Viešvėnų seniūnas Petras Varnelis pagarsėjo, kai vienoje Rainių gatvėje sumanė nukabinti sunkiasvorio transporto eismą ribojantį kelio ženklą. Apie tai irgi rašėme. Priminsime, kad toje gatvėje gyvena vienas verslininkas. Jo kai kurie rajono politikai ne tik nemėgsta, bet ir nekenčia. Mat šio verslininko pastangomis tapo plačiau žinomi kai kurie viešųjų pirkimų konkursų pažeidimai.
Degaičių seniūnas Antanas Kontrimas garsus ne vien savo barzda. Skirtingai nei P.Varnelis, jis rūpinosi, kad Degaičių gatvėmis neriedėtų dangą niokojantis sunkiasvoris transportas: beveik visų gatvių prieigose pastatyti transporto svorio ribojimo ženklai, kurie (ar nekeista?) nei policijai, nei seniūnui A.Kontrimui neužkliuvo. Nemanome, kad A.Kontrimas dėl savo veiklos nėra vertas gero darbo įvertinimo. Tačiau pastebime, kad šis valdininkas per rinkimus gana uoliai agitavo už V.Kleivą ir S.Urboną.
Nors Luokės seniūnu dirba neseniai, vietos valdžios nuolat pamaloninamas Česlovas Ubartas. Jis — socialdemokratas.
Gerais įvertinimais džiaugiasi ir Upynos seniūnas Donatas Želvys — mero Petro Kuizino žentas.
Prieš keletą metų rašėme, kad į naujai įsteigtas pareigas bus priimtas ekspolicininkas Artūras Stirbys. Liežuvautojai aiškino neva jis yra S.Urbono bičiulis ar kažkas panašaus. Žinant protekcionistinius rajono valdžios įpročius, prognozuoti nesunku: A.Stirbys buvo įdarbintas Savivaldybės administracijoje. Ir S.Urbono komisija gerai įvertino jo darbą.
Beje, geri įvertinimai reiškia ir atlyginimų priedus.
Favoritizmą galima įžvelgti ne vien skatinimuose, apdovanojimuose, tačiau ir kitokiuose reiškiniuose. Štai nemokšiškai Civilinės metrikacijos stogo plotą apskaičiavęs Statybos ir urbanistikos skyriaus valdininkas Alvydas Staškevičius išvengė rimtesnės bausmės. O tai leidžia manyti, kad galbūt valdininkas valdžios požiūriu nieko blogo nepadarė: gal kaip tik paskaičiavo taip, kaip reikėjo?
Ar atsitiktinumas, kad S.Urbono komisija gerai įvertino kito Statybos ir urbanistikos skyriaus darbuotojo Petro Donelavičiaus darbą? Klausti verta, nes šis valdininkas buvo pripažintas kaltu teismo baudžiamuoju įsakymu. Priminsime paežerės tako istoriją. Taigi buvo nustatyta, kad paklotos plonesnės trinkelės nei derėjo. Tyrimą pradėjo STT Šiaulių valdyba. Bylą perdavė teismui, o šis baudžiamuoju įsakymu pripažino kaltu P.Donelavičių. Abejojame, ar šis valdininkas buvo kalčiausias trinkelių istorijoje.
Nors Telšių rajono švietimo sistemoje apstu problemų, kol kas ramu socialdemokratei švietimo reikalus kuruojančio skyriaus vedėjai Danutei Mažeikienei. Nė plaukas nuo galvos nenukrito „Telšių vandenų“ vadovams, kai paaiškėjo faktai dėl duomenų suklastojimo dokumentuose. O ir galimai sutartį suklastojęs „Telšių šilumos tinklų“ direktorius Jurgis Staševičius nėra praradęs rajono valdžios pasitikėjimo.
„Telšių autobusų parko“ direktorius Petras Ročius, panašu, taipogi nepraras pareigų. Nepraras, nors pats prisipažino šaldęs remonto dirbtuvėse darbuotojus. Be to, nustatyta, kad tinkamai neveikė ištraukiamoji ventiliacija, o „Kalvotoji Žemaitija“ paskelbė tokių faktų, dėl kurių rajono valdžia turėjo labai sunerimti. Tačiau nieko panašaus nenutiko.

Nuotraukoje: Juridinio, personalo ir dokumentų tvarkymo skyriaus poskyrio vedėja Rita Kiguolienė, Telšių seniūnas Kazys Lečkauskas, Finansų skyriaus vedėja Regina Radimonienė, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė. Kalbama, kad šiuos valdininkus labai vertina rajono valdantieji.